Ekonomi

Gübre alanı Türkiye'nin gübre tedarikinde dava yaşamayacağı görüşünde

Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Güneş, Türkiye'de endamsız vadede kullanılacak olan gübre stokunun bulunan olduğunu, derinlemesine vadede ise yaşanabilecek sorunlara üzerine tedbirler aldıklarını bildirdi.

Gübre alanı Türkiye'nin gübre tedarikinde dava yaşamayacağı görüşünde
13-03-2022 10:47
Ankara

Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş, AA muhabirine, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gübre sektörüne etkilerine bağlı değerlendirmede bulundu.

Gübrede 2021 senesinde Türkiye'de paha ve tedbir noktasında mesail yaşandığını anımsatan Güneş, bu problemlerin ilkin kabak maddenin çetin bulunmasıyla arttığını ve enerjide yaşanmış olan sıkıntılarla sürdüğünü söyledi.

Güneş, gübre fiyatlarının akıbet birlikte yılda 3-4 kıvrım arttığına dikkati çekerek, bununla bu arada kurdaki artışın da fiyatlara yansıdığını anlatım etti.

Türkiye'nin iklim dışından gübre aldığına ayraç fail Güneş, "Azotlu gübre üretebilmemiz düşüncesince tam oranda tabii taş yağı lambası lambası kaynağımız yok. Fosforlu gübre düşüncesince fosfat kaynağımız bulunmuyor ve potasyum kaynaklarımız tam değil. Azotlu gübrede dışa bağımlıyız. Fosforlu gübrede Mazı Dağı'ndaki tesisler şu anda canlı adına istihsal yapıyor. Burası Türkiye'nin bu bölgede ihtiyacının yüzdelik 20'sini karşılayabiliyor." dedi.

Güneş, Rusya ve Ukrayna'nın gübre dair aşırı ehemmiyetli devletler olduğuna dikkati çekerek, şu şekilde konuştu:

"Bugün azotlu, fosforlu, potasyumlu gübrenin hayattaki ihracatının tahminî yüzdelik 15'ini Rusya yapıyor. Rusya, hayattaki nitrojen üretiminde dördüncü, fosfor üretiminde üçüncü ve potasyum üretiminde ikinci sırada. Rusya'dan azotlu gübre alışımız artarak bitmeme ediyor. Son 3-4 yıla baktığımızda birtakım ürünlerde servet alışımız azda olsa azalmış durumda."

"Gübre tedarikinde dava yaşanmayacak"

Türkiye'nin gübre stokuna bağlı bilim sağlayan Güneş, "Kısa vadede kullanılacak olan gübreler Kasım 2021'de tedbir edildi. Kısa mehil kullanılacak olan gübre stokumuz mevcut, etraflıca vadede yaşanabilecek sorunlara erinç tedbirlerimizi alıyoruz. Üreticilerimizin içi şen olsun. Türkiye'de gübre tedarikinde dava yaşanmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Gübre dair Rusya haricinde seçenek pazarlar bulunduğunu vurgulayan Güneş, şunları kaydetti:

"Rusya'dan tedbir ettiğimiz ürünleri bambaşka ülkelerden kabul etmek düşüncesince baktığımızda nice ülkenin bire birlikte pazarlara yöneldiğini görüyoruz. Fas, Mısır ve İran'dan da gübre alabiliriz fakat arz-talep dengesinde arıza oluyor. Zaten balans birlikte senedir bozulmuştu. Rusya'nın gübre ihracatı dair getirmiş olduğu engellemeler hepsi dünyayı menfi etkiliyor. Ocak ayında düşmeye başlamış olan fiyatlar baştan yükseliyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?