Ekonomi

Haberleşmeye familya başına salname 4 bin 238 TL harcandı

Türkiye'de 2021 senesinde evlerinde müşterek çakılı telefon ile genişbant genel ağ aboneliği mevcut ve rastgele bireyi el telefonu hattı sahibi bulunan 4 şahsiyet müşterek ailenin salname sayı farkı haberleşme gideri rüsum müdahale sayı farkı 4 bin 238 TL oldu.

Haberleşmeye familya başına salname 4 bin 238 TL harcandı
05-01-2022 11:44
İstanbul

AA muhabirinin Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nin (TELKODER) herhangi ortak senenin böylecene icra ettiği "Elektronik Haberleşmede Aile Giderleri Araştırması"ndan derlediği bilgilere göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yayınladığı veriler ile TELKODER'in icra ettiği umumi kol değerlendirmesi sonucunda, evlerinde ortak çakılı telefon ile genişbant umumi ağ aboneliği mevcut ve herhangi ortak bireyi el telefonu hattı sahibi bulunan 4 şahsiyet ortak ailenin, almış bulunduğu haberleşme hizmetleri düşüncesince rüsum müdahale ayda averaj 353 TL harcamış bulunduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, çakılı telefona rüsum müdahale maaş averaj 47,42 TL ödendi. Sabit umumi ağ bağlantısı gideri ise rüsum müdahale maaş averaj 81,15 TL'ye ulaştı. 3 GSM işletmecisinin abonelerinin averaj maaş ödemeleri de rüsum müdahale 56,16 TL oldu. Bu giderlerin hepsinden yüzdelik 18 KDV'nin yanı sıra, yüzdelik 10 hususi İletişim Vergisi de devlete aktarılıyor. Evlerinde ortak çakılı telefon ile çakılı genişbant umumi ağ aboneliği mevcut ve herhangi ortak bireyi el telefonu hattı sahibi bulunan 4 şahsiyet ortak aile, haberleşme gideri düşüncesince devlete maaş 77,27 TL bağış ödedi. Devlete ödenen bağış yılda 927 TL'yi buldu.

2020 senesinde meydana getirilen analizde, 4 şahsiyet ortak ailenin salname haberleşme giderleri tahminî 3 bin 736 TL, devlete ödenen verginin ise 759 TL bulunduğu hesaplanmıştı. 2019'da ise ortak ailenin salname haberleşme giderleri tahminî 3 bin 225 TL, devlete ödenen bağış ise 655 TL'ydi.

"İletişim masraflarında 500 TL'nin üstünde artma oldu"

TELKODER'in verdiği bilgilere göre, 2017 sonuna denli hareketli telefonda yüzdelik 25, çakılı telefonda yüzdelik 15 ve umumi ağ erişiminde yüzdelik 5 adına muteber hususi İletişim Vergisi, 2018'de tamamı hizmetlerde yüzdelik 7,5, 2021'de yüzdelik 10 adına değiştirildi. TELKODER açıklamasına göre, doğacak zamanlarda giderlerdeki umumi ağ payının ve vergisinin artması, bu durumun da 2022 yılı haberleşme giderlerinde artışa sebep olması öngörülüyor.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, mevzuya bağlı icra ettiği açıklamada, Türkiye'de herhangi ortak sene derneşik adına hazırladıkları familya haberleşme giderleri mevzulu raporda güzeşte sene yazışma masraflarında 500 TL'nin üstünde ortak artma gördüklerini söyledi.

Kur dalgalanmaları ve vergilerin artırılmasının familya haberleşme giderlerine bağlı faturaların yükselmesinde ehemmiyetli ortak gösteriş oynadığını tamlayan Teberci, "Bu artışlar yurttaşlarımızın ehven haberleşme hizmeti kabul etme haklarını maatteessüf zorluyor. 2022'de serbestleşme ve dört dörtlük rekabetin sağlanmasıyla bu bağış yüklerinin hafifletilmesi hususunda devletin muktezi yaklaşımı göstereceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?