Yaşam

Göç zamanına denli iyileşemeyen leylekler kışı Bursa'da geçirecek

Bazı nedenlerle vurulan yahut hastalanan leylekler, Bursa'daki Karacabey Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde otama ediliyor.

Göç zamanına denli iyileşemeyen leylekler kışı Bursa'da geçirecek
07-10-2022 12:00
Bursa

Karacabey kazasının rustik Bayramdere Mahallesi'nde 12 sene evvela kurulan Merkez, ayıların beraberinde kanatlı hayvanlara da ev sahipliği yapıyor.

Sürüler biçiminde geldikleri alanda yaralanan, hastalanan 4 leylek, bu Merkezde tedaviye fiş fakat muhaceret devri bitmesine karşın otama süreci tamamlanamadı.

Kışı da burada geçirecek kanatlı misafirler, rehabilitasyonun arkası esna halkalanarak bahar aylarında doğacak leylek sürülerine katılacak.

Merkez Şefi Uzman Veteriner Hekim Azizcan Sezer, AA muhabirine, Türkiye'nin muhaceret yöntemleri üstünde bulunduğunu belirterek senenin mahsus dönemlerinde aşırı sayıda türün geçtiğini bazılarının konakladığını söyledi.

Leyleklerin de muhacir kuşlardan bulunduğunu hatırlatan Sezer laflarını şöyleki sürdürdü:

"Osmanlı çağında geçmiş el Bursa'da 19'uncu yüzyılda 'Gurabahane-i Laklakan' adıyla mecbur leylek evi, leylekler hastanesi mamul ve dünyanın geçmiş efsanevi hastanesi namına gösteriliyor. Geçmişimizden aldığımız bu mirastan yola çıkarak burada otama ve rehabilitasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Günümüzün hepsi ilmî ve sayısal ekipmanlarını kullanarak efsanevi sağlığı düşüncesince otama süreçlerini tamamlıyoruz. Şu anda merkezimizde 4 leyleğimiz var. Buraya marazlı namına gelip muhaceret çağında iyileşemeyen hayvanlar. Göç devri tükenmiş olmasından ötürü bu kışı merkezimizde geçirecekler. Bu müddet süresince tedavilerini tamamlayacağız, rehabilitasyon sürecine alacağız. Daha sonraları 2023 yılının muhaceret çağında öbür leyleklerin bulunmuş olduğu hayat sahalarına halkalanarak salınacak."

Sezer, leyleklere ve öbür türlere, tedavileri tamamlanmasından sonraları bölüt taktıklarını dile getirdi.

Bu halkaların kuşların kimliklendirilmesi üzere uygulandığını özetleyen Sezer, "Hayvanların şimdi hemen sonra ne devletlere gittiklerini, ne derece müddet süresince gittiklerini ve hayat alanlarının sınırlarını belirleme ediyoruz. Yaşlarını ve bulundukları coğrafyaları belirleme kılmak düşüncesince ehemmiyetli birlikte işlem." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?