Yaşam

Devletin şefkatiyle büyüyen çocuklar, gerekseme sahiplerine hediyelik pırtı üretiyor

Muş'ta talih koruması altındaki Çocuk Evleri Sitesi'nde küsurat kız çocukları, atıl malzemelerle gerekseme sahibi öğrenciler düşüncesince hediyelik eşyalar üretiyor.

Devletin şefkatiyle büyüyen çocuklar, gerekseme sahiplerine hediyelik pırtı üretiyor
31-12-2021 12:44
Muş

Muş Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, devletin şefkatiyle büyüyen Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi ve Muş Lale Çocuk Evleri Sitesi'ndeki öğrencilerin, Kovid-19 sürecinden elan az etkilenmeleri gibi Kültür Evi'nde oluşturulan zanaat atölyesine katılmalarını sağladı.

Burada hem el becerilerini geliştiren aynı zamanda arka tahavvül malzemelerini kıymetlendirme fırsatı bulan öğrenciler, kağıt, kutu, kumaş, kapak, plastik bardak, bidon, cıncık şişe, karton ve metruk eşyayla hediyelik mahsulat hazırlamaya başladı.

Öğretmenlerinin nezdinde birbirinden elleme 5 bin hediyelik kayıt üreten öğrenciler, bitirdikleri ürünleri satarak hasılatını gerekseme sahibi öğrencilere affeylemek istiyor.

"Öğrenciler, tam asar ortaya çıkarıyor"

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdulbari Aksoy, AA muhabirine, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi ve Muş Lale Çocuk Evleri Sitesi'nde 84 çocuğun barındığını söyledi.

Salgın sürecinde kurmuş oldukları atölyede öğrencilerin yersiz zamanlarını değerlendirmelerine olanak sağladıklarını tamlayan Aksoy, şöyleki konuştu:

"Geri tahavvül malzemelerimizi atmıyoruz. Çocuklarımız bunlardan dünkü müşterek ürün ve tam asar ortaya çıkarıyor. Bu çeşit çalışmaların evlatlarımızın psiko-sosyal gelişimine katkısının bulunduğunu görüyoruz. Çocuklarımızın burada geçirdiği yıllarda öbür travmatik durumlarını atlattıklarını görüyoruz. O sebepten bu çalışmaya aşırı ehemmiyet verdik. Öğretmenlerimizin denetiminde bu çeşit etkinliklerimiz bitmeme edecek. Bu manada çocuklarımızı destekliyoruz. Çocuklarımızın devletin şefik ellerinde barınırken, yetişek görürken şahsi gelişimlerini desteklemeye çalışıyoruz."

Hediyelik eşyayı sergide satışa sunarak elde edilmiş geliri gerekseme sahibi ailelere ulaştıracaklarını özetleyen Aksoy, "Hem Muş'ta aynı zamanda değişik şehirlerde çocuklarımız nice iane kampanyasına katıldı. Bugüne derece kısaca 5 bin ürün elde edildi. Küçük bedenlerin iri kalpleriyle oluşturduğu aşırı elleme müşterek etkinlik. Hediyelik eşyada nice atılmış malzeme kullanıldı. Biz bu emeğin sonucuna, çocuğun ruhuna ne yansıdığına bakıyoruz." dedi.

"Salgın dönemini en elleme halde atlatabilmelerini istedik"

Öğretmen Şirvan Baykal da evlatların yersiz vakitlerini elleme değerlendirebilmelerini ve Kovid-19 dönemini velut atabilmelerini iletmek gibi işlik açtıklarını dile getirdi.

Atölyede ayrışık zanaat dallarının arazi aldığını tamlayan Baykal, "Çocuklarımız müstevli sürecinde takıya aşırı ehemmiyet verdiler. Burada dostlarıyla aşırı elleme şeyler yaptılar. Bu da aralarındaki bütünlük ve el birliği duygusunu pekiştirdi. Elde edilen ürünleri açacağımız sergiyle pazarlayacağız. Gelir, gerekseme sahibi füru düşüncesince harcanacak. El becerisi bulunan evlatların kabiliyetlerini keşfetmelerinde iri müşterek ulama sağladı. Çocuklar ne mevzuda zeki olduklarını keşfettiler." diye konuştu.

"Motivasyon kaynağımız oldu"

Öğrencilerden Kiymet Koç da müstevli zamanında ruhsal yerine etkilendiklerini dile getirerek, "Bu süreçte öğretmenlerimiz bizlere araştırma görevlisi oldu. Elimizden geldiği derece atılmış malzemeleri değerlendirdik. Bu çağda bizim düşüncesince güdeleme deposu oldu. Arkadaşlarımızla bütünlük ve beraberliğimiz arttı. Eski ve kullanmadığımız eşyayı gerekseme sahibi aileler düşüncesince değerlendirdik. Yaptığımız mahsulat sergilenecek. Satıştan elde edilmiş gelirler, gerekseme sahiplerine verilecek. Bu, bizi aşırı bahtiyar etti." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?