Sağlık

İkinci kez ölümün kıyısından döndü

Baş ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran 48 yaşındaki Murat Aşçıoğlu'nun akıl damarında kestirmece 1 santimetrelik baloncuk bulunduğu ortaya çıktı. Baloncuğa ise Aşçıoğlu'nun 28 sene önceki askerde kafasına sadme fail şarapnel parçasının sebep bulunduğunu kail dokto

İkinci kez ölümün kıyısından döndü
14-12-2021 10:53

Samsun'da canlı Murat Aşçıoğlu'nun askeriye yıllarında kafasında şarapnel parçası sadme etti. O dönemki engelleme ile geçinme tutunan Aşçıoğlu'nun giderek başlangıcında ağrıları arttı. Ağrılarını sinüzite bağlayan Murat Aşçıoğlu, 28 sene sonradan gerçekle karşılaştı.

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin parasız yükünü sırtlayan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine revan Aşçıoğlu'nun tıbbi sonuçlarında bellek damarlarında ortak baloncuk bulunduğu belirleme edildi. Doktorlar ise baloncuğun, hastanın önceki öyküsünde yaşamış bulunduğu şarapnel vakası ile ilgilendiren irtibatlı bulunduğunu belirtti.

"Baloncuk kanamaları ölümsek oluyor"

Hasta damarındaki baloncuğun kanamadan kendilerine başvurduğunu anlatım fail Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve İnme Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Çetin Kürşad Akpınar, "Hastamızın beyninde baloncuk belirlendiği düşüncesince KBB bölümünden bizlere yönlendirildi. Boyutu da büyüktü. Bu çeşit hallerde oraya engelleme buyurmak gerekiyor. Bu engelleme 2 ayrışık oluyor. Açık ameliyatla yahut gizli cerrahi engelleme dediğimiz anjiografik yöntemle baloncuğa engelleme ediyoruz. Tedavi cevabında baloncuğun tipi, yeri, şekli, boyutu bunların bütünü ehemmiyetli faktörlerdir. Baloncuk kimisi devir kanayarak ortaya çıkabiliyor. Kimi devir ise filmler çekilerek saptanabiliyor. Hastamızın ise 28 sene ilkin şarapnel parçasına ilişkin ortak bellek sarsıntı öyküsü vardı. Muhtemelen ona ilişkin bulunduğunu düşündüğümüz şah damarının bellek iç kısmında az şimdi 1 santimetrelik baloncuk vardı. Kulak, burun, boğazda bulunan şikayetlerinden ötürü meydana getirilen tetkikat cevabında ortaya çıkmıştı. Bu vaziyette bizlere yönlendirildi. Beyin cerrahisi ile yaptığımız güruh sonrası gizli cerrahi engelleme ile müdahalenin şimdi akilane olabileceğinin kararını verdik. Daha sonradan kasıktaki atardamardan girip baloncuğa ulaşarak engelleme ettik. İşlem güzel geçti. Yaklaşık 5 senedir selamünkavlen merkezimiz mevcut ve alışkanlık tıkanmalarında mekanik trombektomi formül ile beyindeki pıhtıyı alıyoruz. Artık bellek kanamalarında da akla yatkın hastalara anjiografik yöntemle engelleme etmeye başladık. Bu baloncuk bellek kanaması yapabilecek ortak durumdu. Boyutu iri bulunduğu düşüncesince otama edilmeseydi nezif riski vardı. Yılda yüzdelik 2 ile 3 oranında nezif riski var. Bu kanamalar ölümsek oluyor. Bu yaptığımız engelleme ile ölümsek nezif riskini azalttık. Hastanın bu açıdan yaşamını kurtarmış oluyoruz. Sigara, hipertansiyon, şeker hastalığı hastalığı hastalığı, içki ve kalıtım bilimi esbap bunlar alışkanlık duvarında kilo vermeye illet yerine ortak baloncuk oluşumuna illet olabiliyor" dedi.

"Bu hastamızın bahtlı yanı kanamadan ayırt edilmiş olmasıdır"

Ameliyatı oluşturan doktorlardan Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Vaner Köksal, "Bu hastaya giriş döndürücü teknolojik ortak engelleme yapıldı. Tespit edilen baloncuk yapılabilecek en akilane değişmeyen ile en akilane biçimde otama edildi. Tedavisinde bariz cerrahi de yapabiliyor ancak bu toprak düşüncesince en filhakika alışkanlık içinde oraya ulaşarak onu kapatabilmekti. Bu çeşit hastalarda arada sırada yakınma giriş döndürücü bariz olmayabiliyor. Aslında sorunu saptama etmek önemlidir. Bu parasız düşüncesince giriş döndürücü basitte olabilir. Böyle ortak bilinçlilik saptadıktan sonradan şayet otama edilemezse gittikçe iri ortak kanamaya sefer açabilir. Kanamayı durduramayabilir zira kanamaya iktiran yapmak giriş döndürücü zor. Büyük ortak hasara sefer açabilir. Bu çeşit olaylar ile giriş döndürücü yoğun karşılaşıyoruz. Daha giriş döndürücü kanayarak geliyorlar. Bu hastamızın bahtlı yanı kanamadan ayırt edilmiş olmasıdır. Bizim burada beraberce emek vermek gayemiz esasen vasküler patolojilerde teşrikimesai sağlamaktır" sanarak konuştu.

"Hastalığımı sinüzite bağlamıştım"

Tedavi edildikten sonradan kendisini baştan zade kadar hissettiğini kail parasız Murat Aşçıoğlu, "Hastaneye yetişme sebebim giriş ağrısı ve sol ayağım yürüdükçe uyuşmasıydı. Kulak, burun, geçit düşüncesince gelmiştim. Burunda çekilen tomografi cevabında doktorumuz bizlerden bellek emarı (MR) istedi. Beyin emarı cevabında beynimde kapanmış ortak alışkanlık vardı. Baloncuk çıkmak içinde. Kürşat hocamızın yanına geldik. O da bizlere anjiyo olmamı, anjiyo Şayet olmazsa cerrahi engelleme ile açılacağını söyledi. Askerde ortak arbede sırasında ortak fenomen olmuştu. O vakadan sonradan Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde otama gördüm. Çıktıktan sonradan sinüzite ilişkin yerine başım ağrıyordu. Sinüzitim mevcut diyordum. Hastalığımı sinüzite bağlamıştım. Maalesef sinüzit değilmiş eskiye dayalı ortak alışkanlık tıkanıklığı olmuş. Şu anda dünkü zade gibiyim. Ağrı, ızdırap yok. Kafamda ortak bilinçlilik kalmadı" halinde konuştu.
Eğitim ve Araştırma Başhekimi Doç. Dr. Ersin Köksal ise hastanenin selamünkavlen merkezinin önemine değinerek, "Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakanlığına ilişkin bölgedeki en iri hastanedir. Özellikli işlemler nice branşta hastanemizde yapılmaya bitmeme ediyor. İnme merkezimizde bunlardan ortak tanesidir. Çetin Kürşad hocamızın öncülüğünde güzel işlemler yapılmaya bitmeme ediyor" ifadelerini kullandı.

Furkan Abrek Ünal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?