Sağlık

Gribal enfeksiyonlar duygu hastalarında tartım bozukluğuna sefer açabiliyor

Avrupa Kardiyoloji Derneği Akut Kardiyovasküler Hastalıklar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, soğuk gribal enfeksiyonların önsezi hastalarında birtakımı olumsuzluklara sebebiyet verebildiğini söyledi.

Gribal enfeksiyonlar duygu hastalarında tartım bozukluğuna sefer açabiliyor
06-01-2023 11:09
Eskişehir

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de bulunan Görenek, AA muhabirine, havaların birlikte güzel soğumasıyla şimdilerde gribal enfeksiyon olaylarında çoğalma gözlemlendiğini belirtti.

Kalp hastalarına bu mevzuda titiz olmaları uyarısında mevcut Görenek, "Bu enfeksiyonlar bizim hastalarımızı kısaca ihtisas hastalarını maatteessüf negatif etkiliyor. Bazen enfeksiyonlara müteallik yerine kalpte dizem bozuklukları kısaca hafakan gelişebilmektedir. Bunlar çoğu kez kalbin kulakçıklarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca şayet alttaki yatan birlikte ihtisas yetmezliği var ise soğuk hava ve buna müteallik gelişen enfeksiyonlar ihtisas yetmezliği tablosunu şimdi da kötüleştirebilmektedir." diyerek konuştu.

Prof. Dr. Görenek, soğuklarla ihtisas hastalıklarının aracısız ilişkisinin olduğunu, soğuk havanın ihtisas krizini tetikleyebileceğini yayınlayan ilmî çalışmaların olduğunu dile getirdi.

Buna müteallik bilim verici Görenek, şunları kaydetti:

"Büyük birlikte miktarda baş döndürücü ehemmiyetli birlikte pestil grubunda soğuk hava, ihtisas spazmı dediğimiz el ortada doğa büzüşmesi yerine da bildik bir hale illet oluyor. Soğukta, başta de soğuğa, rüzgara, karaca ve tipiye üzerine hususuyla birlikte de çıkış çıkan birlikte kişilerde ihtisas damarlarında büzülme meydana gelebilir. Eğer insan şanslıysa damardaki spazm muhtemelen birlikte müddet sonraları çözülebiliyor. Eğer çözülmezse ihtisas krizine illet olmakta ki bu da ihtisas kaslarının ölümü ile sonuçlanan baş döndürücü kazalı birlikte durumdur. Ayrıca soğuk havalarda içki basıncının kısaca tansiyonun yükseldiğini de biliyoruz. Soğuk, sisli, puslu havalar insanoğlunun tansiyonu yükseltiyor. Bu gidiş da ihtisas krizini gelişimini kolaylaştırabilmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?