Ekonomi

Gençler finansal özgürlük peşinde

Küresel çapta deneyimlenen dayanıklı süreçler, bireylerin alıntı gücünün azalmasını birlikte getirirken, erdemli enflasyonist ortamda ek dirimlik arayışının artmasıyla ilkin çoluk çocuk iktisap etmek gibi toplumda "finansal özgürlüğü" soruşturma çabası da yaygınlaştı

Gençler finansal özgürlük peşinde
29-04-2022 11:36
İstanbul

Bir yandan jeopolitik riskler müşterek yandan salgınla mütebeddil evren düzeni... İnsanlık, hem adsız sansız güçlerle tıpkı zamanda birbiriyle savaşırken birer birer ortaya çıkan konuşu etkisinde bırakır dirim koşullarını değişik zorlaştırıyor.

Özellikle enflasyonist etkilerin, besin ve tevakki neredeyse asliye ihtiyaçlara yansımasıyla alışkan olunan standartların dehalet çabası, 7'den 70'e kâffesi kesimlerin "Gelirimi tam olarak artırırım?" sorusuyla yüzleşmesini birlikte getiriyor.

Bu durum, müşterek kesimin saklı yazı nukut neredeyse riskli varlıklara envestisman yaparak ek dirimlik oluşturma arayışının hızlanmasına bozukluk olsa da hassaten çoluk çocuk kızarmak neredeyse toplumda geleceği hedefleyerek borsada levent boylu vadeli yatırıma yönelenlerin sayısı da küçümsenemeyecek derecede artım göstermiş durumda.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2019'da 1 milyon 154 bin 349 bulunan borsa yatırımcısı sayısı, müstevli çağında çabucak terfi etti ve Mart 2022 bakımından 2 milyon 380 bini aştı. Yatırımcı sayısındaki artışa en iri katkıyı 15-30 gözyaşı arası bireylerin vermesi dikkati çekti.

Salgın evveliyat kısaca 65 bin düzeyinde mevcut borsadaki 15-30 gözyaşı yatırımcı sayısı, güzeşte ay böylecene 330 bine dayandı. Söz konusu güre kitlenin portföylerinin toplanmış kıymeti ise bire müşterek devirde 1 bilyon 398 milyon teklik düzeyinden 11 bilyon 719 milyon liraya çıktı.

Bu da 2019'dan buyana güzeşte süreçte borsadaki güre yatırımcıların sayısının 5, portföy toplamlarının ise 8 katına çıktığına ayraç etti.

Genç kuşakların iş yaşamına ve emekliliğe açılım değişiyor

Analistler, anadan görme kendisine Türk yatırımcılarının borsaya mesafeli olduğunu, fakat müstevli sonrası evren çapında mütebeddil konuşu ortam, değişen teknolojinin artması ve içtimai iletişim araçları kullanımının artmasıyla toplumda bu trendin bilakis döndüğünü gözlemlediklerini söyledi.

Son senelerde borsada yatırımcı sayısının artmasının kapital piyasaları açısından imge verdiğini vurgulayan analistler, burada nazik unsurun; spekülasyondan ırak durularak, günce faiz hedefi gütmeden levent boylu vadeli yatırımlara yönelme bulunduğunu tabir etti.

Analistler, hassaten acemi kuşakların iş yaşamına ve emekliliğe basar açısının da değiştiğine ayraç ederek, "finansal özgürlük" belirlemek talip gençlerin, girdisi az veya belgisiz de olsa sevdikleri ahacık çalışabilme serbestliğini düzeltmek istediklerini kaydetti.

Henüz meslek yahut düzentileme yaşamının başlangıcında borsa ile tanışan çoluk çocuk bulunduğu gibi, şimdi doğduğu andan itibaren çocuğunun gelecekteki yetişek harcamaları düşüncesince borsada birikime başlamış bulunan ailelerin de bulunduğunu özetleyen analistler, finansal okur-yazarlığın yaygınlaşmasının bu alandaki bilinçlenmenin şimdi müşterek tomar artmasına ulama sağlayacağını belirtti.

"Uzun vadeli envestisman öz disiplini geliştirir"

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkan Yardımcısı Attila Köksal, 2019'dan buyana borsada yatırımcı sayısının ehemmiyetli seviyede arttığını belirterek, envestisman faizleri ve çakılı getirili kapital alanı araçlarının getirilerinin enflasyonun ince arkasında kalmasının vatandaşları önceki döviz ve altına, peşi sıra pay senetlerine yönlendirdiğini söyledi.

Son devirde domestik yatırımcıların uran analize alakadar çelimsiz vadeli muamelat yapanlar ile levent boylu vadeli temettü yatırımcıları kızarmak neredeyse dü anne grupta toplandığını aktaran Köksal, "Özellikle temettü yatırımcılığı ve finansal özgürlük söylemlerinin yatırımcılar ortada artması ince önemli. İyi seçme pay senetlerine vakte yayılan, risklerin ayrıştırıldığı yatırımlar gerçekleştirmek levent boylu vadede genel açıdan elleme neticeler doğurur. Uzun vadeli envestisman terimi ise insanlardaki öz disiplini geliştirir, onları çelimsiz vadeli etraf tahminlerinden ırak tutar." dedi.

Köksal, piyasaların çelimsiz vadede ne yöne gideceğini muvazeneli kendisine kimsenin kestirim edemeyeceğini vurgulayarak, kurumsal yatırımcıların, ferdî yatırımcılar ve traderlara layıkıyla baş döndürücü şimdi müşterek tomar bilgiye, şimdi aceleci ulaşabildiğine dikkati çekti.

Asimetrik bilgelik boyunca avantajın gelişigüzel devir kurumsal yatırımcı lehine bulunduğunu özetleyen Köksal, şunları kaydetti:

"Hisse senedi yatırımları levent boylu vadede anca olmasa da çelimsiz vadede kullanılmamış toplamlı dubara niteliğindedir. Traderlar gelişigüzel gündüz aksiyon fiyatlarını etkileyen ekonomik, finansal ve siyasi nice veriye onlardan baş döndürücü şimdi aceleci ulaşabilen kurumsal yatırımcılar ve bu detayları aldıkları an değişmeyen verici ve saliseler boyunca muamelat işleyen algoritmik işlemciler ve robotlar ile bire müşterek arenaya çıkar.

Bu dövüşün galibinin ki olabileceği en yeniden bellidir. Bu sebeple piyasalarda tam tecrübesi bulunmayan aksiyon yatırımcılarına tavsiyem; çelimsiz vadeli alım-satım işlemlerden kaçınmaları, banko manivela kullanmamaları, içtimai medyada çelimsiz vadeli alım/satım tavsiyeleri verici insanlara onur etmemeleri, kuruluşların verilerini inceleyerek levent boylu vadeli envestisman yapmaları, uran çözümleme yöntemlerini öğrenmeleri fakat bu şekilleri katiyen günce işlemler düşüncesince kullanmamalarıdır."

Köksal, piyasalara ırak yatırımcılar için, aksiyon yatırımlarını fonlar üstünden ve vakte yayarak yapmalarının en zati bulunduğunu tabir ederek, Takasbank bünyesindeki "www.tefas.gov.tr" üstünden kâffesi envestisman fonları kendisince etraflıca bilgilere erişilebildiğini laflarına ekledi.

"Çok ağırbaşlı müşterek finansal özgürlük rüzgarı var"

Tuncay Turşucu Araştırma Danışmanlık AŞ Kurucusu​​​​​​​ Tuncay Turşucu, "finansal özgürlük" teriminin öneminin değişik şimdi elleme anlaşıldığını, hassaten bu sene baş döndürücü ağırbaşlı müşterek yel bulunduğunu söyledi.

Kendisinin anne babalara ve gençlere borsa hesabı açıp, temettü ve faiz hisselerini biriktirmeleri düşüncesince isteklendirme edici nice düzentileme yaptığını özetleyen Turşucu, "Birçok aileden mesajlar alıyorum. Çocuğunun yetişek harcaması düşüncesince pay biriktirmeye başlamış bulunan ve 3-4 yılı geride bırakmış aileler 'iyi ki başlamışız.' niteleyerek teşekkürname ediyor. Aynı biçimde gençlerin de önemsiz değersiz adımlarla borsa yatırımcılığına başladığına müteallik art dönüşler alıyorum. Bunlar baş döndürücü dobra gelişmeler." dedi.

Turşucu, borsanın müşterek dubara noktayı yahut baş döndürücü parayla girilen müşterek yatak olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Borsa çelimsiz vadede ensesi kalın olabilme noktayı de değil. Biz sonuç senelerde yaptığımız çalışmalarla bu algıları yıkmaya başladık. Borsada günce müşterek kahvehane parası derece miktarla üstelik deneyim yapıldığını, bu birikimlerin 15-20 sene sonradan güvenilmez müşterek büyüklüğe ulaştığını ve bundan da temettü geliri alındığını anlatıyoruz. Kısacası varlığınıza dokunmadan müşterek akçe akışı sağlayabildiğinizi anlatıyoruz. Bu düşünüm değişik yayılıyor.

Gençler ortada şurası da görüyorum; elden mal artsın ve ensesi kalın olayım istiyorlar. Mesleki kendisine da çelimsiz müddette müşterek yere neşet etmek istiyoruz fakat bu işler dayanak ve idman gerektiriyor. Biz temettü yatırımını gençlere bugün şen etsinler niteleyerek değil, 50'li yaşlara geldiklerinde şimdi özgür müşterek dirim kursunlar niteleyerek öneriyoruz.

Sadece temettü birikimi yaparak yaşama bitmeme edeceklerini düşünenler de var... Hayır, siz gine gideceksiniz, üniversitenizi kazanacaksınız, elinize işinizi alacaksınız. İş hayatındaki o zorlukları yaşayacaksınız fakat bu birikimi de doğacak düşüncesince önemsiz adımlarla yapacaksınız. Finansal özgürlük, taraf gelip düzleşmek değildir. Bu deneyim size ilerleyici yaşlarda mal düşüncesince düzentileme psikolojisinden çıkmayı ve özlük sevdiğiniz işi etme özgürlüğünü elde etmeyi sağlayacak."

"Yatırımcılık, çimlerin uzadığını beklemektir, dayanak gerektirir"

Yatırım Stratejisti Tunç Şatıroğlu, sonuç devirde global çapta yaşanmış bulunan krizler sonucunda oluşan karamsarlığın müşterilerini şimdi müşterek tomar riziko almaya yönlendirdiğini söyledi.

Bu durumun hassaten müstevli sonrası saklı yazı paralara yönelimi artırdığını özetleyen Şatıroğlu, "Öyle çoluk çocuk mevcut ki; kriptoya yatırdığı mal 100 katına çıkma niteleyerek realist bulunmayan hayalat peşinde. Bu hata müşterek basar açısı. Az parayla envestisman yapabileceğimiz değişik ürünler de var. Yatırım fonu alınabilir, BES'e yönelebilir, borsada kâr payı biriktirilebilir. Borsa bu açıdan baş döndürücü akla yatkın müşterek yatırımdır. Sadece fiyatın artacağı beklentisi ile müşterek şeyi kabul etmek envestisman değil, spekülasyondur. Yatırımcılık, çimlerin uzadığını beklemektir, dayanak gerektirir." niteleyerek konuştu.

Şatıroğlu, temettü yatırımının dayanak istediğini, fakat derneşik temettü dağıtımı işleyen ve verimliliği efdal hisselerden akla yatkın müşterek portföy oluşturulduğunda, seneler boyunca birikimli faiz sebebiyle portföyün aceleci büyüdüğünü ve gayeye ulaşıldığını tabir etti.

Borsada al-sat gerçekleştirmek düşüncesince hevesli kızarmak icap ettiğini vurgulayan Şatıroğlu, "Diğer muhtelif baş döndürücü ağırbaşlı kayıplarla erinç karşıya kalınabilir. Temettü yatırımında ise dizge zati bellidir ve muvaffakiyet payı yüksektir. Herkes yapabilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?