Yaşam

Iraklı ayakkabı tamircisi, dedesinden devraldığı mesleği 30 senedir tutkuyla sürdürüyor

Irak'ın Süleymaniye kentinde canlı Saman Saeed, çocukluğunda dedesinden öğrendiği ayakkabı tamirciliğini 30 senedir bayıla bayıla hazırlamaya bitmeme ediyor.

Iraklı ayakkabı tamircisi, dedesinden devraldığı mesleği 30 senedir tutkuyla sürdürüyor
03-12-2022 18:09
Süleymaniye

Kentte vaktiyle münteşir bulunan ayakkabı tamirciliği sonuç senelerde tedricen namevcut olma noktasına geldi.

Dedesi ve babası kabil ayakkabı tamirciliği eden Saeed de şehirde bu mesleği sürdüren az sayıdaki kişilerden biri.

Aile mesleğini 16 yaşından itibaren sürdürüyor

Saeed, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çocukluğunda dedesinden öğrendiği ayakkabı tamirciliğini 16 yaşından bu yana tutkuyla sürdürdüğünü söyledi.

Dedesi Hacı Emin'in 1960'ta ayakkabı tamirciliğine başladığını aktaran Saeed, "Dedemin işini baş döndürücü dost birlikte çocuktum. Büyüdüğümde dedemin yanı sıra araştırma görevlisi şekilde çalışmaya başladım. İlk ilkin iş için uğur boncuğu obje bilmiyordum lakin adım adım dedemden öğrendim." diyerek konuştu.

1992 yılından bu yana ayakkabı tamirciliğine bitmeme ettiğini kaydeden Saeed, bu mesleğin namına babası ve dedesinden kalıt kaldığını belirtti.

Müşterileri ortada değme kesimden insanoğlu var

Saeed, müşterileri ortada değme kesimden insanoğlunun bulunduğuna ayraç ederek, iş kullanıcılarını yahut kazançlı vaziyeti dobra olmayanların da dükkanına uğradığını vurguladı.

Cuma haset dünya haftanın değme haset sabahtan akşama derece çalıştığını kaydeden Saeed, bu işin yegâne barışma deposu bulunduğunu söyledi.

Saeed, "İşimi baş döndürücü seviyorum ve katiyen vazgeçmeye niyetim yok. Allah'a şükür bu işle birlikte kral kabil oturuyorum ve işimi krallığa değişmem." ifadelerini kullandı.

"Herkes bu işi hazırlamaya cesurluk edemiyor"

Ayakkabı tamirciliği yapanların beş on olması dolayısıyla işinin dobra bulunduğunu dile getiren Saeed, şehirde kendisini nice bireyin tanıdığını belirtti.

Saaed, mesleğin güç tarafları da bulunduğunu anımsatarak, şu şekilde konuştu:

"Herkes bu işi hazırlamaya cesurluk edemiyor zira buraya değme türden insanoğlu geliyor. Bu, götürümlü ve rahat olmanız müstelzim birlikte iş. Ayakkabı tamirciliği az buçuk murdar birlikte iştir. Bazı insanoğlu başkalarının ayakkabılarını ellemekten çekiniyor. Ayakkabı tamirciliği, ruhunuzu az buçuk kırmanızı gerektirir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?