Ekonomi

Binlerce ton meyve çürümeye terk edildi

Sinop'un Erfelek ilçesinde binlerce ton meyve çürümeye terk edildi.

Binlerce ton meyve çürümeye terk edildi
18-10-2021 13:34

Erfelek ilçesinde kestane ve mantar hastalığı hastalığı ekonomiye ek bedel adına kazandırılırken, bölgedeki endemik meyveler bire müşterek kaderi yaşamıyor. Meyve suyu ve kurutma tesisi olmadığı düşüncesince pazarlanamayan binlerce ton elma ağaçlarında çürümeye terk edildi. Elma bahçeleri görenlerin içini acıtan manzaralara oyunluk oluyor.
Sinop'un Erfelek ilçesi endemik meyve çeşitleriyle de öne çıkıyor. İlçede 106 cins armut türü ve endemik elma türleri bulunuyor. Bu mahsulat örgensel adına yetişiyor. Vatandaşlar pazarda satabildikleri 2-3 kiloyu değerlendirebilirken binlerce ton meyve delik gereğince bakarak çürüyor. Elma hasat sürecinin yaşandığı şimdilerde ağaçların dipleri görenlerin içini acıtıyor. Armudun da sezonu vardığında bire müşterek kaderi yaşamış bulunduğu biliniyor.

Vatandaşlar mamüllerin meyve suyu yahut kurutma tesislerinde değerlendirilmesini istiyor. Sinop'ta bu tesisler olmadığı düşüncesince mamüllerin heba bulunduğunu belirtiyor. Yetkililerden mevzuya müşterek hal bulunmasını istiyor.
Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, “Erfelek'te yetiştirdiğimiz kestanemiz ilkin peyda etmek üzere, kestane balımız, elma, armut çeşitlerimiz dolgunca oranda var. Bunun indinde fındık üreticiliğimiz ve hayvancılığımız bitmeme ediyor. Diğer ürünlerde satışımızı pazarlamamızı yapabiliyoruz. Mesela fındığımızın, kestanemizin satışı yapılabiliyor ancak ilçemizdeki elma ve armutları değerlendiremiyoruz. Çünkü Erfelek'te müşterek meyve suyu fabrikası yahut kurutma tesisi ilçemizde ve Sinop'ta da olmadığı düşüncesince bu çiftçilerimize dirimlik olarak

kaydedilemiyor maalesef. Pazarlarda sattığımız biraz kilogram satıştan ayrıksı ileriye geçemiyoruz. Binlere ton meyvemiz heba olup gidiyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin meydana getirdiği çalışmada ilçemizde 106 cins endemik armudun ve amma velakin değme yerde yok elma çeşitlerimizin bulunduğu belirleme edildi. Bu meyvelerin hakeza heba olması bizleri üzüyor. Üreticilerimize de hesaplı müşterek kayıp.

Bu sebepten dolayı müşterek bünye istiyoruz. Meyve suyu tesisi yahut rastgele müşterek girişimcimizin yapabileceği müşterek tesisle heba bulunan bu ürünlerimizin ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz. Avrupa'da kurutulmuş verim kullanma türü yayınlaşıyor. Bizim meyvelerimizde bu halde kurutularak yahut meyve suyu yapılarak işlenebilir sunma edilebilir” dedi.

Vatandaşlardan Selman Yiğit, “Haziran ayından buyana bölgemiz aşırı ağırbaşlı yağışlar alıyor. Hal hakeza olunca da ürünlerimize yansıdı. Bu sene mantarda aşırı ağırbaşlı dirimlik getiren müşterek verim oldu. Kestanelerde de gene bire müşterek halde güzeşte sene yaşadığımız kurtlanma kabil mesail aşırı şükür bu sene yaşanmadı.

Tam bu ürünlerimizi hasat ettiğimiz zamanda elma ve armudun da hasat devri başlıyor. Ancak bahçelerde ürünlerimiz değme daim yerlerde. Gerek alanımızda meyvelerin değerlendirilmesi noktasında hem müşterek tesisimiz yok. Hem de bununla alakadar müşterek emek vermek yok. Hal hakeza olunca ürünlerimizi değerlendiremiyoruz. Hepsi ağaçlarda çürümeye bırakılıyor. Yetkililerden bölgemizin endemik türlerini istimara noktasında iane istiyoruz. İçimiz acıyor yerde bu ürünleri görmekten. Çünkü bunlar aşırı ıvır zıvır tesislerde şimdi derinliğine müddet saklayabileceğimiz şimdi altın mahsulat biçimine gelebilir” niteleyerek konuştu.

Ünsal Karka

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?