Yaşam

Din derslerini origami ile öğrencileri düşüncesince ahenkli duruma getirdi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Kevser Çelebi, meslektaşlarıyla geliştirdiği kağıt yufka sanatı odaklı projeyle "soyut" kavramları somutlaştırarak öğrencilerin derslerimizi elan dobra anlamalarını sağladı.

Din derslerini origami ile öğrencileri düşüncesince ahenkli duruma getirdi
26-04-2022 12:21
İstanbul

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Kevser Çelebi, meslektaşlarıyla geliştirdiği proje ile "soyut" kavramları somutlaştırarak hem öğrencilerin derse deli dolu müşterek biçimde katılımını sağlamış oldu tıpkı zamanda derslerimizi henüz matrak bir duruma dönüştürdü.

Yaklaşık 8 senedir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği özne Çelebi, 2015 yılından itibaren Kartal Soğanlık Öğretmen Salih Nafiz Tüzün İlkokulu'nda fariza hazırlamaya başladı.

Çelebi, bire müşterek alanda fariza özne meslektaşlarıyla arsıulusal müşterek ortam bulunan "eTwinning"te sabık ekimde başlattıkları "Masal, Hikaye ve Kıssalarla Origami" projesi ile henüz aşırı evlenmemiş kavramlar ile anlatım edilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini henüz konkre bir duruma getirmeyi başardı.

Öğretmen Çelebi, AA muhabirine, derslerimizi henüz matrak bir duruma dönüştürme, ulusal ve içsel değerleri küçüklere henüz dobra biçimde nakil konusunu sarıklı dostlarıyla düşünürken akıllarına kağıt yufka sanatı bulunan origaminin geldiğini söyledi.

İlk özellikle 7 sarıklı yerine projeyi geliştirdiklerini, değişik şehirlerden katılma sağlayıcı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleriyle sayılarının 10'a çıktığını dile getiren Çelebi, şu biçimde bitmeme etti:

"Her ay müşterek ana konu belirliyoruz. Bu ana konu üstüne müşterek anlatıyla irtibatlı origami etkinliği yapıyoruz. Yeni gömlek kollar henüz aktif, henüz hareketli, bundan dolayı yapılandırmacı yaklaşımı menfez önüne aldık. Açıkçası mektepli merkezli olsun, kollar derste sıkılmasın ve deli dolu müşterek biçimde derse katılsın istedik. Bununla da beraberce origamiyi derslerimize bütünleşmiş ettik. mesela dayanak etkinliği yaptık. Bu etkinlikte Hz. Eyüp’ün sabrını, Hz. Yunus kıssasını anlatıp peşi sıra müşterek balık origamisi yaptık."

Çelebi, origami tekniğini öğrencilere göstererek, bu yolla öğretmeyi amaçladığını belirtti.

Öğrencilere buradaki basamakları biricik hiç anlattığına yer veren Çelebi, "Her basamakta öğrenciler benimle beraberce ilerliyorlar. İlerleyemediklerinde devir zamane ego dayanaklık etmek veriyorum. Zaman devir boydaş öğrenmesini kullanıyoruz. Akran öğrenmesiyle hem bebek 'Yapabiliyorum, Başarabiliyorum' diyor tıpkı zamanda arkadaşına iane ederken dayanak gösterme, yardımlaşma, yapamadığında da tolerans tayin üzere değerleri kazanıyor." dedi.

"Öğrenme konkre ürünle henüz mihman bir duruma geliyor"

Çelebi, bu projenin öğrenciler üstünde müspet etkilerini gördüklerini, veliler ve öğrencilerden aşırı müspet dönüşler aldıklarını anlatım etti.

Geliştirdikleri projeye henüz aşırı öğretmenin katılmasını istediklerini dile getiren Çelebi, "Çünkü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersimiz evlenmemiş müşterek düzlük ve önemsiz gözyaşı grubundaki kollar derste az buçuk henüz konkre ögeler değerlendirmek istiyor. Öğrenme konkre ürünle henüz mihman bir duruma geliyor." niteleyerek konuştu.

Çelebi, böylelikle öğrencilerin derse güdülenmiş müşterek biçimde geldiğini kaydederek, "Haftaya origami yaptıracağım' dediğimde mektepli derse iştahlı ve hararetli müşterek biçimde geliyor. Derse vardığında öğrenmeye erinç henüz aç biçimde oluyor. O nedenden dolayı projemizin kıymetli bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında ehemmiyetli güneş ve haftalara layıkıyla yazı yaptıklarına yer veren Çelebi, şunları söyledi:

"Mevlid-i Nebi Haftası zımnında öğrencilerimize Peygamberimizi anlatacak müşterek gül origamisi yaptırdık. Daha sonraları Hz. Eyüp ve Hz. Yunus kıssasını anlatıp müşterek balık uygulamalarını istedik. Değerlerimizden yârenlik konusu anlatıp öğrencilere duygu origamisi yaptırdık. Hayvan sevgisinde tilki, 29 Ekim'de ise sembol sevgisini anlatacak gemilerden origami gerçekleştirdik. Bu biçimde de ürünlerimizi konkre müşterek biçimde öğrencilerimize aktarmış olduk."

"Kağıtlarla boğuşmak hoşuma gidiyor."

Dördüncü dershane talebesi Ali Eren Başak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde gördükleri konuların origami ile işlenmesinden aşırı mutlu bulunduğunu söyledi.

Bu sayede dersi aşırı matrak bulduğunu dile getiren Başak, mevzuyla ilgilendiren kağıttan şeyler yapmanın aşırı hoşuna gittiğini belirtti.

"Derslerimizi bu biçimde ika etmek hakkıyla matrak oluyor"

Öğrencilerden Fatma Ela Başçı, origami yaparken öğretmeninin masallar anlattığını anlatım etti.

Hem bilgi kazanıp hem origami kabiliyetini arttırdığını vurgulayan Başçı, "Derslerimizi bu biçimde ika etmek hakkıyla matrak oluyor. Bu formül beni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine henüz da yakınlaştırmayı başardı." dedi.

Ceyda Cebesoy da bu dersin kendisi düşüncesince aşırı kalburüstü bulunduğunu kaydederek, "Eğlenceli oluyor. Öğretmenimiz de masal anlatıyor. Ben bunu aşırı seviyorum. Kağıtlarla aram iyi, onlarla konuşuyoruz." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?