Yaşam

'Engelsiz Kafe' ile menfi algıları yıktılar

Van'da İpekyolu Belediyesi çeşidinden 2018'de oluşturulan "İpek Engelsiz Kafe"de etkin 6 engelli, müşterilere en güzel hizmeti özgülemek düşüncesince derin himmet harcama ediyor.

'Engelsiz Kafe' ile menfi algıları yıktılar
03-12-2021 13:00
Van

Van'da İpekyolu Belediyesi çeşidinden oluşturulan "İpek Engelsiz Kafe", içtimai ve konuşu geçinme şimdi aşkın alınması maksut engellilerin yaşamını değiştirdi.

Belediyenin 3 sene evvela içtimai belediyecilik kapsamında, engellilerin hem yarar elde etmesi aynı zamanda topluma kazandırılması şartıyla açmış olduğu kafe, İpek Park Eğlence Merkezinde işlev veriyor.

İstihdam edilen 6 engelli, sabahleyin er saatlerde geldikleri kafede hamam ve dargın içeceklerin birlikte kek, pasta, kurabiye ve birtakımı yemekler hazırlıyor.

Usta öğreticilerin yardımıyla mutfakta itinayla hazırlanmakta bulunan mamüllerin satışa sunulmuş olduğu kafe, şehir sakinlerinin yeğleme etmiş olduğu mekanlar ortada arazi alıyor.

"Bu dobra plan sebebiyle engelleri aştılar"

Kafenin işletmeciliğini özne Pınar Balkız, AA muhabirine, projeyle engellilerin hem konuşu aynı zamanda içtimai yaşama atılmalarını sağladıklarını söyledi.

Çalışanların kafeye mevrut engelliler düşüncesince gösteriş manken bulunduğunu tamlayan Balkız, "Bu plan sebebiyle sakat kardeşlerimiz evden çıkabildiler. Evlere kapatılan, içtimai ve konuşu yaşamdan yoksun küsurat bu insanoğlu bundan böyle evden çıkabiliyorlar. Belediyemizin bu dobra projesi sebebiyle engelleri aştılar. Toplumdaki menfi engelleri yıktılar. " sanarak konuştu.

"Hafta sonu baş döndürücü dip oluyor"

Kafede personelleri dayanıklı düzlük birtakımı engellilerin özlük hususi işletmelerini kurduğunu özetleyen Balkız, şunları kaydetti:

"Engelli arkadaşlarımız önceki geldiklerinde onların hayatları süresince on paralık çalışmadıklarını belirleme ettik. Sadece sakat maaşlarıyla yetiniyorlardı. Biz onlara muhtemelen kurslar verdik, eğittik. Biz gelmeden de kafeyi yönetim edebiliyorlar. Çok ciddi yemekler namına aperatif yemekler hazırlıyorlar. Kursta öğrendiklerini mutfakta uyguluyorlar. Burası açıldığında isminden ötürü çabucak sakat bireylerin girebileceği algısı vardı. Sonra şahısların ilgilisini çekmeye başladı. Çok ilgi görüyor. Hafta sonu baş döndürücü dip oluyor. Bu çalışmayla hakkıyla de engellilerimizin hayatları değişti. İçine bulutlanmış bulunan kardeşlerimiz sosyalleşti, konuşu yaşama bütünleşmiş oldu."

"Hayatımda aşkın nesne değişti"

Çalışanlardan bedenî sakat Ahmet Çulçik, "Sabah geldiğimizde umumi müşterek mertlik yapıyoruz. Akşama denli müşterilerimizle ilgileniyorum. Hayatımda aşkın nesne değişti. Kazandığım parayla aileme de asistan oluyorum. Çalıştığım düşüncesince aşkın mutluyum, aşkın elleme geliyor." ifadelerini kullandı.

Zihinsel sakat Naci Kalkan da "Burada idman düşüncesince kursa katıldık. Öğrendiklerimizle burada çalışmaya başladık. Müşterilerimize en elleme hizmeti vermeye çalışıyoruz. Hayatım değişti, akrabalarım de aşkın müspet bakıyor. Çalıştığım düşüncesince aşkın mutluyum." dedi.

"Çok bembeyaz ve içtenlikli müşterek ortam"

Kafenin müşterilerinden Bilnur Işık, "Buranın başka kafelerden tek farkı yok. Çok bembeyaz ve içtenlikli müşterek düz var. Vakit buldukça arkadaşlarımızla buraya geliyoruz. Çay içiyoruz, lakırtı ediyoruz. Engelli kardeşlerimize dayanaklık etmek olmalıyız. Herkesin burayı yeğleme etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?