Ekonomi

Dünya Ekonomi Forumu: İklim krizi en iri toptan risk

Dünya Ekonomi Forumu raporunda, iklim krizinin toptan ölçekte en iri riziko namına görüldüğü bildirildi.

Dünya Ekonomi Forumu: İklim krizi en iri toptan risk
11-01-2022 15:24
Londra

Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde mevcut ve değme sene hanuman ayında Davos nahiyesinde planlı salname toplantısı ile maruf Dünya Ekonomi Forumu (WEF), “Küresel Riskler 2022” raporunu yayımladı.

Bu sene 17'ncisi piyasaya sürülen raporda, derinliğine vadeli gerçek risklerin önceki esnasında iklim krizinin bulunduğu belirtilirken, büyüyen içtimai dirimsel uçurumu, kalan siber tehditler, müstevli bitmeme ederken denk sıfır ortak global toparlanma olasılığının da derinliğine vadeli riskler ortada görüldüğü belirtildi.

WEF Küresel Riskler raporunda, doğacak 10 sene içerisinde en iri üç riziko ortada olarak, iklim aksiyon planında yeteneksiz olunması, iklim koşullarının aşkın sertleşmesi, dirim bilimsel çeşitliliğin bulunmayan olması olasılıkları sayıldı.

Raporda, sırayla içtimai bütünlüğün aşınması, anlaşma sıkıntısının artarak çoğalması ve bulaşan rahatsızlıkların tesirini artırmasının da global riskler ortada toprak almış bulunduğu kaydedildi.

İnsanın doğaya verdiği zararın değişik artması, katıksız kaynaklara erişimde ağırlık yaşanması, namus borcu krizlerinin oluşması ve dünyada jeo-ekonomik zıtlıkların çağ yüzüne çıkmasının da önceki 10 global riziko ortada toprak almış bulunduğu tamlanan raporda başkaca bir fazla uzmanın global ortak iktisadi toparlanmanın önümüzdeki üç sene zarfında değişebilir ve kontak olacağına inanılmış bulunduğu kaydedildi.

"Toplumsal bölünmelerin artışı gerilime hastalık oluyor"

Rapora bağlı meydana getirilen matbuat açıklamasında değerlendirmelerine toprak maruz Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi, esenlik sorunları ve iktisadi istikrarsızlıkların maşeri bölünmeleri artırdığını belirterek, "Bu gestalt ise toplumlar ortada ve arsıulusal topluluklar ortada iş birliğinin elan denk ve aceleci ortak global düzelme sağlaması düşüncesince asliye oluşturacak ortak sürede gerginlik yaratıyor.“ ifadesini kullandı.

Zahidi, “Küresel liderler ortak araya gelmeli, amansız global zorluklarla dövüşmek ve ortak ahir krizin öncesinde dayanım oluşturabilmek düşüncesince koordineli ve aşkın paylı ortak yaklaşım benimsemeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Rapora bağlı değerlendirmede mevcut Zurich Sigorta Grubu Risk Yetkilisi Peter Giger de iklim krizinin, insanlığın erinç karşıya bulunduğu derinliğine vadeli en iri yıldırma olmaya bitmeme ettiğini kaydederek, iklim değişikliği dair harekete geçilmemesinin, global GSYH'yi altıda ortak oranında küçültebileceği öngörüsünü paylaştı.

Giger başkaca 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihleri ortada İskoçya'nın Glasgow şehrinde planlı COP26 kapsamında maruz taahhütlerin halihazırdaki global ısınmanın 1,5 santigrat derecenin altında tutulması amacı düşüncesince tam olmadığını söyledi.

Sigorta firması Marsh’ın Kıta Avrupası Risk Yönetimi Lideri Carolina Klint ise, “Siber tehditler, onları temelli kendisine ortadan tahammül yeteneğimizden elan aceleci büyürken, emniyetli ve karmaşık siber riziko yönetimi planları olmaksızın (risklere karşı) dayanım de idare de benzer görünmüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?