Ekonomi

Diyarbakır'da ofis ve hane kiralarında 'fahiş artış' kiracıları kıygın ediyor

Diyarbakır'da fahiş sayılara vasıl ofis ve ev kiralarındaki artış, kiracıları çetince halde bırakıyor.

Diyarbakır'da ofis ve hane kiralarında 'fahiş artış' kiracıları kıygın ediyor
24-09-2021 12:41
Diyarbakır

Göç, tayin, üniversitelerin açılması üzere nedenlerle şehirde küsurat ev talebi üstünde kiralarda lehçe bazda şişman artım oluyor. Yasal oranın baş döndürücü üstünde kira artışı uygulaması, tüketiciyi zorluyor.

"Kentte kiralar minimum ücretin adına çıkmıştır"

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkan Mustafa Koç, AA muhabirine, yapım imalinde geçer materyal fiyatındaki artışın ev fiyatlarında da artışa hastalık bulunduğunu söyledi.

Koç, toy bayındırlık çalışmalarının çabuk müşterek biçimde yapılarak sıkışmış bayındırlık planı dışına çıkılması icap ettiğini dile getirerek, ev fiyatlarındaki artıştan kiralık bitirme fiyatlarının da baş döndürücü ağırbaşlı etkilendiğini belirtti.

"Konutu 1 milyon liradan fazlaya düzlük yatırımcı bunu 4 bin 500 liranın altında kiraya vermemekte." diyen Koç, ev fiyatlarında azalış olursa bunun müteselsil namına kiralara da yansıyacağını aktardı.

Koç, "Kentte kiralar minimum ücretin adına çıkmıştır. Devletin belirlediği payı dikkate almadan kafalarına uyarınca artım yapıyorlar. Devletin belirlediği yüzdelik 15,78'dir. Ancak on paralık kimesne bunu dikkate almıyor. Şu anda Diyarbakır'da 15-20 bin ev açığı var." dedi.

Gayrimenkul envestisman danışmanı Enes Akdemir, sonuç senelerde vatandaşların kira artışlarıyla ilgilendiren şikayetlerinin bulunduğunu belirtti.

"Kentte toy bayındırlık alanlarının açılmaması ve toy konutların yapılmaması dolayısıyla ağırbaşlı açıdan sunma sorunu yaşanıyor. Buna ilişkin namına ev fiyatlarının da yükselmesiyle vatandaşların kiralık dairelere yönelmesi kararı kira artışlarını görmekteyiz. Üniversitelerin beniz yüze tahsile açılmasıyla da ağırbaşlı açıdan istem oluştu." ifadelerini kullanan Akdemir, bunun da ev kiralarına yansıdığını aktardı.

Akdemir, "Ciddi açıdan konutların kira fiyatlarının yükseldiğini, olması müstelzim değerden efdal bulunduğunu görmekteyiz. Geçen sene 1000 liraya kiralanan ev 2 bin liraya denli kiraya veriliyor. Yüzde 100 artım görüyoruz. Bu da ağırbaşlı açıdan kiralık ev arayan vatandaşları kıygın etmekte. Konut fiyatlarına ilişkin işyerlerinde de kiraların arttığını görüyoruz. Bu mevzuda herkesi imanlı olmaya çağırma ediyorum." niteleyerek konuştu.

Kira fiyatlarında yaşanmış bulunan bu oranlardaki artışın onama edilemez bulunduğunu dile getiren Akdemir, "Bu sene şehrimize dışardan gelen, ev isticar kılmak talip eksiksiz öğrencilerden şirket namına yurt alt kurul tutarı almamayı kararlaştırdık. Ciddi açıdan küsurat kira payı var. İnsanları elan müşterek tomar kıygın geçirmek istemedik. Kira fiyatlarındaki artıştan ötürü fırsatçılara adeta gündüz doğdu. Bazı dünyalık malikleri emektar kiracısı düşüncesince de kira bedelini efdal miktarda çoğaltmak istiyor yahut evden çıkarmakla gözdağı ediyor." ifadelerini kullandı.

"Önlem alınmaz ise önümüzdeki devirde de kiraların artmaması düşüncesince tek bariyer yok"

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Emin Özer, 1000 liralık bulunan büro kirasının 2 yılda 3 bin liraya çıkmasının esnafı zorladığını belirtti.

"Pandemide kimi esnaf dükkan kapattı. Esnafa araştırma görevlisi olmamız lazım. Şimdi tedbir alınmaz ise önümüzdeki devirde de kiraların artmaması düşüncesince tek bariyer yok." diyen Özer, bunun sunma ve istem meselesi bulunduğunu kaydetti.

Özer, "Ev ve büro kiraları ağırbaşlı müşterek biçimde artıyor. Halk namına birbirimize araştırma görevlisi olmamız lazım. Devletimiz ve milletimiz bu mevzuda elini taşın dibine koysun, insanoğlu elan müşterek tomar çetince vaziyette kalmasın." şeklinde konuştu.

"Mülk sahibi kiraya yüzdelik 100 bindirim gerçekleştirmek istiyor"

İş yeri kiracısı Şiyar Karaduman, müstevli sürecinde tedbirler dolayısıyla dükkanın mecbur bulunmasına karşın kira ödediklerini, kiralardaki artışın menfaatlerini menfi etkilediğini söyledi.

Karaduman, "Mülk sahibi kiraya yüzdelik 100 bindirim yaparak, 10 bin liralık bulunan kirayı 20 bin liraya boşaltmak istiyor. Kabul etmememiz şeklinde bizi iş yerinden çıkarmakla gözdağı ediyor. Çaresiz durumdayız. Yetkililerin bu bir hale müşterek an ilk çıkar yol bulmasını istiyoruz. "diye konuştu.

Korkut Ali Avar da 8 senedir kafeterya işlettiğini, bu vakte denli salname yüzdelik 12 bindirim ile kira ederinin arttığını, bu sene ise artışın baş döndürücü efdal bulunduğunu belirtti.

Avar, şunları kaydetti:

"Geçen sene 8 bin liralık ödüyorduk. Bu sene 13 bine çıkartıldı. Sözleşmemiz bulunmasına karşın bu bindirim yapıldı. Dükkan sahibi 'İşinize gelirse kalırsınız, yok ise çıkarsınız.' niteleyerek gözdağı etti. Buraya 400 bin liralık harcama yaptık. Paramızın çöpe gitmemesi düşüncesince müşterek nesne diyemiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?