Sağlık

'Covid-19’dan korunmak için düzenli ve kaliteli uyku şart'

Milyonlarca insanı enfekte fail Covid-19 salgını ile mücadelede muafiyet sisteminin önemine yer veren Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Fadime Tülücü, düzenli ve ehliyetli uykunun çelimli müşterek muafiyet sistemi şart bulunduğunu söyledi.

'Covid-19’dan korunmak için düzenli ve kaliteli uyku şart'
10-10-2021 13:39

Uyku hormonu kendisine bilinen, gece olunca salgılanan ve vücutta depolanmadan çabucak kana müdahil melatonin, nice dirim bilimsel fonksiyonun düzenlenmesinde ehemmiyetli gösteriş oynuyor. Güçlü ortak muafiyet sistemi için geceleyin uykusunun önemini açıklanan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Fadime Tülücü, “İnsan beyni geceleyin uyku, tarih ise akıllılık hakkında programlanmıştır. Melatonin üretimi geceleyin 23.00 ile 02.00 saatleri ortada en fevk seviyeye çıktığından başta bu saatlerde uykuda olmaya nazarıitibar gösterilmelidir. Bağışıklık göze aktivasyonunun geceleyin uykusu uyur kişilerde, uyuyamayan yahut tarih uyur insanlara uyarınca baş döndürücü elan faziletkâr bulunduğu bilinmektedir. Bu sebeple muafiyet sistemini zayıflatıp, elan kalın hastalanmaya hastalık olacağından geceleyin uyku süresi 5 saatten az olmamalıdır. Öte taraftan 9 saatten levent boylu devam eden uykunun da faydası bulunmadığı unutulmamalıdır” dedi.

Kaliteli geceleyin uykusu için öneriler

Kaliteli ortak geceleyin uykusu için önerilerde mevcut Uzm. Dr. Fadime Tülücü, “Gece dobra ortak uyku için sabahleyin tarih ışığı ile güne başlamak, tarih gündüz ışığı almak, dirim bilimsel saatinizin akilane çalışmasını getirmek açısından enine boyuna önemlidir. Bu sebeple tarih uyumaktan kaçının. Her tarih bire ortak saatte yatağa girmeye nazarıitibar gösterin. Yatmadan evvel musiki itaat etmek üzere zihni dinlendiren relaks yöntemlerini hayat tarzınızın ortak parçası biçimine getirin. Gün içre idman yapın. Ancak uykusuna benzeyen 4-5 vakit içre yapmaktan da kaçının” sanarak konuştu.

Uykuyu aksi etkileyen faktörler

Uzm. Dr. Fadime Tülücü geceleyin uykusunu aksi etkileyen faktörlerle ait ise “Kesinlikle yatağa teknolojik aletlerle girmeyin. Yatak odanızın uykusuna akıllıca loşlukta, ısıda ve sessizlikte olmasını sağlayın. Akşam saatlerinde içki ve kafeinden ırak durun. Gece uykusuna dalamadığınızda yatakta biçim kendinizi uyumaya zorlamayın. Yatak haricinde zihninizi baş döndürücü ortak tomar çalışır etmeyen ortak aktiviteyle uğraşın, uykunuz ulaşınca yeniden yatağa dönün. Yatağa ne baş döndürücü aç, ne de baş döndürücü tok girmeyin” biçiminde konuştu.
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?