Ekonomi

GENSED: Türkiye'de şişman ölçekli elektrik depolama yatırımlarının önü açıldı

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), 5 Temmuz 2022 günlü Resmi Gazete'de piyasaya çıkan anayasa düzenlemesiyle Türkiye'de şişman ölçekli elektrik depolama yatırımlarının önünün açıldığını tabir etti.

GENSED: Türkiye'de şişman ölçekli elektrik depolama yatırımlarının önü açıldı
08-07-2022 19:03
İstanbul

GENSED'den meydana getirilen açıklamada, Elektrik Piyasası Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle elektrik depolama yatırımı gerçekleştirmek talip erke yatırımcılarına, bu tesisin gücü denli yel yahut gündüz enerjisi yatırımları düşüncesince rastgele ortak konkur sürecine girmeden lisans elde ika hakkı sağlandığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine arazi maruz GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, cemiyet tüzüğünde üç sene ilk meydana getirilen değişiklikle çalışkanlık sahalarına elektrik depolama yatırımlarını aldıklarını ve elektrik depolamalı GES yatırımlarının düzenlemenin de katkısıyla yavaş yavaş zirveye yaklaşacağını tabir etti.

Erkan, bahis konusu düzenlemeyle bulunan lisanslı santrallere de elektrik depolama yatırımı eklenmesinin heveslendirme edildiğine dikkati çekerek, santrallerin lisanslarında belirlenen bölgelerin dışına çıkılmaması, pres aceleten düzene maruz güçlükle lisanslarında tamlanan elektriksel oturmuş gücü aşmaması ve ait kanalizasyon işletmecilerinden müspet düşünce katılması üzere koşulları hesabına getirerek yapacakları bu envestisman denli yetenek artma hakkı elde edebilecekleri bilgisini verdi.

Elektrik depolama özelliği ile beraberce gündüz ve yel üzere ak pak erke kaynaklarının hâlâ da yaygınlaşmasının önündeki en şişman engelin, doğrusu bu erke kaynaklarından elektrik üretiminin düzensiz olması handikabının aşılacağını vurgulayan Erkan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin en şişman ticari partneri bulunan Avrupa Birliğinin sınırda karbon vergisi uygulamalarını yapmaya hazırlandığı ortak devirde Türkiye'nin erke arzındaki yenilenebilir erke payındaki rastgele ortak birim numara benek artma baş döndürücü ehemmiyet nail durumdadır. Elektrik depolama yatırımlarına müteallik kanuni çerçevede meydana getirilen bu değişiklik, bu payın çabucak artmasını sağlayabilecektir. Bu yatırımların önünü açan bu düzenlemenin baş döndürücü akıllıca ve ehemmiyetli ortak değişmeyen bulunduğunu düşünüyor, yatırımların çabucak başlayabilmesi düşüncesince de uygulamaya müteallik yönetmeliğin ortak an ilk yayınlanmasını bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?