Sağlık

DSÖ: Omicron'un yayılması m-RNA aşılarının müessiriyet oranını düşürüyor

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19'un Omicron varyantının çabucak yayılmasının, salgına üzerine m-RNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların müessiriyet oranını azalttığını açıkladı.

DSÖ: Omicron'un yayılması m-RNA aşılarının müessiriyet oranını düşürüyor
26-01-2022 01:34
Cenevre

Örgütün sitesinde piyasaya çıkan Haftalık Epidemolojik Rapor'da, 17-23 Ocak'ta evren genelinde fenomen artış, ölüm, hastaneye kaldırılma ve Omicron varyantının Kovid-19 olaylarına etkilerine değgin veriler paylaşıldı.

Rapora mucibince ara ayında dünyada 21 milyonun üstünde acemi Kovid-19 olayı gözlemlenmekte iken kestirmece 50 bin insan virüs dolayısıyla hayatını yitirdi.

Küresel fenomen çoğalma oranında birlikte eski haftaya nazaran yüzdelik 5 çoğalma gözlemlenirken ölümlerde ise yüzdelik 1'lik çoğalma yaşandı.

Bir eski haftaya mucibince haftalık fenomen çoğalma oranının yüzdelik 39 arttığı DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi, en baş döndürücü vakaların arttığı semt oldu.

Ölümlerin birlikte eski haftaya nazaran yüzdelik 44 arttığı Güneydoğu Asya'da ise dirilik kayıplarında en birlikte tomar çoğalma kaydedildi.

Omicron hastaneye kaldırılma oranını artırıyor

Raporda Kovid-19'un Omicron varyantı üzerine akıbet güncellemelere de toprak verildi. Omicron'un evren genelinde çabucak Delta varyantının yerini almış bulunduğu ve riziko taşımayı sürdürdüğü tespiti yapıldı.

Diğer varyantlara mucibince Omicron'un ciddi dert ve ölüme hâlâ az sefer açmış bulunduğu fakat fenomen çoğalma oranını yükseltmesi dolayısıyla nice ülkede Kovid-19 dolayısıyla hastaneye yatırılan sayısının arttığı belirtildi. Omicron'un Delta varyantına nazaran hâlâ efdal sekonder akın oranına cemaat bulunduğu bilgisi de paylaşıldı.

Omicron'un baştan enfeksiyon ihtimali yüksek

İngiltere'de meydana getirilen araştırmaya mucibince Omicron'un vücuda baştan yayılma oranının Delta'ya mucibince 5,4 kıvrım hâlâ birlikte tomar bulunduğu raporda aktarıldı.

Aşı yaptırmayan insanda ise Omicron'un baştan yayılma payı Delta'ya mucibince 6,4 adına gözlemlendi.

m-RNA aşılarının etkililiği düşüyor

DSÖ'nün raporunda başkaca m-RNA teknolojisiyle geliştirilen aşıların etkililiğinin, Omicron'un yayılmasıyla azalma gösterdiği vurgulandı.

Bu mevzuda ABD'de meydana getirilen birlikte araştırmaya mucibince Moderna ve Pfizer-BioNTech aşılarını 2 düze yaptıranlarda birlikte ay sonradan aşıların müessiriyet payı sırayla yüzdelik 40 ve 30 adına gözlemlendi. 2 düze aşının yapılmasından 6 ila 7 ay sonradan ise müessiriyet oranının yüzdelik 0'a indirilmiş bulunduğu kaydedildi.

Buna rağmen m-RNA aşılarının Omicron'un hastanelik ika riskine dirlik müessiriyet oranında iri azalma olmadı.

Araştırmaya mucibince Pzifer-BioNTech aşılarını bütünleyen insanda 3 ay süresince hastaneye yatış riskine dirlik yüzdelik 70 müessiriyet gözlemlendi. Bu miktarda 6 ay süresince düşüşe rastlanmadı.

Pfizer ve BioNTech firmaları, Kovid-19'a m-RNA teknolojisini kullanarak geçmiş aşıyı geliştirmişti.

Bu acemi telkih teknolojisi, muafiyet tepkisini tetiklemek düşüncesince kalıtım bilimi birlikte malzeme bulunan "haberci RNA" molekülünü kullanılarak virüsle uğraş ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?