Ekonomi

İkinci el online oto pazarında fiyatlar değişmedi satışlar arttı

Türkiye ikinci el online binek ve bol ticari anahtar pazarında gücük ay kocaoğlan satışları, hanuman ayına nazaran yüzdelik 27 artarken, güzeşte senenin gücük ay ayına nazaran yüzdelik 7 ve sonuç 3 senenin averajına bakılınca yüzdelik 16 azaldı.

İkinci el online oto pazarında fiyatlar değişmedi satışlar arttı
16-03-2022 11:38
İstanbul

Türkiye ikinci el online binek ve bol ticari anahtar pazarında satışlar, bu senenin küçük ay ayında birlikte geçmiş ayak tabanı gereğince yüzdelik 27 artarken, fiyatlarda averajda birlikte fark gözlemlenmedi.

AA muhabirinin Indicata'nın ikinci el online pazar tutanağından derlediği verilere göre, Türkiye ikinci el online binek ve bol ticari anahtar pazarında küçük ay ayında 114 bin 698 (ilandan ağız ağıza kaldırılan vasıtalar satılmış bildirme edildiğinde) satış gerçekleşti. Ocak ayına nazaran satışlarda yüzdelik 27 çoğalma gerçekleşirken, sabık senenin küçük ay ayına nazaran satışlarda yüzdelik 7 ve sonuç 3 senenin averajına bakılınca yüzdelik 16 azalış belirlendi.

Bu senenin küçük ay ayında ikinci el online satışlar içre binek vasıtaların oranı yüzdelik 80, bol ticari vasıtaların oranı yüzdelik 20 kendisine belirlendi.

Geçen ay ikinci el online binek ve bol ticari pazarında ilana çıkan anahtar tam sayı 309 bin 383 ile Şubat 2021'e gereğince yüzdelik 2 arttı. İlana çıkan vasıtaların yüzdelik 37'si satıldı.

Satışlarda arslan oranı dizelin

Türkiye ikinci el online binek ve bol ticari pazarı motosiklet tipine gereğince değerlendirildiğinde, şubatta en efdal oranı 69 bin 837 satış ve yüzdelik 60,9 payla dizel arabalar aldı.

Dizel otomobilleri, 41 bin 403 satış ve yüzdelik 36,1 payla benzinli, 1.734 satış ve yüzdelik 1,5 payla melez arabalar izlem etti.

Oto gazlı otomobillerin oranı 1.488 satışla yüzdelik 1,3 ve elektrikli otomobillerin oranı da 236 satışla yüzdelik 0,2 kendisine belirlendi.

En efdal pay, 0-4 gözyaşı aralığındaki araçların

Şubat ayında 37 bin 469 adetle en aşırı C segment anahtar satıldı. C segmentinden sonradan en aşırı satış 20 bin 420 adetle B segmentinde gerçekleşti.

İkinci el online binek ve bol ticari anahtar pazarında satışlarda en efdal paya yüzdelik 36,6 ile 0-4 gözyaşı aralığındaki vasıtalar erbap oldu. Ardından yüzdelik 31,8 payla 11 ve 17 gözyaşı üstü vasıtalar ve yüzdelik 31,6 ile de 5-10 gözyaşı aralığındaki vasıtalar sıralandı.

Satışlarda km tercihleri

Şubat raporunda kilometre (km) kırılımlarına gereğince satış bilgilerine de arazi verildi.

Buna göre, satışlardan en efdal oranı yüzdelik 67 ile 90 bin km'deki vasıtalar aldı. Ardından yüzdelik 15 payla 0-30 bin km bandındaki vasıtalar ve yüzdelik 9 payla da 30-60 bin km ile 60-90 bin km bandında arazi düzlük arabalar sıralandı.

İstanbul satışlarda evveli sırada

Şubat ayında vilayetler bazında bakılınca en birlikte tomar ikinci el otomotiv satışı yüzdelik 27 hisse ve 30 bin 765 satışla İstanbul'da gerçekleşti.

Bunları yüzdelik 8 pay, 9 bin 133 satışla Ankara ve 6 bin 397 satış, yüzdelik 6 payla İzmir izledi.

Fiyatlar değişmedi

İkinci el pazarında en aşırı satışı gerçekleşen evveli 32 markanın 258 modeline ilişik 2.543 varyantın 2010-2021 manken yıllarındaki 137 bin 260 ilanının paha değişiklikleri incelenerek meydana getirilen analize göre, şubatta ikinci el online binek ve bol ticari anahtar pazarında birlikte geçmiş ayak tabanı gereğince averajda birlikte fark gözlenmedi.

Segment bazlı bakılınca en iri farklılıklar A segmentinde yüzdelik 1,3, F segmentinde yüzdelik 1,5 paha artışı ve B-SUV segmentinde yüzdelik 1,1 paha düşüşü kendisine görüldü.

Günlük 450 binden birlikte tomar ikinci el anahtar datası çözümleme ediliyor

Makine öğrenmesi, bileşimli zeka ve iri verinin birleşmesinden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye'deki ikinci el online anahtar pazarını tarayarak günce 450 binden birlikte tomar ikinci el anahtar datasını çözümleme ediyor.

Rapordaki satış verileri, ikinci el ticareti eden 40 binden birlikte tomar gurur ve kuruluşun online pazarda verdikleri duyuru verilerine dayanıyor. Bunlar ortada "Sahibinden, Arabam, Letgo, VavaCars üzere listeleme sitelerinin yanı sıra, OEM’lerin kurumsal 2.el web siteleri, Leaseplan, Intercity ve Otokoç" üzere efdal adetli satışların gerçekleştiği gurur ve platformlar arazi alıyor.

Rakamlar içerisinde ferdî anahtar ilanlarına ilişik veriler bulunmuyor.

Online platformda ikinci el ticareti eden kurumlar, iki nedenle satışa sundukları vasıtaların ilanlarını arka çekiyor. Birincisi, mütebeddil pazar koşullarına gereğince ilandaki vasıtaların fiyatını rötuşlu ederek baştan ilanı yayınlıyor.

Bu ilanların baştan ne devir yayınlandığı da Indicata çeşidinden izlem ediliyor. İkinci olarak, tecim eden kurum, aracını sattığı düşüncesince ilandan çekiyor ve baştan satışa sunmuş olacağı birlikte aracının ilanını yayınlıyor. Bu ikinci takım anahtar ilanları, doğrusu ilandan ağız ağıza kaldırılan araçlar, satış kendisine bildirme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?