Sağlık

DSÖ: Kovid-19 hayvanlarda yayılırsa acemi varyantlar türemesi kolaylaşabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve beraberindeki arsıulusal kuruluşlar, Kovid-19'un yabanıl yaşamda yayılmasının acemi varyantların türemesini teshil endişesine karşı, virüsün zooloji ortada geçişini iyice izleme ettiklerini açıkladı.

DSÖ: Kovid-19 hayvanlarda yayılırsa acemi varyantlar türemesi kolaylaşabilir
08-03-2022 00:56
Cenevre

DSÖ ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nden meydana getirilen eş mukayyet açıklamada, Kovid-19'un hayvan bilimi ortada yayılması konusu ele alındı.

Açıklamada, virüsün çoğu kez kişiden kişiye bulaştığı kabil kimi hayvan türlerine de bulaştığının gözlemlendiği belirtilerek, "Kedi ve kapik kabil yerli hayvan bilimi özellikle edinmek az daha şişman kedi, vizon, gün gülü ve ak akrep geyik kabil kom hayvanları yahut yabanıl hayvanlara da virüs bulaşabiliyor." ifadesi kullanıldı.

Bu hayvanlardan ak akrep geyiklerin kişiye virüs bulaştırma ihtimalinin halihazırda incelenmiş olduğu kaydedildi.

Kovid-19 salgınının ıssız yaşamına girmesinin, doğada enfekte reşit canlı hayvan havzaları oluşturabileceği endişesi dile getirildi.

ABD'deki ak akrep geyiklerde enfeksiyon

DSÖ'nün incelemeleri kararı ABD'deki ak akrep geyiklerin üçte birine, Kovid-19'a illet bulunan virüsün insanoğlu tarafından bulaştığı bilgisi aktarıldı.

Bu virüsün, ak akrep geyiklerin bulunmuş olduğu natürel bölgeye benzeyen yerleşme yerlerinde kimi bireylere da bulaştığı belirleme edildi.

Açıklamada 3 örgüt, hayvan ile insanoğlu ortada virüs dolaşımı ve Kovid-19'un, bulaştığı hayvanlarda evrilme riskinin azalması düşüncesince tamamı devletleri tedarik almaya çağırdı.

DSÖ'nün bundan eski raporlarında da Kovid-19'un kişiden hayvana sirayet riski ele alınmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?