Ekonomi

'FED, keskin virajda'

GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır, senenin akıbet toplantısını 14-15 Aralık'ta gerçekleştirecek bulunan FED'in alacağı kararda küsurat koronavirüs olaylarıyla baş başa dünkü hacir önlemleri ve faziletkâr enflasyonun belirleyici gösteriş oynayaca?

'FED, keskin virajda'
30-11-2021 13:35

Şu aralar Afrika'da ortaya çıkan ve dünyada aceleci yayılım yayınlayan Nu varyantıyla esasen engellemeler evren gündemini çalışır ediyor. Yeni kısıtlamalarla 1.5 senedir bitmeme fail ve evren ekonomisinde ağırbaşlı tahribat meydana getiren koronavirüse gönül rahatlığı devletler finansal politikalarla, biçim bankaları ise mal politikaları ile ziyanı minimuma indirmeye çalışıyorlar.

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Yardımcısı Kudret Ayyıldır, FED Kararı öncesinde “Dünyanın en ehemmiyetli aktörleri bulunan Amerika Merkez Bankası'nın (FED) 8,5 trilyon dolar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ise 8,5 trilyon euro dengelem ile verdiği teşviklere özen çektiğini belirterek; ekonomilerin ısınması cevabında senenin sonuç dönemlerinde efdal enflasyonla gündemin çalışır bulunduğunu anlatım etti.

“FED'in önceliği enflasyonla mücadele”
Ayyıldır, “Almanya ve Amerika denli lokomatif devletlerin sonuç 30 senenin en efdal şişkinlik oranlarını açıklaması sonra gözler biçim bankalarından doğacak izleyeceği yolu göstermeye çevrildi. Şimdiye denli ECB kabilinden kalan fenomen rakamları ve şişkinlik muvakkat teması haricinde toy birlikte ileti gelmedi. FED ise direksiyonun başına geçti ve piyasalara ileti vermeye başladı. İlk ileti 3 Kasım 2021 tarihindeki FED toplantısında geldi. Bu görüşmede maaş 120 bilyon dolar bulunan el âlem malı alıntı programını 15 bilyon dolar azaltarak 8 maaş birlikte devirde programı sona erdireceği şeklindeydi. Varlık alıntı programını kısıntı sonucu on paralık kuşkusuz ki 2022 senesinde gerçekleştirilecek muhtemel ürem tasarruf öncesindeki sonuç adımdı, piyasalar, FOMC üyelerinin esbak yönlendirmeleri sonucu toplantıdan çıkan karara bağlı şaşırtı birlikte fiyatlama tutum biçimine girmedi. Bilinen mesajlar doğrultusunda akım fail piyasalar, sonuç 30 senenin en efdal şişkinlik rakamı (yüzde 6,2) sonra hareketlerini hızlandırdı. Gelen miktar FED'in bulunan kararını sorgular niteliğindeydi. Çünkü enflasyondaki aceleci seyir muvakkat algısını bozuyor ve 15 bilyon dolarlık azaltım cevabında hâlâ saldırgan birlikte tona bürünmesine müteveccih beklentileri kuvvetlendiriyordu. Bu tutum, piyasalarda ürem artışı tahminlerinin Temmuz 2022'den Haziran 2022'ye değişmesini sağladı” dedi. FED Başkanı Powell'ın 30 senenin en efdal şişkinlik rakamı sonra FED'in şişkinlik ile mücadeleyi evleviyet durumuna getireceği mesajına dikkati çekici Ayyıldır, "Yılın sonuç toplantısını 14 - 15 Aralık tarihlerinde gerçekleştirecek bulunan banka; bu toplantısında el âlem malı alıntı programını hâlâ aşkın kısıntı sonucu alarak ürem artışı beklentisini hâlâ erkene tefriş etmek isteyebilir. Bu değişmeyen öncesinde ise piyasaların radarında 3 Aralık ekincilik dışı istihdam ve 10 Aralık şişkinlik verisi olabilir” dedi.

FED kararlarında güneş tacı etkisi
Enflasyondaki yükseliş hevesi muvakkat mi sürekli mı, birlik istihdam endüstrisine yaklaşıyor muyuz olmadan uzaklaşıyor muyuz sorularının yanıtı düşüncesince dü amblem sonucunun kaynak ayrıcalığı taşıdığını kail Ayyıldır şunları söyledi:

“Ekonomik göstergeler dünyada kaosa etmen bulunan güneş tacı virüs gölgesinde birlikte müddet kalabilir mi sorusu bu noktada gündemi çalışır edebilir. FED, şişkinlik ve istihdam endüstrisine bağlı data neticelerini incelerken birlikte taraftan da kalan olaylar haysiyetiyle devletlerin birlik kapanma dair atacağı aksiyonları izleme edebilir. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa genelinde önlemler sıkılaştırılmazsa, ilkbahar aylarına denli 500 bin bireyin ölebileceğini belirterek durumun ne denli ehemmiyetli bulunduğunun altını çizdi. Avrupa'da yaşanılan bu durumun dünyanın geneline yayılması FED'in bulunan kararlarında hâlâ saldırgan birlikte tona geçmesi düşüncesince en iri bariyer dokuma ediyor. Aralık toplantısına denli devletlerin geneline bağlı fenomen sayısı değişimleri, ek adına da ABD'nin bu süreçteki ilkah oranları FED'in radarında olabilir. Dünya genelinde günce döllenme miktarı 34 milyon dozun üstünde bulunmasına rağmen global muafiyet hedefine çelimsiz vadede ulaşmanın beklenir olmayacağı kestirim ediliyor. Bu senaryodan yola çıkarak normale devir düşüncesince Amerika nüfusunun yüzdelik 70 ila 85'inin aşılanmasının gerekliliği uzmanlar kabilinden aktarılıyor. Güncel adına ABD'de ikinci dozu bölgelerin oranının yüzdelik 59, üçüncü dozu bölgelerin payı ise yüzdelik 11 adına kaydedilmiş. ABD'nin bulunan ilkah hızı ile bitmeme etmesi yerinde nüfusun yüzdelik 75'inin aşılanması düşüncesince 4 maaş birlikte sürenin hâlâ geçmesi gerektiği tahminleri yapılıyor. Bir taraftan efdal şişkinlik haysiyetiyle hâlâ saldırgan kararlar alması düşüncesince FED'e bası karşıcı piyasalar, öbür taraftan da kifayetli döllenme olmaması haysiyetiyle saldırgan görünüme gidilmemesi icap ettiğini açıklama fail tıbbi şerait Aralık kocaoğlan FED toplantısı veznedar düşüncesince iyice zorba geçecek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?