Ekonomi

BIST, Sürdürülebilir Borsalar Girişimi Türev Borsaları Ağı’na kurucu üye oldu

Borsa İstanbul (BIST), Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Borsalar Girişimi çeşidinden açılan Türev Borsaları Ağı'nın 11 kurucu üyesi ortada toprak aldı.

BIST, Sürdürülebilir Borsalar Girişimi Türev Borsaları Ağı’na kurucu üye oldu
26-10-2021 10:00
Borsa İstanbul'un kurucu üyeleri ortada toprak almış bulunduğu Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (UN Sustainable Stock Exchanges, UN SSE), müştak mahsulat dalında sürdürülebilirlik çalışmalarını yaygınlaştırmak üzere Sürdürülebilir Türev Borsaları Ağı'nı kurdu. Yapılan açıklamaya mucibince Borsa İstanbul, dünyanın öteki önde mevrut müştak borsaları ve müştak piyasası işleten taşınır değer borsalarıyla baş başa bu girişimin kurucuları ortada toprak aldı. Kurucuların ortak bölümü aracısız müştak borsası ortak bölümü ise müştak piyasası olan taşınır değer borsalarından oluşuyor.

SSE Türev Borsaları Ağı'nın kurucu üyeleri Borsa İstanbul (Türkiye), Bursa Malezya (Malezya), CBOE Global Markets (ABD, türev), CME Grubu (ABD, türev), Deutsche Börse AG / Eurex (Almanya, türev), Matba Rofex (Arjantin, türev), MexDer (BMV Grubu) (Meksika, türev), NZX Limited (Yeni Zelanda), Singapur Borsası (Singapur), ICE (ABD) ve TMX Grubu /Montreal Exchange (Kanada, türev) borsalarından oluşuyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (SSE) Başkanı James Zhan, mevzuyla ilişik olarak, “Bugün SSE'nin olan üyeleri namına aramıza toy dahil olan müştak borsalarına güzel geldiniz diyoruz. SSE kurulduğundan bu yana sürdürülebilir para sektörü baş döndürücü genişledi, genişlemeye de bitmeme ediyor. Net el değmemiş emisyonlu ortak sisteme devredilmek ve Birleşmiş Milletler'in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na iktiran kılmak düşüncesince herhangi ortak ayrışık finansmana gerekseme var. Türev borsalarının dünyanın en kavi problemlerine katkıda bulunma hevesini kıvançla karşılıyoruz ve sürdürülebilir kalkınma düşüncesince en dobra uygulamaları isteklendirme kılmak düşüncesince toy üyelerimizle baş başa emek vermeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ise mevzuyla ilişik şunları dile getirdi: “Tüm dünyada bulunduğu kadar vatanımızda de müştak mahsulat değişik hâlâ ehemmiyetli bir duruma geliyor. Sürdürülebilirliğin bu esneyen mahsul kategorisinde de ehemmiyetli ortak gösteriş oynaması icap ettiğini düşünüyorum. SSE yöneticilerine, müştak borsaları da sürdürülebilir borsalar girişimine engelleme ika kararından çevre teşekkürname ediyorum. Borsa İstanbul olarak, SSE bünyesindeki emek vermek gruplarında filhakika toprak alıyorduk. Bundan sonraları girişimin müştak yanındaki çalışmalara da dayanak noktası vereceğiz.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?