Sağlık

'Bilinçsiz spor yapmak ön çapraz bağ yırtıklarına sebep olabilir'

Spor yaparken hâlâ tetik olunması icap ettiğini kail Op. Dr. Jotyar Ali, "Ani hareketlerden kaçınılması gerekiyor. Bilinçsiz birlikte biçimde spor yapmak ön çapraz bağ yırtıklarına sebep olabiliyor" dedi.

'Bilinçsiz spor yapmak ön çapraz bağ yırtıklarına sebep olabilir'
29-07-2022 15:04

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Jotyar Ali, şuursuz müşterek biçimde spor yapmanın oluşturabileceği yaralanmalara bağlı bilgiler verdi. Ön çapraz bağ yaralanmalarının en yoğun rastlanan sebebinin anide tevakkuf yahut istikamet tahrifat bulunduğunu aktaran Op. Dr. Jotyar Ali, "Atlama ve ya gerileyiş hareketlerini içeren sporlar ön çapraz bağ yaralanmalarına hastalık olabiliyor. Bu sporlar ortada futbol, basketbol, uçan top ve el topu toprak alıyor. Belirtilen sporları yaparken hâlâ titiz olunması ve anide hareketlerden kaçınılması gerekiyor" sanarak konuştu.

Op. Dr. Jotyar Ali, laflarına şöyleki bitmeme etti: "Diz eklemi, dört bağ kabilinden müşterek arada tutulan menteşeli müşterek eklemdir. Bir bağ, dizdeki kemikleri müşterek arada markajcı ve mafsal hareketini arama etmeye araştırma görevlisi bulunan müşterek yapıdır. Dizin gelişigüzel dü birlikte birer bağ (yan bağlar) ve indeks derinliklerinde dü bağ var. Dizin süresince birbirini "çaprazlaştıran" dü bağ, ön çapraz bağ ve geri çapraz bağ namına adlandırılıyor. Her dü bağ da müşterek taraftan uyluk kemiğinin ucuna, gayrı taraftan kaval kemiğinin tepesine bağlanıyor. Aktivite esnasında baş döndürücü müşterek tomar hareketin dizdeki gayrı yapılara dokunca verebileceği ve bu da birtakımı hastalarda derinlemesine vadeli sorunlara defa açabileceği biliniyor."

Çapraz bağ yaralanmalarının hastalık bulunduğu vaziyetlerden ve otama şekillerinden bahseden Op. Dr. Jotyar Ali, "Ön çapraz bağ yırtığı spor yapanlarda hâlâ müşterek tomar görülüyor. Ön çapraz bağlar türlü şekillerde yaralanabilir yahut yırtılabilir. En yayılmış mekanizmanın spor aktivitesi esnasında anide müşterek kan dolaşımı yahut bükme manevrası bulunduğu biliniyor. Bağ, iş yaralanmaları yahut makine kazaları dolayısıyla de yırtılabiliyor. Yaralanma acilen arada sırada müşterek "çıt" sesi duyulabiliyor yahut hissedilebiliyor. Yaralanma acilen yaşanmış bulunan dert miktarı tahavvül gösterebiliyor" ifadelerini kullandı.

"Hastalığın en ehemmiyetli belirtisi lehçe alevli dert ve ses"

Ön çapraz bağ yaralanmasında alevli dert ve sesin ehemmiyetli müşterek endeks olduğuna ilgi çekici Op. Dr. Jotyar Ali, “Hareket ederken dizde ansızın patlama hissi meydana gelir. Bölgesel namına dizde ve tamamı bacakta alevli dert hissedilir. Şişlik ve cereyan esnasında alevli dert oluşabilir. Tipik olarak, isim oyuna yahut aktiviteye bitmeme edemez ve ehemmiyetli müşterek yaralanma meydana geldiği izlenimine sahiptir. Dizin anide şişmesi yaralanma acilen önceki biraz sayaç süresince gelişir fakat diz doğrudan buzlanırsa yahut sarılırsa şişmenin boyutu hudutlu olabilir" dedi.

"Ön çapraz bağ yırtığının teşhisinde fiziksel araştırma baş döndürücü önemli"

Ön çapraz yırtığına çoğu kez dobra müşterek hikmet araştırma ile faziletkâr miktarda tanılama konulabileceğini aktaran Op. Dr. Jotyar Ali, “Fiziki muayenede, hekim bulunan cereyan miktarını hususi namına değerlendirebilir ve ön çapraz bağ yırtığının yırtılıp yırtılmadığını belirleyebilir. Ek olarak, ön çapraz bağ yırtıkları çoğu kez diz içerisindeki kakırdak ve kollateral bağlar üzere gayrı yapıların yaralanmasıyla irtibatlı namına bulunduğundan, diz içerisindeki gayrı yapıların değerlendirilmesi de yapılır. Herhangi müşterek fay olup olmadığını kıymetlendirmek düşüncesince röntgen çekilir. Birçok hastada diz MRI taraması istenebilir. MR tanılama koymada kemiksiz bilim özgülemek dışında, en dobra tedaviye bağlı kararlar kabul etmek düşüncesince de araştırma görevlisi olur. Ayrıca dizdeki kakırdak yahut menisküs dokusunu kıymetlendirmek düşüncesince de yararlıdır” açıklamalarında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?