Sağlık

"Demir eksikliği hoppadak kefaret ile düzelmez derman desteği de alınmalı" uyarısı

Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kuvvetli eksikliğinin elden perhiz ile düzelmeyeceğini, derman desteği de katılması icap ettiğini bildirdi.

26-11-2022 20:08
Antalya

Hematoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Kurucu Başkanı da bulunan Prof. Dr. Altuntaş, AA muhabirine, kuvvetli eksikliği ve anemisinin dünyada en yoğun tanıdık kansızlık bulunduğunu söyledi.

Dünyada rastgele 3 insandan birinde kuvvetli eksikliği bulunmuş olduğu bilgisini sağlayan Altuntaş, bayanların baylara mucibince hâlâ çok kuvvetli eksikliği yaşadığını dile getirdi.


Fotoğraf: Servet Tümer/AA

4. Hematoloji Eğitim ve Araştırma Kongresi düşüncesince Antalya'da mevcut Altuntaş, kuvvetli eksikliğinde öbür riskli grubun ise füru olduğuna dikkati çekerek, bebeklerin dördüncü aydan 1 yaşına denli kuvvetli tedavisi almalarını önerdiklerini kaydetti.

Demirin çocuğun bilinçsel gelişimini etkilediğini aktaran Altuntaş, "Demir, evlatların meslek başarısını ve nörolojik gelişmesini etkilemektedir. Çocukların kuvvetli eksikliği tedavisi edilmesi ortak zorunluluktur. Gebelik devrinde kuvvetli eksikliği ana ve çocuk ölümlerini artırmaktadır. Kadınlarda yüklü iken kuvvetli eksikliğinin oluşması hem ana bununla beraber çocuğun sağlığını menfi etkilemektedir." sanarak konuştu.

"Demir eksikliği bulunan eşhas enfeksiyonlara hâlâ yoğun yakalanıyor"

Demir eksikliği canlı insanlarda halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık denli huzursuzluklar görülebildiğini özetleyen Altuntaş, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Yapılan ortak çalışmada kuvvetli eksikliği bulunan etkin bireylerde yüzdelik 30'lara denli iş performansının düşmüş olduğu izlenmiştir. Demir muafiyet sistemi süresince ehemmiyetli bulunan ortak element. Demir eksikliği bulunan eşhas enfeksiyonlara hâlâ yoğun yakalanıyor. Demir eksikliği ortak bulgudur. Mutlaka alttaki yatan faktör araştırılmalıdır. Sebebi araştırılıp belirleme yapılmadan rastgele ortak tedaviye başlanmamalıdır. Demir eksikliği hemen rejimle düzelmez. Demir deposunun doldurulması lazım. Bu fakat derman tedavisi ile doldurulabilir. İlaç tedavisi ile doldurduktan sonraları besinlerle bunun azalmaması sağlanabilir. Besinler mühim bir şeydir lakin tek devir antrepo demirlerini dolduracak denli değildir. Demir deposunun doldurulmasının peşi sıra al et emilimi hâlâ güzel bulunan demire erbap ortak besindir. Özellikle tüketilmesini referans ediyoruz. Kırmızı et tüketemeyenler düşüncesince alkan et, hindi, baklagiller, mobilyasız yemişler, yeşillikler ve yeşil sebzelerin yenilmesini referans ediyoruz. Demir sebebi ile varlıklı gıdaları tüketirken de oldukça C vitamini varlıklı gıdalarla beraberce katılması kuvvetli emilimini artıracaktır. Kırmızı et yerken indinde limonlu salatanın olması gibi."

Demir eksikliğine ilgi döşemek düşüncesince 26 Kasım Demir Eksikliği Günü'nün bu yılki temasının "Bedeninizi dinleyin" bulunduğunu dile getiren Altuntaş, şunları aktardı:

"Kendinizi dinleyin. Sürekli açıklayamadığınız ortak yorgunluğunuz, halsizliğiniz, mütemerkiz olmada güçlüğünüz, sonsuz açıklayamadığınız ortak başlangıç ağrınız varsa, çarpıntılarınız oluyorsa, iş başarınız ve performansınız düştüyse, yoğun pıtrak enfeksiyonlara yakalanıyorsanız kuvvetli eksikliği mümkün niteleyerek doktorunuza başvurun."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?