Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 131,12 dolar

Brent petrolün varil fiyatı, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Amerika ilkin kazanmak gibi birtakım devletlerin Rusya'ya uyguladığı erke yaptırımlarının defa açmış olduğu bildirme endişeleriyle arsıulusal piyasalarda 131,12 dolardan muamele görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı 131,12 dolar
09-03-2022 10:35
İstanbul

Dün 133,15 dolara derece yükselen Brent petrolün varil fiyatı, haset 127,98 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, ahit zaman 09.57 bakımından kapanışa layıkıyla yüzdelik 2,45 artışla 131,12 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas şekli incelmemiş petrolün varili 126,16 dolardan müşteri buldu.

ABD Başkanı Joe Biden, cemaziyelevvel ABD'nin Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış tabii patırtı yağı lambası yağı (LNG) ve kömür ithalatını yasakladıklarını duyurdu.

Beyaz Saray'dan meydana getirilen açıklamada, ABD'nin, Rusya'nın erke sektörüne müteveccih toy yatırımlarının da yasaklandığı, Amerikalıların Rusya'da erke üretimine envestisman karşıcı ecnebi şirketleri akçalanmış etmesine yahut kolaylaştırmasına müsaade verilmeyeceği tabir edildi.

İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, Twitter hesabından meydana getirdiği paylaşımda, ülkesinin bu sene sonuna derece Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını kademeli adına durduracağını açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Twitter'dan meydana getirdiği paylaşımda, İngiltere'nin, bu sene süresince Rus petrolüne bağımlılıktan uzaklaşacağı ve ciddi arsıulusal kazançlı müeyyide paketini genişleteceğini bildirdi.

Rusya ve Belarus hükümetiyle iş hayatına müteveccih kazançlı müeyyide paketini genişleten Japon hükümeti de Rusya'ya müteveccih petrol arıtımevi ekipmanı ihracatını durdurdu.

Shell, cemaziyelevvel meydana getirdiği açıklamada, incelmemiş petrol, petrol ürünleri, tabii patırtı yağı lambası yağı ve LNG engelleme kazanmak neredeyse hepsi Rus hidrokarbonlarındaki katılımlarından kademeli adına çekileceğini bildirdi. Şirket, geçmiş aşama adına Rus incelmemiş petrolünün hepsi ışıltı alımlarını durduracağını ve Rusya'daki servis istasyonlarını, havacılık yakıtları ve metal yağ operasyonlarını da kapatacağını tabir etti.

"En ehemmiyetli petrol arzı sıkıntısıyla dirlik karşıya kalabiliriz"

Norveç merkezli özgür araştırı kuruluşu Rystad Energy'nin Petrol Piyasaları Müdürü Bjornar Tonhaugen, bahis konusu yasağın Amerika petrol arzı üstündeki tesiri sınırlanmış olsa da Rus petrolü ticaretini hâlâ tekaüt bir duruma getirmesi ve gayrı devletlerin de ayrımsız yolu izlemesi olasılığıyla petrol fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

Tonhaugen, derinleşen sunma endişelerinin tutarları yükseltmesiyle piyasalardaki oynaklığın, 2020'de müstevli kaynaklı fiyat çöküşünün mükemmel tersi bulunduğunu belirtti.

Rusya'nın günce kısaca 4,8 milyon varillik incelmemiş petrol ihracatı yaptığını tabir fail Tonhaugen, "Eski Sovyet ülkelerinde, başta Kazakistan'da imal edilen günce 1,4 milyon varillik petrol de Rusya üstünden ihraç ediliyor. Amerika sabık sene Rusya'dan günce sadece 200 bin varil incelmemiş petrol ithal etti, İngiltere ise bunun yarısından hâlâ az. ABD, Rusya'dan rafinerileri düşüncesince günce kısaca 500 bin varil petrol ürünü ithal ediyor. Bu bundan sonra gibi kaçınan ve rafinerilerin incelmemiş maddelerini bambaşka yerlerden gerçekleştirme etmesi gerekecek." dedi.

Tonhaugen, OPEC+ grubunun günce kısaca 4 milyon varil redif incelmemiş petrol kapasitesine cemaat bulunduğunu fakat istihsal artışına gitmelerinin daha beklenmediğine de dikkati çekerek, "OPEC+ grubundan ek istihsal gelmezse, 1990 Körfez Savaşı'ndan beri en ehemmiyetli petrol arzı sıkıntısıyla dirlik karşıya kalabiliriz." ifadesini kullandı.

Brent petrolde fen adına 131,96 ile 134,58 dolar aralığının direnç, 129,34 ile 126,72 dolar aralığının ise dayanaklık etmek bölgesi adına izlenebileceği belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?