Sağlık

Diş dolgusu yaptırmak isterken çene bölgesinde kist bulunduğunu öğrendi

Çenesinde mevcut 7,5 santimetrelik kist düşüncesince gittiği nice keyif merkezinden negatif devir meydan Tuğçe Tüfek, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nde sağlığına kavuştu.

Diş dolgusu yaptırmak isterken çene bölgesinde kist bulunduğunu öğrendi
21-01-2022 12:25
Eskişehir'de canlı 18 yaşındaki Tuğçe Tüfek, seneler evvela dolgu yaptırmak düşüncesince gittiği beraberinde hastanede çene bölgesinde kist bulunduğunu öğrendi. Başvurduğu nice hastanede kistin çırılçıplak var bulunduğu ve tedavisinin yapılamayacağını söylenerek arka çevrildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne mevrut Tuğçe Tüfek, evvel kere müspet devir alınca otama sürecine başladı. Çene bölgesinde sağdan sola uzanan 7,5 santimetrelik kist düşüncesince dü kademeli başlatılan tedavide evvel evvela tasgir operasyonu yapıldı. Uzun soluklu izleme ve kontrollerin arkası sıra tedavinin üçüncü senesinde küçülen kistin katılması düşüncesince bıçak dibine yatan Tuğçe Tüfek, değerli beraberinde operasyonla sağlığına kavuştu.

“Yapamayacaklarını söyleyerek apayrı şehirlerdeki hastanelere yönlendirdiler”

Eskişehir'de gittiği nice otama merkezinden arka çevrilerek apayrı şehirlerdeki hastanelere yönlendirilen Tuğçe Tüfek, ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde otama sürecine girdi. Kist tasgir operasyonlarından sonradan meydana getirilen değerli ameliyatla sağlığına mülaki 18 yaşındaki Tüfek, “Çenemdeki kisti beraberinde dolgu sebebiyle öğrendim. Doğuştan bulunduğunu söylediler. Beni huzursuz etmiyordu. Eskişehir'de hususi ve mevki peyda etmek kabil beş altı sayrılarevi araştırdım. Yapamayacaklarını söyleyerek apayrı şehirlerdeki hastanelere yönlendirdiler. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni araştırdım. Hocalar ile görüştüm. Direk ameliyata başlanılmadı. İlk evvela kisti küçülttüler. Üçüncü seneye girerken cerrahi müdahale oldum. İyice küçüldükten sonradan cerrahi müdahale yaptılar. Ameliyatım da epey bir değerli geçti ve kontrollerim bitmeme ediyor. Gayet memnunum. Diğer araştırdığım bölgelere gereğince baş döndürücü henüz iyiydi. Araştırma hastanesi bulunduğu düşüncesince de detaylıca incelediler. İçim baş döndürücü rahattı. Başlarda ağrım falanca tek yoktu. Ameliyat sürecinde ve ondan sonra da dava yaşamadım. Şuanda da ağrım yok” ifadeleriyle memnuniyetini dile getirdi.

“Hem sinirle ilişkiliydi, bununla müşterek madun çene kemiğini zayıflatmıştı”

Gömülü beraberinde dişle beraberce 7,5 santimetrelik kistin çene bölgesindeki sinirleri ve mızrap yapısını etkilediğini tamlayan ESOGÜ Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Saruhan, tedariksiz yapılacak ameliyatın şişman riziko taşıdığını belirtti. Sinirlerde gevşeklik ve çene kemiğinde fay oluşmasını engel peyda etmek düşüncesince kist tasgir ameliyatı yaptıklarını tamlayan Doç. Dr. Nesrin Saruhan, “Tuğçe bizlere ulaştığında 15 yaşındaydı. Alt çenesinde sağdan sola uzanan 7,5 santimetrelik enine boyuna şişman beraberinde kisti vardı. Bununla ilgilendiren beş altı merkeze gitmiş ancak Eskişehir'de bu tedavinin yapılamayacağı bilgisi verilmiş. Kendisi kliniğimize ulaştığında evvela radyolojik muayenelerimizi yaptık. Oldukça şişman beraberinde kist vardı. Hem sinirle ilişkiliydi bununla müşterek madun çene kemiğini zayıflatmıştı. Bir de gömük kadın vardı. İlk evrede zerre alıp biyopsisini yaptık. Kist tanısını koyduktan sonradan dü kademeli otama planladık. Çünkü bulunan 7,5 santimetrelik kistle cerrahi müdahale yapsaydık hem sinirlerde gevşeklik kalacaktı hem çene kemiğinde ilenme riski oluşacaktı bununla müşterek kestirmece 10 adet dişini yitirme riski ortaya çıkacaktı. Hastamızın yaşı da küçüktü” dedi.

“Kisti hem sinirden uzaklaştırdık, bununla müşterek madun çenede dünkü mızrap oluşumunu bekledik”

Yapılan dü kademeli tedaviyle kisti, küçülttükten sonradan ameliyata amade bir duruma getirdiklerini tamlayan Doç. Dr. Nesrin Saruhan, derinliğine tedarik periyodunun riskleri ortadan kaldırdığını söyledi. Bu tür hallerde hastaların çekinmeden biran evvela otama düşüncesince başvurması icap ettiğini tamlayan Saruhan, şu ifadeleri kullandı:

“İlk evrede kisti tasgir ameliyatı yaptık. Ayda beraberinde kontrollere geldi. Var bulunan 7,5 santimetrelik kisti enine boyuna ıvır zıvır bir duruma getirdik. Böylece kisti hem sinirden uzaklaştırdık bununla müşterek madun çenede dünkü mızrap oluşumunu bekledik. Sonrasında ise umumi duyum yitimi ile ameliyatı yaptık. Hem kisti çıkarttık bununla müşterek kiste bozukluk bulunan gömük kadın çıkarttık. Geri küsurat dişlerinde de zayi yaşamadık. Sinirle ilgili beraberinde dava da oluşmadı. Uyuşukluğu yapılmaksızın dişler ağızdaki durumunda bulunuyordu. En önemlisi de madun çenede tek fay olmadı ve kendinden mızrap oluşumu sağlandı. Kist tasgir tedavileri devir alabiliyor ancak neticede parasız henüz değerli beraberinde yöntemle otama oluyor. Hem doktor bununla müşterek parasız düşüncesince enine boyuna güzel beraberinde otama protokolü reşit oldu. Bu sima hallerde hastaların korkmamaları ve ilerlemesini engel peyda etmek hesabına behemehâl yapılması müstelzim ağızcıl patolojileri yaptırması gerekiyor.”

Ali Furkan Çetiner - Mısra Ezginur Göçer

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?