Sağlık

Filyasyon ekipleri 'molnupiravir' etken maddeli Kovid-19 ilacı düşüncesince sahada

Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri, ev ev gezerek molnupiravir etken maddeli antiviral Kovid-19 ilacını izolasyondaki hastalara veriyor.

Filyasyon ekipleri 'molnupiravir' etken maddeli Kovid-19 ilacı düşüncesince sahada
17-02-2022 11:41
Ankara

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının arkası sıra molnupiravir etken maddeli antiviral Kovid-19 ilacının 65 gözyaşı üstü hastalar ve 18 gözyaşı üstü erdemli riskli şahıslarda kullanması başladı.

Salgının aslında itibaren en ön safta savaşım fail Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri, toy ilacın Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki hastalara ulaştırılmasında da ehemmiyetli fariza üstleniyor.

AA ekibi, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekiplerin hastalar düşüncesince bap kapı gezerek yürüttüğü emekleri görüntüledi.

Hastalar ilkin telefonla bilgilendiriliyor

Kovid-19 hastaları ilkin il esenlik müdürlüğündeki çalışanlar çeşidinden telefonla aranıyor. Genel esenlik halleri öğrenilen hastalara ilacın kendileri düşüncesince tanımlandığı ve istemeleri yerinde ulaştırılacağı bilgisi iletiliyor.

Filyasyon ekipleri, onama etmeleri şeklinde hastalara ilaçlarını götürüyor. Ekipler, ilacı tasdik ederken, kullanması karşı da etraflıca bilim veriyor.

"Allah bana da topu topu hastalara da iflah versin"

Filyasyon ekiplerinin evde ilacını tasdik etmiş olduğu 77 yaşındaki Gülzade Şen, ekiplere teşekkürname ederek hizmetten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Şen, "Allah bana da topu topu hastalara da iflah versin." temennisinde bulundu.

"İlaç hastalığın evvel 5 gününde öneriliyor"

Çankaya İlçe Sağlık Müdürlüğü Sorumlu Hekimi Neşe Canoler de icraat karşı bilim verdi.

"Molnupiravir, PCR testi pozitif, hafif-orta seyirli semptomları mevcut hastalara, hastalığın evvel 5 gününde öneriliyor." diyen Canoler, ilacın 65 gözyaşı üstü topu topu Kovid-19 hastaları ile riskli gruptaki 18 gözyaşı üstü insanlara tanımlandığını anımsattı.

Dr. Canoler, laflarını şöyleki sürdürdü:

"18 gözyaşı üzerinde muafiyet sistemi, primer immün yetmezlikleri bulunan kişiler, sonuç 1 yılda dokunmabana tedavisi gören hastalar, sonuç 6 ayda ışın tedavisi meydan hastalar, örgen yahut mızrap iliği nakli mamul şahıslar ile AIDS hastalarına da bu otama öneriliyor. Biz de bireyleri bilgilendirerek ilaçlarını ulaştırıyoruz. Molnupiravir'in gebeler ve çocuklarda kullanılması ise önerilmemekte."

Canoler, emziren hastalara da ilacı kullandığı fasıl ve sonuç dozdan sonradan dört güneş içre emzirmeye ara verilmesi tavsiyesinde bulunulduğunu belirtti.

İlacın 5 güneş içre sabahleyin ve gece olduğunda kullanıldığını özetleyen Canoler, topu topu vatandaşlara Kovid-19 aşılarını olma ve kalık dozlarını itmam çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?