Teknoloji

Geleceğin uçak mühendisleri bu okuldan çıkıyor

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ortada imzalanan tören düzeni ile kurulan TUSAŞ Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, havacılık dalında geleceğin uygulayımcı ve mühendisleri yetiştiriliyor.

Geleceğin uçak mühendisleri bu okuldan çıkıyor
19-12-2021 11:50

Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin TUSAŞ Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrencilere, havacılığın eleştiri sahalarından bulunan uçak gövde-motor ve aviyonik dallarında bilgisayarlı araba imalatı, sınai bakım-onarım, yalıtım tesisatları, robotik kodlama, web programcılığı ve yazılım eğitimleri veriyor.

Sektörün geleceği ve hür defans sanayiinin yapımı düşüncesince ehemmiyetli toprak markajcı TUSAŞ Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde havacılık dalında geleceğin teknik adam ve mühendisleri yetiştiriliyor. TUSAŞ'ın akreditasyonu ve Erasmus projeleri kapsamında diyar dışı yetişim olanağı maruz öğrenciler, 20 güneş devam eden programda Avrupa'daki merkezlerde uçak iş eğitimi alabiliyor. Başarılı bulunan öğrencilere henüz sonradan TUSAŞ'ta işe start fırsatı sağlanıyor.

Öğrencilere diyar dışı staj, pansiyon, burs imkanı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil özellikle peyda etmek neredeyse mühendis ve yöneticilerinin de pedagoji bilimi desteği verdiği okulda, güre mühendis ve teknik adam adaylarına mesleksel tecrübelerini aktarma etmek düşüncesince öğrencilerle kesif pıtrak ortak araya geliniyor. Öğrencilere diyar dışı staj, pansiyon, burs neredeyse olanaklar sunulmakta ve ecnebi anahtar ağırlıklı pedagoji bilimi veriliyor.

TUSAŞ Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çağımız teknolojilerini acemi soy sop uygulamalarla birleştiriyor. Yenilikçi teknolojilerin bütünleşmiş edilmiş olduğu okulda karekod uygulaması sebebiyle öğrenciler cep telefonlarından parçayı 3D şekilde okul haricindeki ortak ortamda görüntüleyerek öğüt emek vermek olanağı buluyor. Robotik Kodlama Atölyesi'nde öğretmenler öncülüğünde öğrencilere kodlama ve robotik dizayn hikayelerinde pedagoji bilimi olanağı sunuluyor. TEKNOFEST, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı Projeleri kapsamında icraat oluşturan TUSAŞ Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hoca ve öğrencileri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii kabilinden sağlanan çevrimiçi ecnebi anahtar kurslarına da iltihak olanağı buluyor.

“İleride kendimi bu yönde geliştirerek ülkem yerine nice projede idman istiyorum”

Okulda aldıkları tahsilden baş döndürücü kıvançlı olduklarını tamlayan 10'uncu dershane öğrencilerinden Yasin Çetmeli, “Şu an İHA atölyesinde bulunuyoruz. Burada gördüğünüz neredeyse çakılı cenah İHA üstüne çalışıyoruz. Aynı sürede basar sermaye kebap sermaye cenah İHA'lar üstüne de çalışmalarımız var. Bu biçimde kendimizi geliştiriyoruz ve ülkemize katkıda mevcut peyda etmek istiyoruz. Devletimizin bizlere sağlamış olduğu imkanlardan da sonuna denli yararlanıyoruz. İleride de kendimi bu yönde geliştirerek ülkem yerine nice projede idman istiyorum” biçiminde konuştu.

“Okulumuz lazım öğretmenler gerekse atölyeler açısından birlik kuvvetli ortak okul”

Yaz stajı kapsamında TUSAŞ kabilinden geliştirilen evcil umumi erek helikopteri Gökbey'in imalat sürecinde çalıştığını tamlayan 12'nci dershane talebesi Ömer Yusuf Doğan, “Okulumuz lazım öğretmenler gerekse atölyeler açısından birlik kuvvetli ortak okul. Ayrıca okulumuzun TUSAŞ ile bulunan protokolü çerçevesinde stajlarımızı TUSAŞ'ta görüyoruz. Ben de 25 günce yaz stajımı 410 umumi erek helikopterinin madun montajında tamamladım. Çok doğurgan ortak yetişim dönemiydi. Dönem içinde ise gine tören düzeni dahilinde haftada ortak güneş cümle dersleri TUSAŞ'ta görüyoruz. Şimdi ise B-10'da Airbus taraf açık oturum üretiminde görevliyim. TUSAŞ'ta yetişim yapmanın ne denli ehemmiyetli ortak obje bulunduğunu anladım. İnşallah giderek kendimi geliştirip TUSAŞ'ta acemi projelerde toprak alıp vatana ve millete iyi ortak aha bulunmaktadır ve ulama sağlarız” niteleyerek konuştu.

“Şu an okulumuz pansiyonunda küsurat 26 ayrımlı ilden öğrencimiz mevcut”

Okula mevrut öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığınca meydana gelen LGS imtihanı ile alındığını tamlayan Okul Müdürü Kadir Yaman, “Okulumuz Liselere Geçiş Sınavı'na mucibince mektepli almaktadır. Okulumuz Türkiye'nin gelişigüzel yerinden öğrencilerimiz başvurabilir. Şu an okulumuz pansiyonunda küsurat 26 ayrımlı ilden öğrencimiz mevcut. Bu öğrencilerimizin en düşüt muvaffakiyet averajı yüzde dilimde yüzde 15'tir. Bu yüzde 15'lik dilimi yüzde 5'e indirmek düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor misyonumuz de budur” dedi.

“Okulumuz öğrencileri TUSAŞ'ta yetişim emekleri yapmakta ve bunun yanı sıra kalburüstü öğrencilerimize de burs verilmektedir”

Okulda tahsil gören öğrencilerin anlaşmalar kapsamında TUSAŞ'ta yetişim olanağına da ulaştığını tamlayan Okul Müdürü Yaman, “Mesleki Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ortada imzalanan tören düzeni gereği okulumuz öğrencileri TUSAŞ'ta yetişim emekleri yapmakta ve bunun yanı sıra kalburüstü öğrencilerimize de burs verilmektedir. Ayrıca yetkilendirilmiş öğrencilerimizin mahsus ortak bölümü istihdam edilmektedir. Bunlar da TUSAŞ'ta meydana gelen sınavlarda kalburüstü bulunan öğrencilerdir” açıklamasında bulundu.

“Okulumuzun uçak iş sahası ve başka atölyelerindeki araba parkı baş döndürücü güçlü”

Okulun imkanlarının baş döndürücü degaje olduğuna nazarıitibar çekici Yaman, “Okulumuzun uçak iş sahası ve başka atölyelerindeki araba parkı baş döndürücü güçlüdür. Birçok okulda sıfır araba parkı burada vardır. Öğrencilerimiz uçak motorları ve şahsen etkin uçaklar üstünde eğitimlerine bitmeme etmektedirler. Bunun yanı sıra hazırladığımız plan kapsamında; yazılım atölyesi, robotik kodlama atölyesi ve İHA dizayn atölyelerinde çalışıyorlar. Öğrencilerimiz buralardaki aldıkları eğitimler ile alışılagelen aldıkları eğitimlerin üstüne kakı sağlayarak, aranan elemanlar olma önünde ilerlemekte” ifadelerini kullandı.

“Okulun antre kapısından itibaren ortak F-4 uçağı öğrencilerimizi karşılıyor”

TUSAŞ Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde tahsil gören öğrencilerin yetişim ve burs olanağına da kavuştuklarına nazarıitibar çekici Yaman, “Okulun antre kapısından itibaren ortak F-4 uçağı öğrencilerimizi karşılıyor. Bu öğrencilerimiz ilerleyerek uçak iş atölyesine geldiklerinde etkin ortak uçak, bunun yanı sıra da F-4 uçağının motoru ve tecrübe setleri ile karşılaşıyorlar. Bundan ötürü da okula adım atar başlamaz çıkarlarını TUSAŞ'ın ortak bireyi şekilde görmeye başlamaktadırlar. Geleceğini göklerde arayan, havacılık ve feza sanayiine can vermiş topu topu gençlerimizi okulumuza bekliyoruz” biçiminde konuştu.

Utku Şimşek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?