Yaşam

Bursa'da esnaf çıkmaz kedilerine dükkanlarında erbap çıkıyor

Bursa'nın tarz Osmangazi ilçesinde, zamanı Hanlar Bölgesi'nde toprak düzlük Reyhan Pazarı'nda esnaf, çıkmaz kedilerine eş çıkıyor, onlarla dükkanlarını paylaşıyor.

Bursa'da esnaf çıkmaz kedilerine dükkanlarında erbap çıkıyor
06-12-2022 12:14
Bursa

Pazar esnafı, kimi dükkanlarda ve gereksiz arsalarda çıkmaz kedilerini beslemeyi fariza biliyor. Hastalanan yahut vurulan hayvanların otama harcamalarını da karşılayan esnaf, değme güneş muhtemelen saatlerde çevredeki kedileri bakmak düşüncesince gereksiz arsalara mama, al ve parafin et ile su bırakıyor.

Dükkanların önünü sahip çıkan kediler, esnaf ve vatandaşlarca aşırı seviliyor. Esnaf, derneşik kendisine ilgilenebildiği kedileri dükkanlarında, gayrı kedilere ise yakınlarda bakıyor. Pasaj içlerinde ve dükkanlarda müreffeh gezinen kediler ise müşterileri "iş noktayı sahibi gibi" karşılıyor, bir fazla fazla devir perde, giysi kadar mamüllerin sergilendiği tezgahlarda uyuyor.

Esnafı fut seslerinden tanıdığı bulunan kediler, çaça saatini bekliyor

Pazarın çevresindeki gereksiz arsalarda kedilere çaça sağlayan esnaflardan Gökhan Dinç, AA muhabirine, çocukluğundan bu yana hayvanları aşırı sevdiğini söyledi.

Her güneş çıkmaz hayvanlarını beslediğini tamlayan Dinç, "Her güneş sabahleyin 09.00 geceleyin ezanı 17.00'da hayvanların mamalarını realizasyon etmeden bana şen hab yok, vermezsem kırgınlık hissediyorum. Bunu gayrı insanoğlu da alışkınlık biçimine getirirse, kışın başta aşırı ilgisiz olduğunda kapılarının önüne şuncacık hile koysalar tam olur. Yazın sıcağında su kaplarını kem etmeyelim, bu biçimde elan aşırı bahtiyar olunur. İnsanlar, şuncacık elan çıkmaz hayvanlarını düşünsün, yeter." sanarak konuştu.

Pazar içre giysi sattığı birlikte dükkanı mevcut Fatih Özmen de sabahleyin iş yerlerini açtıklarında kedileri onları bekler biçimde bulduklarını aktardı.

Özmen, kedilerin sabahları esnafın alternatifini gözlediğini vurgulayarak şunları dile getirdi:

"Bizim onları besleyeceğimizi bildikleri düşüncesince sabahları bekliyorlar. Bizde çocukluktan bu yana bu alışkınlık var. Sabah dükkanı açtığımızda, 15-20 pisik bekliyor burada. Kuru çaça veriyoruz, buradaki ve ayrıksı sokaklardaki kedilere. Hasta bulunan kedilerimiz de oluyor. Kucağımdaki kedinin yavrusu vardı, burada şişman birlikte pisik kabilinden gözü çıkarılmıştı. Onu kılıç kişi kedilerimize icra vekili veterinere götürdük, cerrahi müdahale ettirdik, gözünü kurtaramadık fakat en azından canını kurtardık. Şu an oldukça iyi, biricik gözü kör, o da içeride yatıyordur."

Hayvanlara sertlik uygulanmış olduğu görüntüleri üzülerek izlediklerini kaydeden Özmen, "Videolarına fark bakamıyoruz, yapılmaması müstelzim şeyler. Hayvan sevgisi sıfır insanda insanoğlu sevgisi de olmaz. İnsanlar üzerinde tesiri aşırı büyük. Hayvan bu, ağzı mevcut dili yok." dedi.

Perde satışı meydana getirdiği dükkanı mevcut Şirin Özmen ise 30 senedir ayrımsız yerde ailesiyle dükkan işlettiğini söyledi.

Özmen, hayvanları aşırı sevdiğini ve onlara az elan üvey anne yaptığını anlatarak, "Ben kedilerin annesiyim, birlikte güruh çocuğum var. Sokaktaki eksiksiz hayvanlara üvey anne yapıyoruz, onlarla bahtiyar oluyoruz. Hepsine elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Öncelikle insanoğlu sevmeyi sevilmeyi bilsin, hayvan bilimi aşırı cana yakın yaratıklar, Allah onları bizlere denyo etmiş onlara bakalım, eş çıkalım diye." sanarak konuştu.

Özmen belediyelerin bakımevlerini aradıklarında hayvanların mukteza tedavilerinin yapıldığını, hakeza hayvanları gördüklerinde şahısların belediyelere bilgi vermelerinin tam bulunduğunu da kaydetti.

Pazarda bakkal işleten esnaf Şaziment Sevim ise dükkanının uğrunda "Çiko" adını verdiği kediye ve gayrı hayvanlara eş çıktığını vurgulayarak hayvanlara eş çıkmanın menfaatlerini bahtiyar ettiğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?