Ekonomi

Burdur'da sınama gayeli imal edilen sınai kenevir verimiyle kıvançlı etti

Burdur'un Gölhisar ilçesinde hususi müşterek şirket kabilinden deneyim gayeli dü senedir imal edilen kenevirin, faziletli mahsul elde edilmesi için sanayide kullanılması hedefleniyor.

Burdur'da sınama gayeli imal edilen sınai kenevir verimiyle kıvançlı etti
16-10-2021 12:30
Burdur

Burdur'un da aralarında bulunmuş olduğu 20 ile kenevir üretim izni verilmesinin peşi sıra Gölhisar ilçesinde sabık sene 10, bu sene 17 dekar bölgede ekilen kenevir verimiyle beniz güldürüyor.

Üreticisi çeşidinden "yeşil altın" kendisine vasıflandırılan ve sanayide tohumu, lifi, sapı ve kökü değişik değerlendirilen kenevir hasadına Burdur'da üretime önderlik fail firma, Ar-Ge emekleri yürütülerek ürünü işleyecek organizasyon oluşturmayı hedefliyor.

İlçede kenevir üreten firmanın dalavere yerleşmiş üyesi Fatih Oral, AA muhabirine, kenevir üretimi düşüncesince düzentileme önleyen üniversitelerle görüştüklerini söyledi.

İki senedir kenevir ekimi yaptıklarına yer veren Oral, bu sene tohumluk ve liflik türlerde değişik denemelerde bulunduklarını dile getirdi.

Kenevirin ekimi esnasında ortak defa gübre kullanıldığını, elan ahir süreçte tek çıkar yol kullanılmadığını vurgulayan Oral, "Bir hav bitkisinin yetiştirilmesine mucibince dörtte ortak oranında su kullanılıyor. Kenevirin başka ortak niteliği de bataklıkları kurutmasıdır. Kenevir kökleriyle içtima altında havalandırma sağlamış olduğu düşüncesince esasen ortak ahir hasat zamanına tarlayı hazırlıyor." niteleyerek konuştu.

"Dönüm başına 120 ile 150 kilo ortada ekecek aldık"

Oral, bölgenin kenevir ekimi düşüncesince dişi topraklara eş olduğuna ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"Biz sabık sene hasat yaptığımızda dönüm başına 120 ile 150 kilo ortada ekecek aldık. Diğer kentlerde 30 ile 60 kilo ortada almışlar. Keneviri dü senedir yetiştirmemizin anne nedeni ağız ağıza Ar-Ge çalışmasıdır. Bu doğrultuda bu ürüne müteveccih ne cins üretimler, üretimler ve endüstri tesisleri kurulacağı anlamında daim araştırı içindeyiz. Bu araştırmalarımızı bu sene sonuçlandırırsak, elden yatırımlarımıza başlayacağız."

Kenevir yetiştirmeye başlayınca bitkinin akilane kullanılmasının ne derece ehemmiyetli bulunduğunu anladıklarını tamlayan Oral, "Ülkemizde kenevir üretimi artırılarak, sanayide kullanılmaya başlanması dair her daim baş başa akım etmeliyiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?