Yaşam

Down sendromlu çoluk çocuk Gaziantep'te belediyeciliğin gelişigüzel sahasına erke katıyor

Her katta minimum ortak özürlü olması hedefiyle özürlü istihdamına ulama sağlayıcı Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde fariza düzlük 20 down sendromlu genç, emek vermek yaşamının ortak parçası olmalarının yanında belediyeye erke katıyor.

Down sendromlu çoluk çocuk Gaziantep'te belediyeciliğin gelişigüzel sahasına erke katıyor
20-03-2022 14:46
Gaziantep

"Engelli dostu şehir" sloganıyla cereyan fail Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kısaca akıbet 10 senedir özürlü bireylerin yaşamın içinde mevcut olabilmesi düşüncesince türlü icraat yürütüyor.

Bu kapsamda 112 engelliye istihdam sağlayıcı belediyenin türlü birimlerinde işyar down sendromlu çoluk evlat belediyeye çelim veriyor.

Belediyeye ilgili "Mutlu Kafe" de bazısı down sendromlu çoluk evlat komilikten garsonluğa denli türlü işler yaparken birileri da belediyenin anne binasında fariza alıyor.

Büyükşehir Belediyesinin türlü birimlerinde fariza önleyen down sendromlu Ercan Kastur (29), Mehmet Hösük (22) ve Kemal Poçkan (23) da familya bütçelerine ulama sağlıyor. Muhasebe belgelik biriminde 2010 yılından buyana etkin Ercan Kastur, burada döküman imza ve strateji işlerinin yanı esna vezneci işlemlerini de gerçekleştiriyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine, göreve geldiği günden buyana özürlü dostu müşterek şehir olabilmek hedefiyle icraat yürüttüklerini söyledi.

Bunu gerçekleştirebilmek düşüncesince de engeli vatandaşların önündeki kâffesi engelleri kapatmak icap ettiğini anlatım fail Şahin, şu şekilde konuştu:

"Engelli gruplarını yegâne yüz destekle değil, down sendromlular, rüyet engelliler kabilinden gelişigüzel ekip düşüncesince ayrı emek vermek gerçekleştirmek gerekiyor. Belediyede göreve adım atar başlamaz bu açıdan çalışmalara başladık. Zaten şimdi esbak görü görevimizde de down sendromlular düşüncesince 'korumalı iş noktayı projesi'ni yaşama geçirmiştik. Çünkü Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu kalkınma hamlesinde bu çoluk evlat eğitilmiş, afiyet altyapısı yapılmış ve bundan böyle istihdama yönlendirilmesi gerekiyordu. Zaten bu gençlerimiz kalkınmanın müşterek parçası kazanmak istiyorlardı."

Down sendromlu gençlerin meydana getirilen faaliyetlerle emek vermek yaşamının içine yerleştirildiğini, öz güvenlerinin arttığını, sonunda ailelerin de "Benden sonradan bu bebek ne olacak?" şeklindeki endişelerin ortadan kaldırıldığını tamlayan Şahin, "Ayrıca Engelsiz Yaşam Merkezi oluşturduk. Burada down sendromlu çoluk evlat açık mutfakta terbiye alıyorlar, şehadetname alıyorlar. Hidroterapi havuzlarında terbiye alıyorlar. Burada gine hususi atölyelerde terbiye alıyorlar." dedi.

"Engelli istihdamında kip müşterek büyüklenme oluyoruz"

Fatma Şahin, özürlü istihdamını aşırı önemsediğini vurgulayarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Engel, elde, ayakta, gözde, kulakta değil, bariyer nasırlı kalpte ve yaşarmayan gözde. Eğer gözünüz yaşarıyor, kalbiniz heyecanla atıyorsa özürlü değilsiniz. Down sendromlu ayrıntılar gelip belediyede çalışmaya başladığı devir ilişik bedel ürettiklerini, kalkınmanın müşterek parçası olabileceklerini, sonunda çalışmış oldukları içtima nite sevgiye ve kardeşliğe dönüştüğünü gördüler. Her katta müşterek özürlü çalıştırma kararımızla baş başa özürlü istihdamında kip müşterek büyüklenme oluyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?