Sağlık

'Hatırlatma dozu'nun vaktiyle yapılması Omicron varyantına için koruyor

Prof. Dr. Kara, Kovid-19'un Omicron varyantının Türkiye'de dominant bir duruma gelebileceğini belirterek, "Zamanında hatırlatma dozlarıyla antikor düzeyini fevk çektiğimizde Omicron'dan da korunur bir duruma geliyoruz." dedi.

'Hatırlatma dozu'nun vaktiyle yapılması Omicron varyantına için koruyor
21-12-2021 11:29
Ankara

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, AA muhabirine, dünyada 60'tan ortak tomar ülkede görülen, Delta'nın peşi sıra dominant varyant olması beklenen Kovid-19'un Omicron varyantına bağlı şimdiki neticeler ve aşılamada hatırlatma dozlarının önemine bağlı detayları paylaştı.

Delta varyantının ilkin kere görüldüğü alanlarda yayılmasının tahminî 2 hafta sürdüğünü anımsatan Kara, "Delta varyantı tahminî 6-7 haftalık ortak periyotta, bulunmuş olduğu alanda bilgili virüs biçimine geliyordu. Omicron'da bu müddet az hâlâ günlerle anlatım ediliyor. İki haftalık ortak müddet içinde de bulunmuş olduğu alanda bilgili bir vaziyete geliyor. " ifadesini kullandı.

Bunun Omicron'un Delta'ya mucibince aşırı hâlâ çabuk ve havadan bulaştığı anlamına geldiğine dikkati çekici Kara, "Omicron'un aşırı çabuk ve havadan bulaşması zımnında peçe ve açıklık kuralları hâlâ aşırı ehemmiyet kazanmaya başladı. Bu, başta havaların soğuduğu, gizli mekanlarda hâlâ ortak tomar devir geçirdiğimiz zamanlarda ortak güzel ön plana çıktı. O sebeple lütfen bu zamanda maske, açıklık ve havalandırmaya azami değil azami uyanıklık gösterelim." niteleyerek konuştu.

Kara, Omicron kaynaklı hastaneye yatış, rahatsızlığı ağırbaşlı nakil oranları şu an hâlâ ceninisakıt olsa da varyantın koyu görüldüğü yerlerde hastaneye müracaat oranlarının artacağına ayraç etti.

Omicron'un başta riziko altındaki insanları negatif etkileyebileceğini vurgulayan Kara, şahısların hem kendileri bununla beraber dert açısından riziko grubunda arazi düzlük yakınları düşüncesince hatırlatma dozunu olması icap ettiğini söyledi.

Omicron'dan tevakki etmek düşüncesince hâlâ ortak tomar antikora gerekseme var

Delta'dan ayrımlı yerine Omicron'da 50'den ortak tomar mutasyonun hâlâ bulunduğunu aktaran Kara, bunların ortak bölümünün bedenin virüsü tanıyıp, kendini savunduğu noktaları maksat aldığını anlattı.

Vücuttaki antikor düzeylerinin insanları nite koruduğunu rakamlar üstünden örneklendiren Kara, şunları kaydetti:

"Diyelim ki normalde 8 düzeyindeki antikor, kişiyi Delta varyantından koruyordu, bu dozaj 6'ya inerse de insan ağırbaşlı hastalanmıyordu. Aşıyla ise 90-100 üzere ortak antikor kıymeti elde ediliyordu ve bu da aşırı çın siper sağlıyordu. mRNA aşısında ise 200 üzere ortak bedel elde ediliyordu, bundan dolayı de az buçuk hâlâ etraflıca siper oluşuyordu. Fakat hastalıktan dehalet düşüncesince gereken, sağlam yerine verdiğim, bu 8 düzeyindeki antikor değerinin Omicron'da hâlâ yukarılarda, 40 yöresinde bulunduğunu görüyoruz.

Bu sebeple aşıda elde ettiğimiz antikor kuru aşağılara inmeye başladığında Omicron'a gönül rahatlığı alıngan bir vaziyete geliniyor. Şu an bu müddet aşılarda 3 ay üzere görünüyor. Yani 3 ay içinde aşıdan elde edilmiş antikor seviyesi 40'ların dibine iniyor, Omicron kişiyi gene tutup hastalanmasına etmen oluyor. Bu sebeple eskiden hatırlatma dozlarıyla bunu üst çektiğimizde Omicron'dan da korunur bir vaziyete geliyoruz. Böyle ortak şansımız var, hatırlatma dozunun önemi bu."

"Hatırlatma dozunu kesinlikle eskiden olmalıyız"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, dü doz aşının peşi sıra vücudun, eskiden meydana getirilen hatırlatma dozuna aşırı hâlâ demir ortak cevap verdiğini dile getirdi.

Kara, "Örneğin, ortak numara ve ikinci doz aşı olduğumuzda antikor kuru 100 oluyorsa, hatırlatma dozuyla bu ara sıra 300'e derece çıkıyor. Bu sebeple hatırlatma dozları aşırı kıymetli, kesinlikle sürelerini kaçırmadan hatırlatma dozlarını olmamız gerekiyor. Özellikle Omicron'un devletimizde olduğunu, riskinin varlığını ve aşırı havadan bulaştığını düşündüğümüzde hatırlatma dozunu değerlendirmemiz lazım." biçiminde konuştu.

"Aşıda 5. doz şu an düşüncesince lazım görünmüyor"

Türkiye'nin er devirde hatırlatma dozlarını uygulamaya başlamasının iri ehemmiyet taşıdığının altını çizen Kara, "Hatırlatma dozunun üstünden 3-6 ay üzere ortak müddet geçtiyse öteki hatırlatma dozunu da yaptırmamızda kâr var." dedi.

Kara, aşılamada 5. dozun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Şu anki bilgilerle aşırı gerekiyormuş üzere görünmüyor ama varyant değişikliği veya müddet uzayacak olursa o devir ortak öteki hatırlatma dozu olabilir. Fakat 'bu doz ne devir olur' dersek, onu bugünden öngörmek, stabil ortak bilinçlilik bildirmek zor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'de bilgili varyant biçimine gelebilir"

Prof. Dr. Kara, tamamı devletlerin ilkin Omicron'un ülkeye girmemesi, geldikten sonradan ise yurt içinde yayılmamasına çalıştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fakat anlaşılan ortak noktadan sonradan intişar başlarsa çabucak bilgili formata dönüşebiliyor. Şu anda memleketimizdeki benzer kısıtlı. Bunun en iri şansı er belirleme edilenlerin izolasyonlarının güzel yapılması, karantinada güzel tutulmaları ve ortak başkasına bulaştırma fırsatını vermemeleri. Tabii ki bunun daim sağlanması aşırı beklenir olmayacaktır. Bir müddet içinde devletimizde de lehçe yayılımlar ve sonradan da iri olasılıkla bilgili bir vaziyete gelmesi gır konusu."

Kara, Omicron'un dominant bir vaziyete gelmesinin olay sayılarını ortak hacim negatif etkileyebileceğini de dile getirdi.

Omicron varyantı evlatları nite etkiliyor?

Prof. Dr. Kara, Omicron varyantının çocuklardaki seyrine müteveccih de şu detayları paylaştı:

"Yetişkinlerde 100 insan virüsü alıyorsa 20'si ile 25'inde semptomlar ortaya çıkıyordu. Çocuklarda ise bu numara 2 ile 4 arasındaydı. Fakat Omicron hâlâ havadan bulaştığı düşüncesince çocuklardaki numara 15'lere çıktı. Çocuklar içinde Omicron'un pozitifliğini hâlâ ortak tomar görüyoruz ama hastaneye gelme, yatma yahut rahatsızlığı ağırbaşlı nakil üzere bulguları yayınlayan ortak bilgelik her neyse ki şu an düşüncesince elimizde yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?