Sağlık

Dünya Ekonomik Forumu'nda Kovid-19'un geleceği konuşuldu

Sağlık uzmanları, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) "2022 Davos Gündemi" toplantıları kapsamında Kovid-19 salgınının geleceği ve müstevli sonrası acemi alışılagelen mevzularını masaya yatırdı.

Dünya Ekonomik Forumu'nda Kovid-19'un geleceği konuşuldu
17-01-2022 17:15
Geneve

Gazeteci Francine Lacqua'nın yönettiği "Kovid-19: Sırada ne var?" mevzulu panelde Kovid-19 aşı üreticisi firmalardan Moderna'nın Üst Yöneticisi Stephane Banchel, Salgına Hazırlık ve Yenilik Koalisyonu (CEPI) Direktörü Richard Hatchett, Amerika Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Annelies Wilder-Smith, dil cambazı kendisine toprak aldı.

"Salgının bitmesi, çatışma bozmadan dünya malı sürdürmesidir"

Fauci, insanlığın tarihte ağız ağıza imha edebildiği müşterek tane müstevli hastalığın çiçek bulunduğunun ve Kovid-19'un bu halde bitmeyeceğinin altını çizerek "Bu virüsün bulunmayan olması, virüsün ülkenizde değil hemen müşterek yerlerde kesinlikle var olması halinde gerçekleşecek. Tıpkı polio salgınının Amerika ve nice büyümekte bulunan ülkede bulunmayan olması ancak hala virüsün var olması gibi." dedi.

Fauci, Kovid-19'u dönmek düşüncesince virüsün arama dibine alınmasına kilitlenmek icap ettiğini vurgulayarak "Bana gereğince salgının bitmesi, virüsün ağız ağıza bulunmayan olmaktan çoğalma sosyal kendisine çatışma bozmadan dünya malı sürdürmesidir." ifadesini kullandı.

"Omicron düşüncesince hususi telkih üstünde çalışıyoruz"

Moderna Üst Yöneticisi Banchel de bulunan Kovid-19 aşılarının virüsün Omicron varyantına etkililiğine ilişikli konuştu.

Güçlendirici düze aşıların Omicron'a erinç bağışıklıkta ehemmiyetli bulunduğunu saptadıklarını tamlayan Banchel, "Şu an 2022'nin sonuna akilane aşılarımızı elbette güncelleyeceğimiz üstünde çalışıyoruz. Uzmanlarımız aşılara ek kendisine ne konulması gerektiği üstünde çalışıyor." açıklamasında bulundu.

Banchel, "Şu an Omicron düşüncesince hususi telkih üstünde de icraat yapıyoruz. Aşının üretimi beğenmek az daha ve gelecek haftalarda klinik deneylerine başlanacak. Deneye bağlı verileri en çelimsiz sürede paylaşmayı planlıyoruz." dedi.

"Omicron sonuç modifikasyon olmayacak"

Prof. Wilder-Smith de Kovid-19'un evrilme sürecine ilişkin, "Omicron sonuç modifikasyon olmayacak. Hatta aşırı efdal ihtimalle acemi müşterek modifikasyon da ortaya çıkacaktır. Bu varyantın ne devir ve nerede çıkacağı, en önemlisi güncel varyanttan hâlâ kazalı olup olamayacağını bilmiyoruz." niteleyerek konuştu.

Salgınların evrilme sürecine gereğince acemi Kovid-19 varyantının hâlâ az zarar bildirme edebileceği ihtimalini de hatırlatan Wilder-Smith, "Virüsün değişik bulaş oranının arttığı ancak ağırbaşlı hastalıklara hâlâ az kez açmış olduğu müşterek çağa girebiliriz." ifadelerini kullandı.

2022'de global salgının etkilerinin hafifleyeceğini öngören CEPI Direktörü Hatchett, "Kovid-19'a ilişikli balans niteliğine geleceğiz. Özellikle Omicron sonrası nice ülkede acemi varyantların ortaya çıkmasıyla salgında hâlâ rahat müşterek çağa girebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Hatchett, derinlemesine çağda Kovid-19'un enflüanza salgını kabilinden cereyan etmesini beklediğini belirterek "Kovid-19'un baştan pandemi biçimine hulul kapasitesi yüksek. Bu gestalt bizler düşüncesince düşünce donör olmalıdır." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?