Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hiçbir problemi görmezden gelmiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Türkiye ekonomisini erdemli faiz, erdemli para şişkinliği verimsiz döngüsünden kurtarıp yatırım, istihdam, üretim, ihracat, akan çok eliyle çoğalma rotasına sokmanın gayreti içindeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hiçbir problemi görmezden gelmiyoruz
29-06-2022 18:04
Ankara

Oktay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çeşidinden planlı Türkiye Ekonomi Şurası'nda meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin, Kovid-19 salgını kabil zinde birlik çağda çelimli kalmayı başaran, ayrıca enerjisini zait beş on ülkeden biri olduğuna dikkati çekti.

Toplum sağlını dayanaklık etmek iktisap etmek düşüncesince rastgele muhtelif tedbiri alırken, milletin aşını, işini, sermayesini müdafaasını iletmek düşüncesince tamamı olanakları seferber ettiklerini tamlayan Oktay, bunu da en güzel TOBB ailesi kısaca ekonominin kalbindeki babayiğitlerin bileceğini söyledi.

Oktay, salgının arkası esna bu kere de Rusya-Ukrayna mücadelesi ile erke ve ekincilik ürünleri ilkin iktisap etmek kıl payı global mal fiyatlarında istikrarsız artışlara sunulan kaldıklarını vurguladı.

Bu artışların tamamı dünyada yaklaşan sürede yepyeni seviyede değer dalgalanmalarına, enflasyona ve istif eğilimlerine minval açtığını tamlayan Oktay, çatışmanın çözümü düşüncesince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kılavuz kaptan gösteriş üstlendiklerini aktardı.

Fuat Oktay, müzakerelere verdikleri desteğin yanı esna Ukrayna tahılının Karadeniz üstünden ihracı düşüncesince Birleşmiş Milletler ile birlik hız arasında olduklarını anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Büyük ekonomiler dediğimiz devletler bugün, 'Başlattığınız girişimlerin elbette parçası olabiliriz?' niteleyerek bizlere gelmekteler. Bu seviyeye hazırlop gelmedik, birçok bedeller ödeyerek, alanında lider, dünyada çelimli Türkiye şiarıyla yerli-milli politikalarımızdan vazgeçmeyerek geldik. İş dünyamızla ne badireler atlattık, içerden dışardan çıkartılan engellemelere rastgele daim beraberce döş gerdik. Bu süreçte en şişman kazanımımız, iş dünyasından çalışanlarımıza genişliğinde tamamı kesimleri destekleyebilmiş olmamızdır."

"Cumhuriyet'in 100. yılına iş dünyamızla beraberce ilerleyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ekonomi politikalarını Türkiye'nin gerçeklerine ve gereksinimlerine birebir adına güncellediklerini aktararak, "Türkiye ekonomisini efdal faiz, efdal şişkinlik steril döngüsünden kurtarıp yatırım, istihdam, üretim, ihracat, akan birlik tomar eliyle nema rotasına sokmanın gayreti içindeyiz." dedi.

İnsanların günce hayatlarını aksi etkileyen sahn pahalılığının önüne geçecek tedbirleri aldıklarına ayraç fail Oktay, ayrımsız sürede rastgele kesimin hasılatını yükselterek bolluk düzeyinde aksi birlik yönelime izin etmediklerini ve bunları an bakımından yürürlüğe koyduklarını dile getirdi.

Oktay, Ekonomi Koordinasyon Kurulu emekleri kapsamında, ilişik kurumlarla eşgüdüm zarfında çalıştıklarını tabir ederek, "Etik dışı fiyatlamalara gitmeden, meyus senaryolara mucibince konuş almadan, akla yatkın politikalarla ülkemizi bu badirelerden de beraberce çıkarabiliriz. 20 senedir elbette hususi sektörümüzle çiğin omuza ilerlediysek, Cumhuriyet'in 100. yılına da ayrımsız yaklaşımla, iş dünyamızla beraberce ilerleyeceğiz. Çalışanımızla çiftçimizle çırçıplak maşer örgütleriyle bu arada yürüyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hiçbir problemi görmezden gelmiyoruz"

Oktay, Türkiye ekonomisinin, 2021'de yüzdelik 11 ile sonuç 10 senenin en çelimli nema hızına ulaştığını, G20 ve OECD devletleri arasında de en çabuk büyüyen ülkelerden biri bulunduğunu tabir etti.

Bu dönemdeki büyümeye, ihracatın çelimli ulama sunduğuna ayraç fail Oktay, açıklayan sonuç konuşu nema ve endüstri rakamlarının da envestisman iştahının güzel seviyelerde bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Oktay, otomobil ve donatı yatırımlarının önceki çeyrek bakımından 10 çeyrek dönemdir okunabilen büyümeye bitmeme ettiğini tamlayan Oktay, şunları kaydetti:

"Turizm sektörüne bağlı aldığımız önceki semboller de sezonun aşırı çelimli birlik baş yaptığını gösteriyor. Yabancı gezgin sayısı, bu senenin ocak-mayıs zamanında müstevli evveliyat dönemdeki seviyeleri yakalamıştır. İhracatımızdaki çelimli ilerleyiş de bitmeme ediyor. 2021'de 225 bilyon dolarla tarihin en efdal seviyesine vasıl ihracatımız Mayıs 2022 bakımından yıllıklandırılmış bazda 242,6 bilyon dolarla üstün dereceli kırmaya bitmeme etti. Yıl sonu bakımından da 250 bilyon doları aşmış olacağız."

Bugün erke ve kıymetli dünya tutulduğunda birlik tomar verici birlik akan dengesi bulunduğunu vurgulayan Oktay, ekonomiye bağlı fazlalık gelişmelerin yanında, gönül rahatlığı karşıya bulundukları tek problemi görmezden gelmediklerinin altını çizdi.

Oktay, tamamı platformlarda seçenek önerileri tartıştıklarını ve muhtelif tedbirleri halletmeye çevrik adımlar attıklarını bildirerek, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Bu ayın önceki haftasından itibaren birlik tedbirler setini uygulamaya geçirdik. Finansal istikrarın güçlendirilmesine ve enflasyonla mücadeleye müteveccih aldığımız tedbirlerle Türk lirası tasarrufların özendirilmesini, kredilerin şimdi yaratıcı alanlara yönlendirilmesini ve envestisman ortamının iyileştirilmesini amaçlıyoruz. Açıkladığımız tedbirler seti kapsamında yabancılara tahsisli swap olanağı kabil madde başlıklarına bağlı teferruatları da lüzumlu enfrastrüktür çalışmalarının tamamlanmasının arkası esna yaklaşan devir arasında duyuracağız. Gerekli görülmesi şeklinde belirleme edilen öbür gerekseme sahalarına müteveccih tedbirleri halletmeye bitmeme edeceğiz."

"Risk almaktan kaçınmadık"

Oktay, bugüne genişliğinde rastgele daim iş dünyasıyla beraberce olmaya ve ekonomiyle ilişik atacakları adımlarda eş akıldan yararlanma etmeye ehemmiyet verdiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde rastgele sene rastgele daim beraberce ya birlik minval bulduklarını ve ya o yolu beraberce oluşturduklarını özetleyen Oktay, şöyleki bitmeme etti:

"Risk almaktan kaçınmadık. Biz minval açtıkça sizler koştunuz. Her zinde fasıl arasında fırsatlar barındırır. Günümüzde yaşanmış olan besin ve erke arzı sorunları ve mal fiyatlarındaki yükseliş de iş dünyamıza dünkü girişimlerin kapısını aralıyor. Endüstriyel boşluk mallarının yerel üretimi, akan açıksız dosdoğru nema düşüncesince elzemdir. Bu bilinçle ihracatın ithalata bağımlılığını azaltacak fikir, faaliyet, plan ve yatırımları, önceki adımdan ticarileşme safhasına genişliğinde destekliyoruz."

Ara mülkü verim gruplarının yerlileştirilmesinde TOBB'a aşırı iş düştüğünü tamlayan Oktay, iş dünyasının zorlukları fırsata çevirecek potansiyele cemaat bulunduğunu söyledi.

Oktay, sanayicileri boşluk malında yerlileştirme ve millileştirme hamlesine dayanaklık etmek vermeye ve üretimde yerel girdinin öncüleri olmaya çağırma ederek, "Yurt haricinde öbür devletlerde ülkemize tahsis edilecek bölgelerde gerçekleşecek zirai üretimde de arazi almanızı hassaten bekliyoruz. İş dünyamızın, atlattığımız tamamı badirelerde ortaya çıkan elastikiyet ve dinamizmine güveniyoruz." dedi.

İş dünyasının temsilcileriyle birlik araya geldikleri hakeza platformları sonuç basamak önemsediklerinin altını çizen Oktay, buralarda dava ve taleplere rastgele daim beraberce hal yöntemleri geliştirdiklerini ve şimdi birlik tomar istihdam endüstrisi açarak şişman ve çelimli Türkiye hedefine azimle minval almaya bitmeme edeceklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?