Ekonomi

Çiftliği mail infaz ve araştırı merkezi semt çiftçisine de misyon verecek

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, çağcıl tesisi ve icra ettikleri araştırmalarla öğrencilerin beraberinde semt çiftçisine de misyon verecek.

Çiftliği mail infaz ve araştırı merkezi semt çiftçisine de misyon verecek
28-09-2022 14:02
Niğde

Bor ilçesinde kestirmece 2 bin 500 dekarda kurulan merkezde, 80 büyükbaş, 200 küçükbaş ve 5 bin kanatlı havyan yetiştiriliyor.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğrencilerinin yürütüm etme olanağı bulmuş olduğu merkezde, semt çiftçisine de ekincilik ve hayvancılıkla ilişik rastgele muhtelif mevzuda müşavirlik ve yetişek hizmeti verilmesi planlanıyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, AA muhabirine, araştırı merkezinin darülfünun düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Niğde'nin ekincilik ve hayvancılıkla ön plana çıktığını tamlayan Uslu, şu şekilde konuştu:

"Merkezde, akıbet ortak yılda ehemmiyetli tebeddülat yaptık. Özellikle küçükbaş, kocabaş hayvancılık, arıcılık ve kanatlı zooloji kadar birimlerin başına bu işleri aşırı dobra bilici talim üyelerimizi getirdik ve dünkü ortak yapılanmaya gittik. Bunun kararında da lüzum kanatlı lüzum kocabaş hayvancılıkta verimliliğimiz aşırı arttı. Merkezi rastgele sabık sene yükseltmek istiyoruz. Devletin imkanlarını vatandaşlarla kırışmak istiyoruz. Burada, toplumsal günah projeleri kapsamında geleceğin çiftçilerini beslemek istiyoruz. Bu özek rastgele sabık sene kente şimdi aşırı yarar sağlayacaktır."

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ise 2017'de oluşturulan merkezin amacının ekincilik ve hayvancılıkta hastalıkların tespitine müteveccih tetkikat ile çalıştaylar gerçekleştirmek ve paneller, kongreler ayarlamak bulunduğunu anlattı.

Çiftçilere de merkezde rastgele muhtelif bakım özgülemek istediklerini aktaran Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"Çiftçi Eğitim Merkezini en endamsız müddette deli dolu bir duruma getirip, burada leyli yerine yetişek vereceğimiz çiftçileri şuurlu birer yetiştirici yerine bölgelerine atmak istiyoruz. Aynı vakitte geleceğin çiftçilerini tespit geçirmek neredeyse dinç çiftçileri de burada terbiye geçirmek istiyoruz. Bu amaçla İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle teşrikimesai yaparak, ortaöğretim akıbet dershane öğrencilerini merkeze getirerek konuk geçirmek istiyoruz. Öğrencilere bölgedeki araştırı merkezinin, fariza ve faaliyetlerini tanıtarak içlerinden tarım mühendisliğine yönelecekleri arıyoruz."

"Bölgenin anne arı ihtiyacını da karşılamaya çalışacağız"

Şekeroğlu, merkezdeki 1600 dönüm arazinin tarıma müsait bulunduğunu dile getirerek, şu anda kestirmece 200 dönümde teşrinievvel yaptıklarını bildirdi.

Süt sığırcılığı işletmesinde sağım meydana getirilen 35 inekten günce averaj 900 kilo mazot sağıldığına dikkati çekici Şekeroğlu, şu şekilde konuştu:

"Sütleri, robotik sağımla el değmeden üretime kazandırıyoruz. Yine koyunculuk işletmesinde mevcut 200 koyunla ilişik icraat yapıyoruz. Bunları seleksiyonla ıslahat ederek neşeli ağırlıklarını ve nesil verimlerini artırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte bu ıslahat çalışmalarının gine bölgemize ehemmiyetli katkılarda bulunacağını düşünüyoruz. Tavukçulukta 5 bin yumurtacı efsanevi var. Mobil arıcılık sistemini kurduk. Bu sistemle bölgedeki semere üretiminde mahsul artışını sağlayacağımızı düşünüyoruz. Yaklaşık 350 kapçık kapasitemiz var. Önümüzdeki sene 200, şimdi ahir süreçte de mükemmel kapasiteye geçeceğiz ve bölgenin anne arı ihtiyacını da karşılamaya çalışacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?