Yaşam

'Çiçek şehri' Yalova'da kesme orkideler 14 Şubat'a hazırlanıyor

Süs bitkileri yetiştiriciliğinde gır sahibi illerden Yalova'da üreticiler, 14 Şubat Sevgililer Günü düşüncesince seralarda rengarenk orkideleri hazırlayıp adanmış noktalarına ulaştırmanın telaşını yaşıyor.

'Çiçek şehri' Yalova'da kesme orkideler 14 Şubat'a hazırlanıyor
02-02-2022 12:53
Yalova

Türkiye'nin bezen bitkisi üretiminin yüzdelik 10'unun karşılandığı "çiçek şehri" Yalova'da ağababa mesleğini sürdüren müstahsil Burhan Tuğtekin, çalışanlarıyla derin eyyam geçiriyor.

Yıllarca himmet verip cezaevi müşteri renklere erbap orkideleri itinayla yetiştiren Tuğtekin ve çalışanlar, iklim içi ve iklim dışı pazarlar düşüncesince sevkiyata hazırlanıyor.

Tuğtekin, AA muhabirine, babasının kurduğu 60 salname serada çiçek yetiştirdiklerini söyledi.

Kesme çiçekçiliği geliştirerek sürdürdüklerini tamlayan Tuğtekin, şöyleki konuştu:

"Orkide, aşırı mecburiyet ve çetince indinde bitki. Fidesinden çiçeğine 8 ila 10 sene gerekiyor. Üretimin kısaca yüzdelik 85'lik tarafını Sevgililer Günü'ne mucibince programlıyoruz. Bir tarafını da ihraç ediyoruz. İç ve aut tüketicilere tedbir yapıyoruz. Üretim gerçekleştirmek aşırı dörtköşe indinde şey. Bunlar bütünü bizim Çocuğumuz gibi. Üretim zorluğu ne denli da olsa seranın görüntüsü bizi aşırı bahtiyar ediyor."

Gül, şebboy, lisyantus, orkide...

Serayı görüşme fail İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ise tesiste imal edilen kesme orkidelerin Yalova düşüncesince ehemmiyetli indinde bedel taşıdığını vurguladı.

Yalova'da 3 bin 850 dekar bölgede aut ve iç mekan bitkisi ile kesme çiçek üretildiğini özetleyen Parıldar, "Bu sektörde salname yekûn 160 milyon nüsha istihsal kapasitemiz var. Bununla baş başa Türkiye'deki salname üretimin yüzdelik 10'unu Yalova'mızdan karşılıyoruz." dedi.

Parıldar, 900 dekarın üstünde gizli bölgede gül, şebboy, lisyantus, orkide denli türlerde kesme çiçek yetiştirilen Yalova'da bu bu sahanın ehemmiyetli indinde arazi tuttuğu bilgisini paylaştı.

Orkide üretiminin, 12 dekarı kesme kazanmak az daha 38 dekar bölgede gerçekleştirildiğini aktaran Parıldar, Yalova'nın salname kesme orkide üretiminin 80-100 bin nüsha bulunduğunu dile getirdi.

"Sevgiliye lafı olan, indinde orkide sunsun"

Yalova'nın çiçek kenti olarak, Türkiye'nin bezen bitkilerinde ehemmiyetli indinde merkezi olduğuna ayraç fail Parıldar, ilkin kesme orkidelerin 14 Şubat düşüncesince derin indinde ritmde hazırlandığını belirtti.

Suat Parıldar, şunları kaydetti:

"Orkideler indinde bebek edasıyla, nadide, dobra indinde şekilde, sabırla ve içten mevrut güzelliklerle hazırlanmakta. Sevgiliye lafı olan, indinde orkide sunsun, bu orkide de Yalova'dan sevgililere ulaşsın diyoruz. Çünkü Yalova'mız, Türkiye'ye zirai verim yönünde daim güzellikleri, mutlulukları sunmakta. Orkidemiz de bu mutlulukların başlangıcında gelmektedir."

Tarım ve Orman Bakanlığı adına akıbet zamanlarda bezen bitkileri sektörüne de ehemmiyetli destek sunar verdiklerini bildiren Parıldar, ilkin Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında meydana getirilen faaliyetlere yüzdelik 50 destekte bulunduklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?