Yaşam

İğneada longozları ıssız yaşamına da bolluk katıyor

Avrupa'nın en iri su ayn ormanlarından Kırklareli'ndeki İğneada longozları; saf güzelliklerinin birlikte sürüngen, kuş, salamandra ve içsu balığı kabil katı aşırı cins ve çandır dünyasına da ev sahipliği yapıyor.

İğneada longozları ıssız yaşamına da bolluk katıyor
03-03-2022 11:35
Kırklareli

Trakya'nın "saklı cenneti" namına vasıflandırılan longozlar, yeşilin binbir tonu, derelerin ve kuşların dinlendiren sesiyle ziyaretçilerini kendine fanatik bırakıyor.

Yeşilin ayrı ayrı tonlarının birbirine karıştığı, ilkin su menekşeleri ve nilüferleriyle misafirlerini büyüleyen longoz; deniz, göl, eksibe ve orman ekosistemlerini müşterek arada barındırıyor.

Özellikle kuş göç rotasında mevcut şehir 27 sürüngen, 69 memeli, 267 kuş, 10 kurbağa ile salamandra ve 42 içsu balığı edinmek az daha 415 çeşit omurgalı hayvana ev sahipliği yapıyor.

Bu ıssız hayvanlarının çoğunun habitatı ise İğneada longozları...

İçerisinde 5 gölün beraberinde endemik bitkiler, çokluk ve lezzetli su balıkları, kuş ve sürünenler barındıran longoz ormanları güzelliğiyle dikkati çekiyor.

Longoz ıssız yaşamı ve eskimemiş doğasıyla doğaseverlerin ve ışık tutkunlarının elzem adresleri ortada bulunuyor.

Longoz ormanlarında ıssız yaşamını tercih edenler ve kuş gözlemcilerinin işlerini kolaylaştırmak düşüncesince de icraat yapılıyor. Ormanda temaşa yollarının düzenlenmesi, ıssız yaşamının korunması düşüncesince ağızotu ve kuş müşahede kuleleri gibi.

Geçen sene salgının da etkisiyle sakıt ziyaretçisine rağmen 50 bin ferdin görüşme etmiş olduğu ormanlarda yarısına yakının kuş gözlemciliği ve görüntülemek düşüncesince geldiği öğrenildi.

Yaban yaşamı kimisi devir objektiflerle kimisi devir ışık kapanlarla görüntüleniyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırklareli Şubesi ve Trakya Kalkınma Ajansınca hesaplı çalışmalarda doğaya yerleştirilen 6 kamera, ıssız hayvanlarının ve acemi türlerin mülevven dünyası ve yaşamlarıyla ait görüntülerin elde edilmesine araştırma görevlisi oluyor.

Kameralara muaddel yıllarda yansıyan görüntülerde, flamingo, kuğu ve boz balıkçıl kadar kuşların geçişi dikkati çekiyor.

Zaman devir Su samurunun buz markajcı gölde avladığı balığı yemesi, bulunmaz kuş türlerden ak akrep kartal, tilki kadar nice enerjik kameraya yansıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Zafer Kamay, AA muhabirine, ıssız yaşamı popülasyonun aşırı ensesi kalın bulunduğunu söyledi.

Longozların ehemmiyetli müşterek kuş göç rotası olması zımnında de ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Kamay, "Ak akrep kartal bizim düşüncesince en ehemmiyetli kuş türümüzden. Kızıl şahin, kofa delicesi, kuğular, ördekler burada ferah ferah görülebiliyor. Türkiye'de kuş çeşitliliğinin doğrudan sadece yarısını barındıran Kırklareli, ehemmiyetli müşterek kuş göç rotası üstünde bulunuyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?