Ekonomi

BIST 100 endeksinden dayanıklı güzeşte önce yarıda sonuç 13 senenin en güzel performansı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, senenin evvel yarısında yüzdelik 29,48'lik getiriyle 2009'dan beri en çelimli performansını sergiliyor.

BIST 100 endeksinden dayanıklı güzeşte önce yarıda sonuç 13 senenin en güzel performansı
01-07-2022 12:07
İstanbul

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, global kayar piyasalarının akıbet yılların en kaba düşüşünü yaşamış olduğu önceki 6 ayda sergilediği performansla evren genelinden fazlalık ayrıştı.

İlk yarıda global bazda biçim bankalarının agresifleşen "şahin" politikaları, Rusya-Ukrayna savaşı, tedbir zincirindeki teessürat ve mal fiyatlarındaki yükselişle global kayar piyasaları satı ağırlıklı indinde tempo izledi.

BIST 100 endeksi ise akıbet çağda global kayar piyasalarındaki kaba düşüşe koşut hasılatlarını azda olsa gelişememiş verse de önceki yarıda yatırımcısına yüzdelik 29,48'lik ürem sağladı.

Sektör endeksleri bazında incelendiğinde en indinde tomar kazandıran yüzdelik 116,77 ile iblağ endeksi olurken, ulaştırmayı, yüzdelik 60,06 ile cazibe ve yüzdelik 49,97 ile taşınmazlar envestisman ortaklığı izledi. En baş döndürücü kaybettiren ise yüzdelik 16,06 ile gezim endeksi oldu.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzdelik 21,72 ve ana ortaklık endeksi yüzdelik 40,22 yükseldi.

BIST 100 endeksi kayar bazında incelendiğinde, önceki yarıda en baş döndürücü kazandıran esham yüzdelik 370 ile İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, yüzdelik 245 ile Çan2 Termik ve yüzdelik 167 ile Alarko Holding oldu. En baş döndürücü kaybettiren ise yüzdelik 63 ile Kütahya Porselen şekilde kayıtlara geçti.

"BIST 100 endeksinde 2,00-2,50 sent gayesi hala geçerli"

Stratejist Cüneyt Paksoy, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, global bazda bitmeme fail risklere mukabil DOĞRU dengelem dönemiyle beraberce veznedar hisseleri ilkin kazanmak az daha faziletli karlılık potansiyeli haiz firmaların BIST 100 endeksini fevk taşıyabileceğini söyledi.

Küresel piyasaların kızgın sabık hazirandan sonraları "daha zorlu" ve "çok şimdi sıcak" geçebilecek orak ayı ayına tedbir yaptığını tamlayan Paksoy, Amerika Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) sıkılaştırıcı adımlarının kayar piyasalarını baskılamaya bitmeme edebileceğini kaydetti.

Paksoy, küsurat dinginlik tehlikesinin de fiyatlamalara karışma olduğuna ayraç ederek, global kayar piyasalarında yükseliş hevesi düşüncesince uygulayım manada bilhassa S&P 500 endeksinin 4.000 puanın üstüne yükselmesi icap ettiğini tabir etti.

BIST 100 endeksinin, ağırbaşlı halde azalmaya bitmeme fail ecnebi payına mukabil yerel yatırımcı refleksi ve endüstriyel endeksi kabilinden ehemmiyetli madun endekslerin yardımı ile üstün dereceli seviyelere çıktığını tamlayan Paksoy, bahis konusu fazlalık ayrışmanın akıbet günlerde yerini sınırlanmış da olsa düzelti sürecine bıraktığını söyledi.

Paksoy, nema sürecine ve bitmeme fail dış satım potansiyeline koşut şekilde çelimli bilançoların ve hikayesi bulunan çelimli firmaların çokluğunun asliye bazda BIST 100 endeksini ehven tutmaya bitmeme ettiğini aktararak, "Teknik kriterlerle baktığımızda da rekorlara mukabil dolar bazlı grafiklerde şimdi yolun baş döndürücü başlangıcında olmamız, doğacak düşüncesince gizil sunmayı sürdürüyor." dedi.

Bununla beraberce düzelti periyodunun anbean kemikleşme ihtimaline mukabil davranışlarında ölçülü olabilmekte kâr bulunduğunu tabir fail Paksoy, doğacak çağda habitat içi ve dışı kaynaklı nice faktörün fiyatlamalara etkilerinin yakından izlem edileceğini bildirdi.

Paksoy, uygulayım manada 2.400-2.485 bandı üstünde kuvvet kazandıkça akıbet devre tepkilerin satışla karşılaşmış olduğu 2.500-2.600 bandının geçilmesinin baştan yükselişe dönebilme namına ince ehemmiyetli uygulayım indinde ölçüt olacağını vurgulayarak, dolar bazlı 1.40-1.60 sent bandı süresince kuvvet arayan BlST 100 endeksi düşüncesince 2.00-2.50 sent potansiyelinin de hala makbul indinde senaryo bulunduğunu söyledi.

Bilançoların temmuzdan itibaren fiyatlamalara karışma olması bekleniyor

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık da BIST 100 endeksinin senenin önceki yarısında habitat dışından ehemmiyetli derecede fazlalık ayrıştığını tabir ederek, akıbet çağda ise hem peş peşe açıklayan makroihtiyati tedbirler bununla müşterek devre fasıl gündeme mevrut finans şişkinliği muhasebesine müteveccih tartışmaların piyasaları indinde hacim baskıladığını belirtti.

Yılın önceki yarısında dolar/TL ve gr. altının getirilerinin yüzdelik 25 düzeyinde, önceki 6 aydaki kümüle enflasyonun ise yüzdelik 39 yöresinde gerçekleştiğini anımsatan Dükkancık, "Bu manada bakılınca seçenek envestisman araçları içerisinde en güzel getiriyi yüzdelik 29,5 ile BIST 100 endeksi sunmuş olmakla beraberce önceki çeyrekteki finans şişkinliği boyun getiriyi senenin önceki yarısında sunamamış." değerlendirmesinde bulundu.

Dükkancık, senenin önceki yarısında finans şişkinliği ve nema ortada sıkışan habitat dışı borsalarında yüzdelik 30'a vasıl zayiat yaşandığını ve MSCI evren endeksinin önceki 6 kocaoğlan yüzdelik 19'luk kayıpla kapattığını hatırlatarak, bu zamanda MSCI Türkiye endeksinin yüzdelik 29'luk ürem ile baş döndürücü ehemmiyetli indinde fazlalık ayrışma sergilediğini tabir etti.

Başta Fed kazanmak az daha ümranlı iklim biçim bankalarının dünyalık politikası adımlarının senenin ikinci yarısında da oynaklığa sebep olabileceğini aktaran Dükkancık, "Bununla beraberce 2021'in akıbet çeyreğinden itibaren içeride finans şişkinliği ve önemsiz TL üstüne kurulan senaryoyla dolayısıyla bitmeme fail BIST 100 endeksinin, seviye ve enflasyondaki bulunan eğilimin bitmeme etmesi zımnında fevk cepheli potansiyelini korumayı sürdüreceğini düşünüyoruz." dedi.

Dükkancık, bilhassa Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) endeksli tahvillerin ve bankaların lehinde gelişmeye bitmeme fail kredi/mevduat makasının etkisiyle bankacılık alanının üstün dereceli karlar açıkladığını, ikinci çeyrekte yoğunlaşan faziletli erke tutarları ve küsurat maliyetlerin ise birtakımı endüstriyel şirketlerinin kar marjları üstünde edisyon yapmaya başladığını söyledi.

Bilançolardaki benzeri eğilimlerin senenin ikinci yarısında da bitmeme etmesini beklediklerini aktaran Dükkancık, bundan dolayı ağustos başlangıcında doğacak ikinci çeyrek bilançolarına müteveccih fiyatlamaların orak ayı kocaoğlan ile beraberce yeni baştan öne çıkabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?