Ekonomi

Gayrimenkul dolandırıcılarına dikkat

Muğla'nın Milas ilçesinde Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık, akıbet senelerde kalan taşınmazlar tutarları ile dolandırıcıların malikinden satılık ilanlarıyla güvenmelik alıp vatandaşları güç halde bıraktıklarını anlatım etti.

Gayrimenkul dolandırıcılarına dikkat
15-02-2022 15:36
Gayrimenkul fiyatlarında yaşanmış olan artışla baş başa dolandırıcılar taşınmazlar sektörüne yöneldi. "Sahibinden Satılık" ilanları ile vatandaşları ağına düşüren dolandırıcılar, kaporayı aldıktan sonraları kayıplara karışıyor. Özellikle malikinden satılık veya kiralık olan evlerde dolandırıcılığın aşırı münteşir bulunduğunu tamlayan Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık, "Gelen ihbarlarda en ortak tomar malikinden sunulan ilanlara dikkat çekilmektedir. Sanki ev bark sahibi kabilinden anons girip bundan sonraları ne koparırsa 50 bin, 100 bin, ondan sonraları kayıplara karışıyorlar. Bir hâlâ izini hatırlamak beklenir olmuyor. Aynı husus kiralık evler düşüncesince de geçerlidir" dedi.

"Gayrimenkul satın alacaklar tetik olsunlar"

Başkan Kırkık, "Milas Emlak Müşavirleri Derneği Olarak bize vasıl suç duyurusu ve telefonlarla edindiğimiz bilgilere uyarınca normalde fiyatı faziletkâr ortak gayrimenkulü sahibi kabilinden ilana girip fiyatı makulmüş kabilinden göstererek dikkat çekip gerçekte anca satılık ortak arsa olmamasına karşın kaporayı alarak kayıplara müdahil ad veya şahısların maatteessüf vatandaşlarımızı maddesel ve içsel adına dolandırdıklarını üzülerek öğür bulunmaktayız. Özellikle genel ağ sitelerindeki malikinden ilanlara dikkat edilmesini önemle dileyiş ediyorum. Yani güvenmelik vermeden evvel tapunun sorgulanması gerekiyor. duyuru verenin taşınmazlar bürosu olması biçiminde Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi'nin olup olmadığını sorgulamalarını satışa veya kiraya bahse husus taşınmazlar düşüncesince satı veya isticar yetkisi olup olmadığının behemehâl sorgulanması gerekmektedir.

Gelen ihbarlarda en ortak tomar malikinden sunulan ilanlara dikkat çekilmektedir. Sanki ev bark sahibi kabilinden anons girip bundan sonraları ne koparırsa 50 bin 100 bin ondan sonraları kayıplara karışıyorlar, ortak hâlâ izini hatırlamak beklenir olmuyor. Aynı husus kiralık evler düşüncesince de geçerlidir. Vatandaşlarımızın dolandırılmaması düşüncesince izin belgesini almış mesul taşınmazlar danışmanları ile albeni bey yapmalarını kaynak ediyorum. Satıcı ev bark sahiplerinin izin belgeli taşınmazlar bürosu arkadaşlarımıza satı yetkisi vermelerini sefih ve önemle kaynak ediyorum. Kiralıklarda da ayrımsız şekilde, emlakçıya izin sözleşmesi ayrımsız biçimde imzalayıp mesuliyeti taşınmazlar bürosu arkadaşlarımıza vermelerini öneriyorum. Bakanlıktan, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesini almış mesul taşınmazlar danışmanı arkadaşlarımızın vebal ika lüksü yoktur. Yapan olursa da ttbs.gov.tr adresinden yakınma edebilirsiniz" diyerek konuştu.

"Bölgemiz albeni bey ve kiralamada hareketli"

Başkan Kırkık laflarına şöyleki bitmeme etti: "Bölgemiz aşırı serbest bölgeye ehil bulunduğu ve aşırı barhana almış bulunduğu düşüncesince albeni bey ve isticar işleri epey aceleci ve kalabalık durumdadır. Tapu Müdürlüğü akla yatkın sıfır koşullarda çalışmasına karşın sabık sene 2021 yılı ortak geçmiş yıla uyarınca 11 bin 857 hâlâ ortak tomar gündelik ile kapatılmıştır. Milas Tapu Müdürlüğü'nde 2020 senesinde 31 bin 622 yevmiye, 2021 senesinde 43 bin 479 gündelik ile prosedür yapılmıştır. Eksik personelle hakeza özveren etkin Tapu Müdürlüğümüzü kutlama kartı ederim. Umarım hâlâ ortak tomar personelle hâlâ dobra şerait sağlanır hem etkin personel bununla müşterek yurttaşlarımız işlemlerini günce adına bitirip dosdoğru ortak biçimde alışverişlerini tamamlarlar."

"Satılık ev bulmada zorlanıyoruz"

"Bir ehemmiyetli husus da, akıbet devirde kılıç emlakçıların en iri problemi kalan fiyatlar hasebiyle satılık ev bulmada zorlanıyor olmamızdır" diyen Başkan Kırkık, "Bu günlerin de geçeceğini, bu fiyatların ortak yerde oturacağını düşünüyoruz. Tabi ki kalan yapım maliyetleri de bunun en iri nedeni durumunda. Bunlara kısıtlanmış sayıda ev arsası olması fiyatların 2-3 kat artmasına etmen oldu. Sıfır konutta yaşanmış olan bu başağrısı ikinci el konutlara bizatihi adına yansıdı. Bununla eşdeğer adına ev kredisi ürem oranlarının da faziletkâr olması piyasaları olağandan etkileyerek piyasaların kilitlenmesine etmen olmuştur.

Tapuda en ortak tomar prosedür gören işlemler arsa satışlarıdır. Küçük parsellerin alıp satılması uğraşı bahçesi seçimi yahut zarfında berbat üstelik olsa kargir ev adına sabık mülkler aşırı aceleci ortak biçimde alınıp satılmaktadır. Şahsi kanaatim, ev satışlarında Nisan-Mayıs aylarında rakamların adına oturacağı yoğun piyasada punt satışlarının olabileceğini öngörüyorum. Tabi bunlar bizim 16-17 salname tecrübeye alakalı tahminlerimiz bekleyip göreceğiz. Ama şu ortak asıl ki taşınmazlar tek devirde tek biçimde dokunca ettirmeyip herhangi ortak devir karlı ortak envestisman ara bulucu olmuştur. Benim ferdî kanaatim döviz ve altından vazgeçip gayrimenkule envestisman yapanların herhangi ortak devir karlı çıkma olmalarıdır. Artan Kovid-19 olayları hasebiyle yurttaşlarımızın tetik olmasını sağlığın herhangi ortak şeyden ehemmiyetli bulunduğunun bilinci ile davranarak 2022 senesinde problemsiz ortak sene geçirmelerini diliyorum" dedi.

Oktay Çayırlı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?