Yaşam

"Hastalığı beynini negatif etkilemesin" diyerek başladığı satrançta yaşıtlarını geçti

Bayburt'ta fenilketonüri (PKU) hastası 8 yaşındaki Ahmet Yılmaz, akıl fonksiyonlarının desteklenmesi düşüncesince doktorların tavsiyesiyle başladığı satrançta öz gözyaşı kategorisinde il birincisi oldu.

09-02-2022 14:41
Bayburt

Bayburt'ta fenilketonüri (PKU) hastası 8 yaşındaki Ahmet Yılmaz, akıl fonksiyonlarının desteklenmesi düşüncesince doktorların tavsiyesiyle başladığı satrançta zat gözyaşı kategorisinde il birincisi oldu.

Merkeze ilişkin Taşkesen köyünde canlı beşinci derslik 3. derslik talebesi Yılmaz'a, bebekken irsî ortak illet bulunan fenilketonüri tanısı konuldu.

Yılmaz ailesine doktorlar, er canlandırma ve çıkar kere tedavisiyle ilerlemesinin önüne geçilen hastalığın Ahmet'in akıl fonksiyonlarını negatif etkilememesi düşüncesince zeka oyunları başvuru etti.

Bunun hesabına oğluyla sudoku ve bulmaca çözen ağababa Onur Yılmaz, Ahmet'in zeka gelişimine yardım sunacağını planladığı satrancı internette araştırı yaparak evvel kendisi öğrendi.

6 yaşlarındayken babasıyla satranç oynamaya başlamış bulunan Ahmet, kendini bu bölgede yetiştirmek düşüncesince Bayburt Gençlik Merkezindeki kursa katıldı.

Daha sonradan tanıştığı satranç antrenörü Taha Kılıç'tan yetişek düzlük Ahmet Yılmaz, kestirmece 4 maaş hazırlığın peşi esna şehirde planlı turnuvada zat gözyaşı kategorisinde ortak numara oldu.

Antalya'da planlı 2022 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonaları'na da dahil bulunan Ahmet, hem zat neredeyse hastalara sağlam olmayı bununla birlikte satrançta evren şampiyonluğu hedefliyor.

"Satrancı herkese, ilkin benim neredeyse rahatsızlığı olanlara başvuru ediyorum"

Ahmet Yılmaz, AA muhabirine, tedavisi düşüncesince almış olduğu ilaçların birlikte satrancın da namına müspet katkıları bulunduğunu söyledi.

Satrancın hayatında ehemmiyetli arazi tuttuğunu dile getiren Yılmaz, "Satrancı baş döndürücü seviyorum. Beni eğlendiriyor. Arkadaş çevremi genişletti ve ilkin aritmetik peyda etmek neredeyse derslerimde de kalburüstü olmamı sağladı. Daha programlı olmayı öğretti bana. Satrancı herkese, ilkin benim neredeyse rahatsızlığı olanlara başvuru ediyorum." dedi.

Satranç antrenörü Taha Kılıç da Ahmet ile satranç turnuvalarında tanıştığını anlattı.

Ahmet'in satrançta kalburüstü olduğunu, elden kere gösterilmesine gerekseme duyduğunu kaydeden Kılıç, "Türkiye Minikler ve Yıldızlar Türkiye Şampiyonası'na katıldık. O şampiyonada bizim amacımız 4-5 galibiyetti ve bunu yakaladık. Çünkü oradaki insanoğlu 4 senedir çalışıyor, tığ 4 maaş ortak yetişek verebildik." niteleyerek konuştu.

"Satrançta baş döndürücü aceleci ortak algısı, öğrenme kabiliyeti var"

Kılıç, Ahmet'in satrançta iri gizil taşıdığını ve yavaş yavaş ilerleyerek elan dobra başarılara imza atacağına inandığını dile getirdi.

Ahmet'in rahatsızlığı nedeniyle er yaşlarda motosiklet gelişimi düşüncesince satranç ve matematiğe yönlendirildiğini aktaran Kılıç, şu biçimde konuştu:

"Satrançta baş döndürücü aceleci ortak algısı, öğrenme kabiliyeti var. Hastalığı ona satranç ve matematikte ortak yarar sağlamış. Yaşıtlarına gereğince baş döndürücü gittikçe ortak mektepli yapmış. Bizim amacımız Ahmet ile esasen Türkiye'de ulusal takıma girmek, şampiyonluklar elde etmekten artma bunları elde ederek parasız halis muhlis öğrencilere önyargıların kırılabileceğini göstermek. Ahmet ile bunun düşüncesince çabalıyoruz. İnşallah Ahmet neredeyse ayrıksı sporcular da bizlere katılır, ayrımsız biçimde onlarla da bitmeme ederiz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?