Sağlık

Çocuklara şuursuz vitamin kullandırılmamalı

Prof. Dr. Vefik Arıca, ailelerin evlatları düşüncesince hekime danışmadan kazara vitamin alabildiğini belirterek, lüzumlu incelemeler yapıldıktan ve ne vitamin eksikliği var ise belirleme edildikten sonraları takviye alınmasını önerdi.

Çocuklara şuursuz vitamin kullandırılmamalı
04-11-2021 10:50
İstanbul

İSTANBUL (AA) - Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, ailelerin evlatları düşüncesince hekime danışmadan, kazara müşterek biçimde vitamin alabildiğini belirterek, vitamin kullanımı düşüncesince çocuğun geçmiş doktor muayenesinden geçmesini, muktezi araştırmalar yapıldıktan ve ne vitamin eksikliği mevcut ise belirleme edildikten sonradan takviye alınmasını önerdi.

Çocuk sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanı, ayrımsız sürede Argivit Uzman Kurulu'nda toprak düzlük Prof. Dr. Arıca, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, vitamin ve mineral desteğinin birtakımı bazı çocukluktan itibaren gerekebildiğini, ilkin bugün geçişlerinde vitamin ihtiyaçlarının anlaşılan rahatsızlıkları önlenmede ehemmiyetli bulunduğunu anlatım etti.

Vitaminlerin takviye şeklinde alınabildiği kabil birtakımı nebat ve meyvelerden de sağlanabildiklerini hatırlatan Arıca, ilkin A, B12, C, D vitaminleri ile demir, tutya ve öbür im elementlerin bulunmuş yer aldığı vitaminlerin önemine dikkati çekti.

A vitamininin kulak enfeksiyonlarına erinç ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Arıca, bu enfeksiyon otama edilse de A vitamini az olduğunda tedavinin ehliyetsiz kalabildiğini, çocuklarda A vitamini eksikliğinde kulak enfeksiyonlarına sık sık rastlanabildiğini aktardı.

Prof. Dr. Arıca, B12 vitamininin ise çocukluk çağlarında güdeleme ve bellek enerjisini bırakmak açısından ehemmiyetli olduğunu, bu vitamin az bulunan çocuklarda öğrenme ve ilişik toplaşımı güçlüğü yaşandığını kaydetti. Arıca, C vitamininin de ilkin bugün geçişlerinde ve dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde muafiyet sistemi düşüncesince öneminden bahsetti.

D vitaminine de yer veren Arıca, okulların açıldığı ve şita mevsiminin başladığı bu sürede boğunuk ortamlarda henüz aşırı çağ geçirildiğini ve güneşten aldığı kadar faydalanılamadığını dile getirdi. Vefik Arıca, 2 hoşnutluk kadar, 2 yaşından sonradan da belirtik kantite ve ünitelerde doktor tavsiyesiyle D vitamini katılması icap ettiğini anlatım etti.

Prof. Dr. Arıca, amino hamız bulunan arjininin de bünyenin şişman çoğunluğu adale ünitesinden oluştuğu düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu aktardı. Türkiye'de, değme 10 çocuktan 1'inde destan kısalığı bulunduğuna ayraç fail Arıca, "Bu 10 çocuğun 3'te 1'inde de ağır derecede destan kısalığı var. Türkiye'de 18 gözyaşı altı 20 milyon çocuk ve gencimiz var. Ortalama 2 milyon çocuk destan kısalığıyla uğraşıyor. Bunların kısaca yüzdelik 10'u yetişme hormonu eksikliği yer aldığı düşüncesince otama edebiliyoruz ancak 10 insandan 9'unun sebebi anlaşılan değil. Bunların şişman çoğunluğunda da arjinin eksikliği, ayrıca yokluğu var. Çünkü gövde üretemiyor. Arjinin takviyesi yetişme çağındaki çocuklarda aşırı önemli." niteleyerek konuştu.

Fosfatidilserinin de bellek hücrelerinin ve hücrelerin etrafını çevreleyen göze zarı yapısının oluşumu düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Arıca, otizmli, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuklarda bu vitamin eksikliğinin belirleme edildiğini söyledi. Arıca, doktor kontrolünde sunulan fosfatidilserin takviyesiyle öğrenme güçlüğü ve içe yöneliklik sıklığında eksilme beklendiğini dile getirdi.

Vitaminler, doktor ve eczacıya danışılmadan kazara alınmamalı

Prof. Dr. Vefik Arıca, ilkin müstevli zamanında doktor kontrolü haricinde ve eczacıya danışılmadan alınan, camekân altı, etkinliği kanıtlanmamış vitaminlerin birtakımı teessürat yarattığını belirtti.

Özellikle yağda eriyen A, D, E ve K vitamininin müşterek tomar katılması biçiminde ağır teessürat yaşanabileceğine dikkati çekici Arıca, şu detayları verdi:

"A vitamini müşterek tomar alındığında görmeyle ilişik teessürat oluşabiliyor. D vitamini müşterek tomar alındığında kalsiyum fazlalığı, böbrekte taş ve başlangıç ağrısı yapabiliyor. C vitaminini günce almamız müstelzim dozdan erdemli aldığımızda, ilerleyici vakitlerde dokunmabana olaylarında artım bulunduğunu ilmî yerine biliyoruz. K vitamini müşterek tomar alındığında yağda birikiyor ve pıhtılaşma problemlerine kez açıyor. Bu nedenle, vitaminleri hekime ve eczacıya danışmadan, kazara almamalıyız.

Bilinçsiz vitamin tüketiminde başlıca mesele çocuklar. Aileler, tek hiç kimseye sormadan, kazara müşterek biçimde vitamin alabiliyor. Bizim düşüncesince ehemmiyetli olan, çocuk geçmiş doktor muayenesinden geçecek, muktezi araştırmalar yapılacak. Hangi vitamin eksikliği mevcut ise onun takviyesinin yapılması gerekiyor. Aileye de bundan böyle fariza düşüyor. Düzenli kullanımını ve belirtik çağ aralığında alımını sağlaması, anlaşılan noktalarda çocuğa dahil etmesi, henüz sonradan gene doktor kontrolünde bunu kesmesi gerekiyor."

Vefik Arıca, çocuklarda şuursuz vitamin kullanımında karşılaşılabilecek sorunları şöyleki sıraladı:

"Bilinçsiz kullanımda, etkinliği kanıtlanmamış müşterek vitamin şurubu, ilkin multivitamin kullanımı mevcut ise vücudumuzda az bulunan vitamini tamamlamamış, anlamsız çare kullanmış oluruz. Bu anlamsız kullanım kimi teessürat çıkarabilir. Çocuğun bellek gelişiminde başağrısı mevcut ise onlar gelişmeyecek. Demir eksikliği varsa, demiri kullanamıyorsak, ilerleyici vakitlerde öğrenme güçlükleri, otizm, IQ'da gerilikler oluşabilir."

Arıca, bu nedenle, akıllıca zamanda, akıllıca yerde, etkinliği müdellel ilaçların kullanılmasını önererek, evcil ve ulusal çare sanayine de yardım iletmek düşüncesince Türkiye'de imal edilen ilaçların yeğleme edilebileceğini kaydetti.

İnternetten tahsil edilen vitaminlerde sitenin kurumsallığına da ilgi edilmeli

Vitaminlerde doğruluk olmayan ve başlıca ürünün kesinlikle fark edilebileceğine de yer veren Arıca, "Uygunsuz sitelerde çirkin vitaminler, rastgele müşterek yayını olmayan, etkinliği kanıtlanmamış camekân altı mahsulat satılabiliyor. Dikkat etmemiz gerekenler; doktor yahut eczacının önermesi gerekiyor. Belli kurumsal genel ağ siteleri dışındaki yerlerden vitamin ve minerali almamak gerekiyor. Soğuk zincire ilgi etmemiz gerekiyor. Vitaminlerin ne şartlarda, kesinlikle saklandığına ve sonuç istimal geçmişine de gereğince akıllıca vitamine doktor ve eczacı eşliğinde değişmeyen özgülemek zorundayız." niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Vefik Arıca, ilkin birtakımı vitaminlerin birtakımı yıllarda kullanılması gerektiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"İlk 2 yaşta bebeklerde D vitamini kullanımı zorunludur. Demir eksikliği açısından 4 ay ile 1 gözyaşı aralığında çıpa preparatı kullanılmalıdır. Büyüme çağındaki çocukta, destan uzamasını da istiyorsak, uyumadan 2 çağ geçmiş arjinin içeren preparatlar uygulandığında geceleyin yetişme hormonu salgılatımını artıracağı düşüncesince destan uzatılması açısından eğer olmazsa olmazımız arjinin. Bununla ilişik aşırı ağır yayınlar var. Hatta Türkiye'de yayınlanmış müşterek makalede geceleyin 250 miligram ile 500 miligram günce düze arjinin içeren müstahzar kullandığında 6 ay içre 3 ile 5 santimetre artım yer aldığı belirleme edildi. Bu Türkiye emek vermesi yer aldığı düşüncesince kalıtım bilimi anlamda da ehemmiyet bildirme ediyor. Özellikle yetişme ve evolüsyon çağlarında birtakımı vitamin ve mineral destekleri doktor ve eczacıya danışılarak kullanılabilir."

Vitamin kullanımıyla ilişik duraksama canlı vatandaşlara seslenen Arıca, "(Her şeyi sebzelerden, meyvelerden, yiyeceklerden karşılayalım, ne lazım mevcut vitamine?) diyenler olabilir. Evet, DOĞRU olabilirler. Bazı vitaminler, birtakımı bitkilerde, sebzelerde, meyvelerde müşterek tomar olanaklı ancak o sebzeleri, meyveleri ne oranda, ne derece dozda, geceleyin mi gün mü kullanacağımızla ilişik ağır veriler yok. Sebze ve meyvemizi derneşik alalım ancak haricen almamız müstelzim vitamin mevcut ise ve doktor buna değişmeyen veriyorsa aşırı duraksama yaşamayalım. Hekim kontrolünde, akıllıca dozda, akıllıca devir aralığında vitamin ve mineral desteği kullanabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?