Ekonomi

Çinli hareketli erişim firması Didi, New York Borsasından çekilecek

Çinli taşınabilir erişim firması Didi, hisselerinin 1 Temmuz'da prosedür görmeye başladığı New York Borsasından çekileceğini açıkladı.

Çinli hareketli erişim firması Didi, New York Borsasından çekilecek
03-12-2021 09:28
Pekin

Şirketin içtimai iletişim araçları hesabından meydana getirilen açıklamada, hisselerin Hong Kong borsasında bölüt arzının planlandığı belirtildi.

Açıklamada, "Titiz araştırmaların ardından, firmanın New York Borsasında prosedür gören hisselerinin dizelge dışı bırakılması düşüncesince hemen işlemelerin başlatılmasına, Hong Kong'da bölüt bildirme düşüncesince hazırlıklara başlanmasına değişmeyen verilmiştir." denildi.

Şirket, ABD'de yayımladığı ayrı açıklamada ise "hisselerin, arsıulusal namına maruf ortak bambaşka borsada serbestçe alınıp satılabilir bir duruma dönüştürüleceğini" kaydetti.

Kararın, Çinli teftiş kuruluşlarının ortaklık üzerine başlatmış olduğu siber düzenlilik soruşturmasının sürdüğü ortak çağa bedel gelmesi dikkati çekti.

ABD'deki bölüt arzının peşi sıra düzenlilik soruşturması başlatılmıştı

New York Borsasında 1 Temmuz'da prosedür görmeye başlamış olan hareketli erişim şirketi, iklim dışındaki bölüt arzının peşi sıra ülkesinde soruşturmayla karşılaşmıştı.

Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), Didi'nin bölüt bildirme edilmeden önceki iç siber düzenlilik incelemesi ika şartını adına getirmediğini öne sürerek ortaklık üzerine siber düzenlilik soruşturması başlatmıştı.

Soruşturmada firmanın zatî verileri derç ve istimal yöntemleriyle dayalı ağır ihlaller belirleme fail kurum, 9 Temmuz'da kuruluşa dayalı 25 uygulamanın Çin'deki genel ağ mağazalarından kaldırılması emirini vermişti.

CAC, başkaca soruşturmalar sonuçlanana denli Didi'nin dünkü alıcı onama etmesini de yasaklamıştı.

Düzenleyici kurum, bundan sonra minimum 1 milyon kullanıcı üzerine bilgelik toplayan değme firmanın siber düzenlilik soruşturmasından geçirilmesinin araç olacağını bildirmişti.

İnternet sektöründeki aranjör müdahaleler arttı

Çin'de genel ağ şirketlerine müteveccih teftiş ve düzenlemelerinin arttığı gözleniyor. Çinli düzenleyiciler 2020 sonundan itibaren Alibaba, Tencent ve Didi denli iklim haricinde da yatırımları mevcut firmalar üstündeki denetimleri ve yaptırımları artırdı.

Çevrim içi ticaret, alışveriş, erişim ve içtimai iletişim araçları hizmetleri sağlayıcı ve çalışkanlık sahalarında şişman güce vasıl genel ağ şirketleri sonuç ortak yılda anket ve cezalarla karşılaştı.

Başlangıçta inhisarcılık karşıtı düzenlemeleri ihlal nedeni öne sürülerek başlatılan soruşturmalar, ahir aylarda siber düzenlilik ve zatî verilerin korunması mevzularına odaklandı.

Yurt haricinde bölüt bildirme edilen genel ağ şirketleri üzerine soruşturmalar başlatılırken iklim içerisindeki faaliyetlere de dünkü kaide ve engellemeler getirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?