Ekonomi

Çip üreticisi Intel, Sincan uyarısı zımnında Çin'deki tedarikçilerinden kusur diledi

ABD'li yonga üreticisi Intel, Çin'deki tedarikçilerine gönderilmiş olduğu mektupta, "zorla çalıştırma eliyle istihsal yapıldığı" iddiaları zımnında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden ürün, fariza ve iş gücü kullanmamalarını istediği düşüncesince defo diledi.

Çip üreticisi Intel, Sincan uyarısı zımnında Çin'deki tedarikçilerinden kusur diledi
23-12-2021 13:14
Pekin

ABD'li çıpır üreticisi Intel'den WeChat ve Weibo hesaplarında piyasaya çıkan Çince açıklamada, uyarının Amerika yasalarına ahenk gibi yapıldığı belirtilerek "Yol açtığımız dertler düşüncesince kalburüstü Çinli müşterilerimizden, ortaklarımızdan ve kamuoyundan defo diliyoruz. Intel, Çin düşüncesince emin müşterek uygulayım bilimi ortağı ve eş gelişmenin motoru olmayı sürdürecek." ifadeleri kullanıldı.

Çip üreticisi şirketin, tedarikçilerine gönderilmiş bulunduğu sene sonu mektubunda, "Çok sayıda ülkenin getirmiş bulunduğu engellemeler zımnında tedbir zincirinde Sincan sahasından iş gücü, verim yahut hizmetten yararlanılmaması gerektiği" belirtilmişti.

Mektubun, kamuoyuna yansımasının arkası sıra şirket, Çin basınında tenkitlerin gayesi beli ve toplumsal medyada ürünlerine boykot çağrıları yapıldı.

Intel'in isteğini "kötü oruçlu ve küstahça" biçiminde niteleyen milliyetsever çizgideki Global Times gazetesi, yayımladığı başlangıç yazıda, "Intel ve öbür ecnebi şirketler, Çin'in esas kendilerini zedeleyerek açık Çin pazarından kar sağlamayı sürdüremeyeceklerini anlamalı." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Senatosu, ithalatı zecrî kanun tasarısını onaylamıştı

ABD Senatosu, 16 Aralık'ta Çin'in "zorla çalıştırma eliyle üretim" yaptığına ilişkin iddialar zımnında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde imal edilen mamüllerin ABD'ye ithalatını zecrî kanun tasarısını onaylamıştı.

Tasarının onaylanmasının arkası sıra Amerika Ticaret Bakanlığı, Sincan'daki insanoğlu hakları ihlalleriyle linkleri bulunduğu nedeni öne sürülerek Çin merkezli birtakım biyoteknoloji ve erkete şirketleri ile birtakım hükümet kuruluşlarını, Hazine Bakanlığı ise aralarında drone üreticisi DJI'nin de bulunduğu 8 Çinli uygulayım bilimi firmasını müeyyide listesine almıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?