Yaşam

Fotoğraf tutkunları Mersin kıyılarındaki su altı kanyonları düşüncesince dalıyor

Yaklaşık 8-13 m. derinliğe nazil dalgıçlar, kanyonların beraberinde vatoz, aslan balığı, er balığı ve denizatı kadar canlıları görüntüleme fırsatı buluyor.

Fotoğraf tutkunları Mersin kıyılarındaki su altı kanyonları düşüncesince dalıyor
12-07-2022 12:03
Mersin

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Korykos Antik Kenti'nin parçası bulunan Mersin'in Erdemli ilçesindeki Kızkalesi'nin 10-15 mt. açıklarında, tahminî 8 mt. derinlikteki kanyonlar, su altı fotoğrafçılarının kadrajını süslüyor.

Sahip bulunduğu 321 kilometrelik yaka şeridiyle Mersin'de, gökçe suların derinliklerine nazil dalgıçlar, su altı kanyonlarının güzelliklerini pırtı dibine alıyor.

Yaklaşık 2 kilometrelik sahası havi su altı kanyonları, katıksız resif olmanın beraberinde aşırı sayıda kükremek canlısına da ev sahipliği yapıyor.

Su altı kanyonları, hummalı yapısı ve ayrışık kükremek canlılarını barındırmasıyla, fotoğraf tutkunları düşüncesince katıksız stüdyo rolü de görüyor.

Yaklaşık 8-13 mt. derinliğe lobi dalgıçlar, kanyonların beraberinde vatoz, aslan balığı, er balığı ve denizatı kabil canlıları da görüntüleme fırsatı buluyor.

Fotoğraf tutkunları da muktezi plonjon eğitimlerini aldıktan sonraları alanda gökçe suların derinliklerine inerek, su altı canlılığına şehadet ediyor.

"Fotoğraf tefriş etmek düşüncesince dalışlar yapıyoruz"

Atlantis Dalış Merkezi eğitmenlerinden Ertuğrul Çete, AA muhabirine, kanyonların bölgedeki elzem plonjon noktalarından bulunduğunu söyledi.

Tatlı suyun denize akmasıyla oluşan kanyonların kükremek canlılarının da gizlenebilecekleri alanlardan bulunduğunu aktaran Çete, kanyon etrafında aşırı ortak tomar aktif çeşitliliğinin bulunduğunu belirtti.

Çete, plonjon eğitmenliğinin beraberinde ilgilenilmiş bulunduğu su altı fotoğrafçılığıyla da gökçe suların derinliklerini kadrajına aldığını anlattı.

Kanyonların su altı fotoğrafçıları düşüncesince katıksız ortak stüdyo bulunduğunu aktaran Çete, "Beyaz ortak mefruşat ve gökçe ortak tonla dobra ortak görünge yaratıcı kanyonlar, fotoğrafçılar düşüncesince ülküsel ortak meydan oluşturuyor. Bu mevzuda aşırı hummalı ortak arzu var. Fotoğraf tefriş etmek düşüncesince kanyona mevrut nice balık adam oluyor. Bizler de dalıcılarımıza delalet ediyoruz, hem canlıların aynı zamanda kanyonların bulunduğu alanda fotoğraf tefriş etmek düşüncesince dalışlar yapıyoruz." diyerek konuştu.

Çete, gerçekleştirdikleri dalışlarda gani oranda vatoz gördüklerini, başkaca fotoğrafçıların merakını çekici aslan balığını da kadrajlarına kabul etme şansı yakaladıklarını dile getirdi.

"Dalışımızda aşırı dobra kareler yakaladık"

Bölgeye Adana'dan mevrut balık adam Ömer Gültekin Akıncı, Türkiye'nin beraberinde Kızıldeniz'de de su altı fotoğrafları çektiğini anlatım etti.

Mersin'deki kanyonlarda aşırı dobra fotoğraflar çektiğini özetleyen Akıncı, "Canlılık iyiydi, görsellik güzeldi. Dalışımızda aşırı dobra kareler yakaladık ve arşivimize ekledik. Bugüne denli görmediğim beş altı canlıya burada rastladım. Canlıların dışında görsellik de vardı. Kayalar, yosunlar ve kükremek kabuklarının olması dobra ortak efekt yarattı, elleme fotoğraflar çektik." dedi.

"Kanyonlarda plonjon gerçekleştirmek insanı değişik ortak duyguya sokuyor"

Özgün Çağlayan Köse de aşırı sayıda değişik kükremek canlısının kamerasına yansıdığını ve dobra kareler yakaladığını aktardı.

Önceki yıllara mucibince denizdeki aktif popülasyonunun hâlâ elleme bulunduğunu gözlemlediğini tamlayan Köse, şunları kaydetti:

"Kanyonlarda çoğu kez kükremek tavşanı, polip ve nice balık cinsini gördüm. Kanyonlarda plonjon gerçekleştirmek insanı değişik ortak duyguya sokuyor. Birçok değişik kükremek canlısının fotoğraflarını çektik, dörtköşe ortak dalıştı. Dalgıçlarımız genel anlamda Antalya taraflarına gidiyor ancak bu alanda de hakkıyla dobra ortak kişi var, bunları değerlendirmek talip dalıcı arkadaşlarımızı buraya çağırma ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?