Yaşam

Down sendromlular Gülen Yüzler Kafe'de iş dünyasına etap attı

Malatya Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu kafede servis elemanı namına etkin 8 down sendromlu, hem sosyalleşiyor bununla beraber özgüven kazanıyor.

Down sendromlular Gülen Yüzler Kafe'de iş dünyasına etap attı
24-02-2022 13:06
Malatya

Malatya Büyükşehir Belediyesinin Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile yürüttüğü plan kapsamında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde oluşturulan Gülen Yüzler Kafe'de etkin 8 down sendromlu servis elemanı, hem sosyalleşiyor bununla birlikte iş dünyasına katılmanın mutluluğunu yaşıyor.

Servis elemanı eğitimi aldıktan sonradan çalışmaya süregelen 8 down sendromlu, aylık alarak hayatlarını kazanmanın özgüveni zarfında sosyalleşiyor.

Atölyede el emeği delik nuru tabela ve vazolar da özne kafenin çiçeği burnunda çalışanları, bunlarla kafeyi süslüyor.

Down sendromlu çalışanlara, haberleşme becerileri, hıfzıssıhha ve aş damı eğitiminin verildiği kafeteryada, musiki ve çalgı aleti eğitimi de planlanıyor.

Kafenin güler yüzlü servis elemanları, müşterilerden derin alaka görüyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, down sendromlu fertler ve ailelerinden kafenin açılması yönünden talepler aldıklarını ve bu öğrenci toplumsal belediyecilik prensibi temelinde karşılık verdiklerini söyledi.

Kafeyi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde açtıklarını dile getiren Gürkan, şöyleki bitmeme etti:

"Gülen Yüzler Kafe'yi açarken burada çalışan, ikramda bulunan, bu işin hizmetini götürenlerin de down sendromlu kardeşlerimiz bulunmasına alaka ettik. Özgüvenlerinin gelişmesi, iş yapabilmenin hazzını, mutluluğunu tatmaları istedik. Kafe, alanımızda önceki ve yegâne olması yönünden hem bölgemize hem şehrimize müşterek gösteriş manken olma vasfını koruyor. Down sendromluların gelip kahvelerini içmeleri, satranç oynamaları, günlerini elleme müşterek halde geçirmeleri, özgüvenlerinin gelişmesi, buradaki toplumsal aktivitelere katılmaları, ailelerine farklı tomar ağırlık olmamaları noktasında hem down sendromlu çocuklarımız düşüncesince hem aileleri düşüncesince bununla birlikte topluluğun toplumsal anlamdaki entegrasyonu ve barışı düşüncesince aşırı ehemmiyetli adım olmuştur."

Gürkan, kafede 8 çalışanın istihdamının yanı sıra, burada sayaç etmek düşüncesince 23 down sendromlu ferdin kafeye geldiğini, bu uygulamanın ailelerinin rahatlatılmasına şişman yardım sunduğunu tabir etti.

Ailelerden ağırbaşlı müspet devir alınıyor

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisler Genel Müdürü Zerrin Palancı da 8 down sendromlu haricinde müşterek de eğitmenlerinin olduğunu, evlatların dü posta biçiminde çalıştığını anlattı.

Kafeyi açmadan ilkin ailelerle bitirdikleri görüşmelerde evlatların Kovid-19 salgını zamanında toplumsal hayatta, ev yaşantılarında geriye gittiklerini öğrendiklerini tamlayan Palancı, şöyleki konuştu:

"Dolayısıyla kafe ile dallar sosyalleşiyor, pedagoji bilimi alıyorlar, el becerilerini geliştiriyor. Gelen misafirlerden de aşırı ciddi, müspet arka dönüşler alıyoruz Ailelerden ise lüp sisteme girmesi, evlatların özlük işlerini kendileri yapıyor olması, ana babaya meydana getirilen yardımların, desteklerin artarak çoğalması kadar mevzularda da aşırı elleme arka dönüşler alıyoruz. Çocukların dünyasına ne katabiliriz, kazandırabiliriz, bunun da çabası içerisindeyiz. Küçük müşterek işlik yaptık, burada el becerilerini geliştiriyoruz, bu kafenin zarfında duvarlara yaptığımız süslerin, koyduğumuz vazoların bütünü evlatların el emeği delik nuru, nedeniyle aşırı kıymetli."

Malatya Down Sendromlular Spor Kulübü Derneği Başkanı Nursel Vardı ise evlatların soluk alabileceği, öteki bireylerle kaynaşıp sosyalleşebileceği, beşeri ilişkilerinin güçleneceği ve özgüvenlerinin oluşabileceği müşterek düzlük oluşturduğu düşüncesince Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a ve kadrosuna teşekkürname etti.

Kafe mensuplarından Mehmet Karadayı (16), kafeyi aşırı sevdiğini, işine hevesle geldiğini ve müşterilere çay, kahvehane servisi yaptığını, pasta, kurabiye sunduğunu, tost verdiğini anlattı.

Şeyma Polat da (20) çalışmış olduğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Doğa Kazancı (21) ise kafede pastayı süslediğini, çay yapmış olup sunduğunu, dostlarını ve yöneticilerini aşırı sevdiğini belirtti.

Mehmet Karadayı'nın babası Yasin Karadayı da down sendromlu bebek babası olmanın aşırı elleme bulunduğunu dile getirerek, "İlerisini düşünmemek kaydı ile şu an aşırı elleme lakin bizlerden sonradan ne olur, onu düşündüğümüz devir tasa veriyor. Mehmet sosyaldi lakin burada henüz da sosyalleşti, farklı huzurlu, istekle geliyor, çalışıyor, ona yardımı aşırı büyük, nadir müşterek vesile oldu." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?