Yaşam

Engelli gurbetçi müzisyenin hikayesi Türk yönetmenle alkan perdeye aktarılacak

Hollywood ödüllü Türk direktör Cevahir Çokbilir, gurbetçi ve engellilerin zorluklarını ve mücadelesini "Uğur'lu Anne" angın etraflıca metrajlı filmle parafin perdeye aktaracak.

Engelli gurbetçi müzisyenin hikayesi Türk yönetmenle alkan perdeye aktarılacak
05-12-2022 15:09
Gaziantep

Küçük yaşlarda yaşamış olduğu afiyet problemi zımnında bedenî mânialı küsurat ve ailesinin barhana etmiş olduğu Almanya'da müzikle engelleri aşan 35 yaşındaki Uğur Sofu'nun senaristliğini yazdığı film, Almanya'daki Hessen Film Enstitüsünce desteklendi.

Cevahir Çokbilir'in yönettiği film, barajını geçmek düşüncesince Türk Halk Müziği ile ilgilenen, terbiye bilimi bilimi alarak beste ve klipler çekici artist Uğur Sofu'nun müzikle yaşama bağlanması, ailesinin barhana etmesi ve yaşadıkları zorlukları özellik ediniyor.

Engellilerin güçlüklere rağmen yaşamda güzel olabileceğini göstermeyi amaçlayan filmin çekimleri Almanya ve Türkiye'de yapılacak.

Cevahir Çokbilir, AA muhabirine, Sofu'nun hayatından esinlendiği filmin asıl hikayeden uyarlanmasının ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Almanya'daki Malatyalı gurbetçi müşterek ailenin yaşamış olduğu güçlük ve bu ailenin mânialı çocuğunun barajını müzikle aşmasını parafin perdeye aktaracaklarını anlatım fail Çokbilir, "Filmin iri müşterek kısmı Almanya'da fakat Gaziantep ve Malatya'da da çekilecek. Gelecek nesillerin engelleri olmaksızın yaşayabilmesi düşüncesince filmin yapımına başladık." dedi.

Filmin Hessen Film Enstitüsünce desteklenmesinin önemini vurgulayan Çokbilir, "Bizde de TRT ve Kültür Bakanlığı bu destekleri veriyor. Senaryoyu bitirdikten sonradan Türkiye'deki ve Avrupa'daki öbür kurumlarla da çalışacağız fakat şu an senaryo desteği alması da ehemmiyetli müşterek muvaffakiyet ve Uğur'un buradaki görevi büyük." diyerek konuştu.

Çokbilir, filmin Almanya'da gurbetçilere gönül rahatlığı ön yargıların azalması ve birleşme dair müspet etkilerinin olabileceğine inandıklarını dile getirdi.

"Benim durumumdakilere müşterek rüya olmasını istiyoruz"

Uğur Sofu ise Hessen Film Enstitüsünün kendilerine verdiği destek ve Çokbilir'in yönetmenliğinde etraflıca metrajlı film düşüncesince kolları sıvadıklarını belirtti.

Filmde nice temanın işlendiğini özetleyen Sofu, "Aile ve musiki drama, barhana ile ait sorunlar, Türkiye'den Almanya'ya barhana edenlerin muammer oldukları, özümleme sorunları ve gurbetçi hikayeleri kabilinden bunlara benzeri nice noktası var." diyerek konuştu.

Sofu, ıvır zıvır yaşlarda mânialı kaldıktan sonradan müzikle yaşama bağlandığını ve bu durumun öykü yönünde Almanların dikkati çektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bunları filmimizde gene yaşamak, bire müşterek günleri anımsamak emeksiz değil fakat bunun boynumun borcu bulunduğunu hissettim. O sebepten dolayı bu yola çıktığım düşüncesince hakkıyla de sevinçliyim. Başarının çalışıldıktan sonradan tek bariyer tanımayacağını, benim o zamanlardaki durumumda bulunan ufaklıklara müşterek rüya olmasını istiyoruz. Bir nevi benim yaşadıklarımı bire müşterek halde canlı ufaklıklara rüya olmak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?