Teknoloji

Facebook ve Instagram'daki fasıla dolayısıyla ticari kayba uğrayanlar sorun açabilecek

Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın kullanıcılarına levent boylu müşterek müddet görev veremediği hatırlatılarak, kayba uğrayan ad ve kurumların sorun açabileceği kaydedildi.

Facebook ve Instagram'daki fasıla dolayısıyla ticari kayba uğrayanlar sorun açabilecek
06-10-2021 13:09
İstanbul

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, Facebook, Instagram ve Whatsapp'ta yaşanmış bulunan aralık hasebiyle ticari kayba uğradığını tez fail insan ve kurumların sorun açabileceğini, bu süreçte tebligatları mümessillik yoluyla gerçekleştirebileceklerini bildirdi.

Ergün, icra ettiği mukayyet açıklamada, Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın kullanıcılarına derinlemesine müşterek müddet fariza veremediğini anımsatarak, bu platformların ticari amaçla da iyice kesif kullanıldığına ayraç etti.

❓ Teknolojik afet gerçekleşirse insan ne yapar?

????️ Tarihte müşterek evvel yaşandı
???? Facebook, WhatsApp ve Instagram'da 6 vakit aralık yaşandı

Cezeri'nin Odası'nda Sefa Şengül, AA muhabiri Kadir Günyol’la “teknolojik kıyamet” senaristliğini konuştu https://t.co/7u8TYe9EWD pic.twitter.com/KJ6qA3TWLJ

— AA Podcast (@aasesli) October 5, 2021

Tacirler, pres malikleri ve ticari isteyerek mazruf üreticilerin, platformlarla bitirdikleri sözleşmeler kapsamında yayınladıkları reklamlar yoluyla ticari dirimlik elde ettiklerini, hasebiyle aralık boyunca zarara uğradıklarını aktaran Ergün, şunları kaydetti:

"Bu vaziyette yaşanılan bu dirimlik kaybının elbette tazmin edileceği sorusu akıllara geliyor. 5651 önemli internete bağlı esas düzenlemelerin yapıldığı kanun da meydana getirilen akıbet değişiklikle Türkiye'den günce erişimi 1 milyondan aşkın bulunan emlak dışı kaynaklı toplumsal ağ sağlayıcılarının; izinli minimum müşterek kişiyi Türkiye'de ajan adına belirlemesi ve bu ferdin haberleşme bilgilerine kolay görülebilecek ve direkt erişilebilecek halde genel ağ sitesinde toprak vermesi mecburi duruma getirildi.

Facebook ve Instagram da Türkiye temsilcilerini belirledi. Yasada açık açık belirtildiği kadar bu temsilciler, adli yahut yönetimsel makamlarca gönderilecek tebligat, tebligat yahut taleplerin gereğini hesabına sağlamak zorunda. Dolayısıyla ticari kayba uğradığını tez fail insan ve kurumlar, açacakları davalarda Facebook ve Instagram şirketlerini yan adına gösterip; sorun boyunca tebligatları mümessillik yoluyla gerçekleştirebilir."

Ergün, davanın görülmesinde ne emlak hukukunun uygulanacağına değgin ayrışık devletlerde evcil mahkemelerin izinli olabileceği hususunda kararlar verildiğini anlatım ederek, nice ülkenin şahıs mahkemelerinde şahıs hukuklarına mucibince icra ettiği yargılamalarla Facebook'u ödence ödemeye mahkum ettiğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?