Sağlık

Genel cerrahi operasyonlarında 'Robotik Cerrahi'

Robotik Cerrahi yardımıyla ameliyatlarda muvaffakiyet payı artıyor. Robotun üç buutlu kamerası yardımıyla gözlenmesi en güç yerler ferah ferah görülüyor. Robotun kolları 540 basamak kan dolaşımı kabiliyetine eş ve en güç ameliyatlar üstelik ferah ferah yapılabiliyor.

Genel cerrahi operasyonlarında 'Robotik Cerrahi'
01-12-2021 14:45

Robotlar hayatın herhangi ortak dalında bulunduğu kabilinden hastanelerin ameliyathanelerinde de yerlerini almaya başladı. Da Vinci Robotik Cerrahi'de meydana getirilen ameliyatlar robot yardımlı laparoskopi ameliyatı kendisine tanımlanıyor.

Zor operasyonlu ameliyatlarda Da Vinci Robotik Cerrahi sebebiyle muvaffakiyet payı artıyor. Robotun üç buutlu kamerası sebebiyle gözlenmesi en güç yerler ferah ferah görülüyor. Ayrıca robotun kolları 540 etap dolaşım ve 6 yöne cereyan ika kabiliyetine eş ve en güç ameliyatlar güçlü ferah ferah yapılabiliyor.

“Benim acıklı fakat 270 etap dönebilir, güçlükle robotun kolları 540 dereceye genişliğinde aşırı şen cereyan eder”

Konu karşı mütekellim Medicana Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağlar, “2011 senesinin sonuç aylarından bu anne genişliğinde Da Vinci Robotuyla haşır malayani reşit birisiyim. Genel cerrahinin elden herhangi ortak dalında Da Vinci Robotunu punt buldukça kullandım. Çünkü Da Vinci robotunun nice ameliyatı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Benim acıklı fakat 270 etap dönebilir. Ama robotun kolları 540 dereceye genişliğinde aşırı şen cereyan eder. Benim elimde titremeler olabilir. Ama robotun yazılımı elektronik beyin sistemi o titremeleri az şimdi sıfıra düşürür. Benim elimde bazısı şeyleri aşırı şen hissedemem güçlükle robotun üç aletlerinde daima buradan Servo'yla kontroller harcama ve nedeniyle ölçer ve arama eder. Kontrol ettikçe de bilgili olur. Robotun devreye girmesiyle kılıç nice yerdeki anatomik bilgileri şimdi dobra görebilir ve şimdi dobra anlayabilir bir duruma geldik. Doğrusunu anlatmak icabında robotun erdemli çözünürlüğünde bulunan kamerasıyla dokuya aşırı yaklaşabiliyoruz. Yaklaştığımız seviyede bilgileri görebiliyoruz. Özellikle bu pelvik cerrahide göden kanseri, makatın kanserlerde aşırı önemlidir. Pelvik otonomik sinirleri dulda şansımız şimdi yüksektir. Bu cerrahi müdahale sonu devirde hastalarımızın işeme ve cinsel problemlerinin şimdi az ortaya çıkmasına bozukluk bulunan ortak durumdur. O nedenden dolayı ego göden cerrahisinde ve sütun cerrahisinde pelvik cerrahilerde robotu yeğleme ediyorum. Sadece göden ve sütun cerrahisinde değil güçlükle şimdi önceleri söz gelimi kestanecik ameliyatı reşit kişide Nüks rahim duvarı fıtıklarında, kasık fıtıklarında robot kullanırken aşırı yararını gördüm. Hastalar düşüncesince de iyidir, cerrah düşüncesince de kolaylaştırıcı ortak yöntemdir.” dedi.

“İnsan sağlığına faydası bence büyük”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağlar, “Laparoskopide gine ıvır zıvır deliklerden ameliyatı yapmaktayız güçlükle pirotal noktası engin ortak biçimde yolladığımız cihazları arama etmeye çalışırız. Oysa robotta konsolda dirseğimizi ortak yere isnaden ortak sayaç tamircisi hassaslığında iş yapabiliyoruz. Yazı yazabiliyoruz. İsterseniz ortak deneyin. Kaleminizi hakeza engin ortak kağıda yazmaya çalışın. Titrek lerzan olur. Oysa dirseğinizi elinizi, bileğinizi dayadığınızı aşırı hassas, aşırı mükemmel şeyler ortaya çıkar. Robot elbette ki fiyatlı ortak yöntem. Ama ümidimiz o ki robot kullananlar kendisine dünyada robot şimdi yaygınlaştıkça insanoğlu sağlığı düşüncesince şimdi ortak tomar kullanıma girecek. Bunu beklenti ediyoruz. İstiyoruz ayrıksı şirketler ortaya çıkacak. Çalışmalar var, Google'ın emek vermesi var. Başka icraat var. Bunlar bulunduğu devir acemi robot seçenekleri geldiği devir Da Vincin de fiyatı ucuzlayacaktır. Şu an düşüncesince elbette rakipsiz ortak bellik kabilinden görünüyor. İnsan sağlığına faydası bence büyük.” sanarak konuştu.

“Robotik cerrahi yapılmasında ortak kuşatılmış yoktur, kâr vardır”

Prof. Dr. Fatih Ağlar Robotik Cerrahi'nin kullanıldığı alanları sıraladı. Ağlar, “Nerede kullanıyorsunuz umumi cerrahide? Yutak kanserlerinden tutun göden kanserine, balast seçenekleri cerrahisinden tutun, dolgun bumbar cerrahisine genişliğinde herhangi ortak bölgede kullanılabilir. Ve nice merkezde dip halde kullanılıyor. Türkiye'de aşırı yerde robot vardır, aşırı tecrübeli insanoğlu var. Hastalarımızın belli başlı prensiplere adapte olmak kaydıyla robotik cerrahi yapılmasında ortak verim yoktur, kâr vardır” ifadelerini kullandı.

Mustafa Ayabakan - Sevgi Canpolat
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?