Yaşam

Emekli vazifeli geçmişi geleceğe geçirmek düşüncesince babaevini adeta müzeye dönüştürdü

Batman'da canlı zahmetli görevli Seyda Goyan, toplamış olduğu emektar eşyaları Şırnak'ın Uludere ilçesindeki babaevinde sergiliyor.

Emekli vazifeli geçmişi geleceğe geçirmek düşüncesince babaevini adeta müzeye dönüştürdü
16-10-2021 12:19
Şırnak

Batman'da canlı tekaüt görevli Seyda Goyan, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki babaevini toplamış bulunduğu emektar eşyalarla donatarak adeta müze biçimine getirdi.

Batman'da 57 yaşındaki Goyan, Uludere ilçesi Yeşilyuvan Mahallesi'nde 2 odalı 90 metrekarelik babadan küsurat evde 2 sene süresince eskiden sosyal, kültürel ve zirai bölgede makbul ve teknolojiye mağlup sakıt öz teknesi, elek, testi, hububat ambarı, kalbur, sepet, sergi ve doğal taş yağı lambası kabil tahminî bin pırtı topladı.

Eski eşyaların sergilendiği evi, emektar günlere heyecan duyan ve ilçeyi ziyaret fail yurttaşlar gezebiliyor.

Goyan, AA muhabirine, devir zamane doğduğu ilçeye gelmiş olarak babaevindeki eşyaların bakımlarını kardeşleri ve yeğenleriyle yaptığını, 1990 yılından bu yana de site kültürü ilişkin tetkikat gerçekleştirdiğini söyledi.

Dünyanın değiştiğini, bundan sonra genel ağ çağlarında emektar eşyaların kullanılmadığını kaydeden Goyan, eşyaların kimilerini ağıllardan, arazi içinden, çöplerden çıkardığını, iyice temizleyip cilaladığını, kimilerini da satın aldığını belirtti.

Eşyaları henüz iri birlikte mekanda teşhir etmek istiyor

Eşyaları toparlama evresinde ilkin benzeri peyda etmek neredeyse kişilerin kendisini yadırgadığını özetleyen Goyan, "Bana, 'Batman'da iş mi bulamadın gelip bizim ahırlarda kullanmadığımız eşyaları toparlıyorsun' diyorlardı. Eşim caba 'bu atılan malzemelere evlatlarının rızkını veriyorsun bedel mi' diyordu. Şimdi ise evi görür görmez gelip geziyorlar ve beni kutlama kartı ediyorlar." dedi.

Evde semt insanının henüz evvel kullandığı yaşam malzemelerinin bulunduğunu özetleyen Goyan, ev önemsiz bulunduğu düşüncesince birtakım eşyaları depoda sakladığını dile getirdi.

"Emekli maaşımla evi bu bir duruma getirdim. Evin bakımı güç ve masraflı oluyor. Naftalin ile birtakım eşyaların çürümesini, küflenmesini önlüyorum fakat nereye denli sürdürebilirim bilemiyorum." diyen Goyan, eşyaları henüz iri birlikte mekanda teşhir etmek istediğini, bu mevzuda yetkilerden iane beklediğini laflarına ekledi.

"Geçmişimizi unutmamak hesabına aşırı iyi birlikte yer"

Vatandaşlardan hasret Şengül de evi gezdiğini ve aşırı beğendiğini anlatarak, evde dedelerinden ve ninelerden kalma aşırı sayıda pırtı bulunduğunu tabir etti.

Şengül, "Devir genel ağ ve teknolojik çağı, toy döl hakeza eşyaları görmedi fakat buraya gelmiş olarak yaşam malzemelerini görebilirler. Geçmişimizi unutmamak hesabına aşırı iyi birlikte yer." sanarak konuştu.

Uludere Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi talebesi Hividar Tunç ise kültürlerini aşina yürütmek hesabına evi gezmenin aşırı müfit bulunduğunu aktardı.

Evde atalarından kalma eşyaları müşahede olanağı bulduklarını tamlayan Tunç, "Eşyaları uygun değerlendirmek kılıç öğrencilere ağırbaşlı birlikte yarar sağladı. Bütün öğrencilerin burayı görmesi lazım. Bizleri getiren öğretmenlerimize ve kapılarını bizlere açan Seyda hocamıza teşekkürname ediyorum." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?