Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz. Bu sebeple canlı yurttaşlarımızın bir an evvel aşılarını yaptırmaları ve az aşılarını tamamlamaları önemli. Büyüklerimizden de 2 düze inaktif aşılama olanlar var i

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz'
12-10-2021 11:30
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan İHA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, “Toplumun yüzdelik 75'i şayet dü düze aşısını olgunlaşmamış olsaydı bu vakaların baş döndürücü şimdi yukarıda olacağını tahmin etmek baş döndürücü akilane bir yaklaşım olacaktı. Belki buradan beslemek baş döndürücü şimdi doğru. Bunun birlikte esasta elden okullara düğümlemek da akilane değil. Güz periyodunun gelmesi ile bu arada hem şişman şehirlerimizde bununla birlikte Anadolu'daki şehirlerimizde, insanoğlu yayladan, bahçeden, yazlıktan, site merkezlerine ayrıca kaza merkezlerine akilane minval alır oldu. Doğu'daki kimi bölgelerimizde de iklim bundan sonra soğudu ve plato tarihi bundan sonra geçti. Haliyle insanoğlu boğunuk bölgelerde şimdi baş döndürücü bulunmakta oldular. Bu boyut Ankara, İzmir, İstanbul düşüncesince de geçerli, öteki illerimiz düşüncesince de geçerli” ifadelerini kullandı.

“Filyasyon sonuçlarına ve kişi meydan gözlemlerimize baktığımızda kişilerin boğunuk bölgelerde bir araya gelmekten kaçınmadıklarına tanık oluyoruz”

Birçok etkenin olay artışında çarpıcı bulunduğunu fakat boğunuk bölgelerde ve havasız ortamlarda bir araya gelmenin de ehemmiyetli bir riziko bulunduğunu tamlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Bunları fevk caba koyduğumuz devir boğunuk bölgelerde bulunma sıklığının arttığını görüyoruz. Tabi ki okula revan evlatların da boğunuk bölgelerde olmasından değil de birbirleri ile temasından ötürü tesiri ergin olabilir. Ama şu anda tığ asal adına boğunuk bölgelerde kurallara uymamanın rahatsızlığı artırdığına tanık oluyoruz. Zira filyasyon sonuçlarına baktığımızda kişi meydan gözlemlerimize baktığımızda kişilerin boğunuk bölgelerde bir araya gelmekten kaçınmadıkları, buralarda da icap aşılı isterse aşısız olsun, fiziksel mesafe, peçe ve hıfzıssıhha koşullarına ilgi edilmediğine tanık oluyoruz” dedi.

“Kapalı alanlara giren yurttaşlarımız icap aşılı, icap aşısız olsunlar behemehâl maskelerini takmaları gerekiyor”

Kapalı alanlara giren vatandaşların aşılarını olsalar da olmasalar da gene peçe ara ve doğruluk kurallarına baş döndürücü dikkate etmesi icap ettiğini vurgulayan Prof. Dr. İlhan, “Kapalı alanlara giren yurttaşlarımız icap aşılı, icap aşısız olsunlar behemehâl maskelerini takmaları gerekiyor. Aşı sıfır yurttaşlarımızın bugünden tezi namevcut bir an evvela aşılama olmaları gerekiyor. Halihazırda geldiğimiz evrede 18 gözyaşı kimlik nüfusun tahminî adına 4'te 3'ünün aşılama bulunduğunu görüyoruz. Yüzde 75 baş döndürücü dobra bir oran. Tabi bu miktar yüzdelik 80'lere akilane ulaştığında şimdi da doyurmak bir proses yaşayacağımızı düşünüyorum. İki düze aşılama bulunan yurttaşlarımız olmasaydı, ayrıca süresi geldiği devir üçüncü düze aşısını olanlar da olmasaydı, düpedüz bu rakamlar baş döndürücü şimdi fevk akilane çıkardı. Böyle olması gerekiyor” sanarak konuştu.

“Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz”

Vaka oranlarının ağırlığının gençlerden oluştuğuna ilgi çekici Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Sağlık Bakanı güzeşte haftaki Bilim Kurulumuz sonra vakaların yarısından fazlasının 30 gözyaşı altında bulunduğunu söylemişti. Demek ki 30 gözyaşı altı gençlerimizde döllenme payı hem şimdi düşük, hem tam önlemleri almıyorlar bununla birlikte bu insanoğlu şimdi baş döndürücü bir araya geliyorlar. Özellikle içtimai bölgelerde şimdi baş döndürücü bir arada bulunuyor. Bu yurttaşlarımız enfeksiyonu alıyorlar evlerine götürüyorlar, evlerinde aşılarını olgunlaşmamış yahut az ergin büyüklerimiz etkileniyorlar ve hala maatteessüf büyüklerimizi kaybediyoruz. Şu an esasta hakeza bir noktadayız. Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz. Bu sebeple dinç yurttaşlarımızın da bir an evvela aşılarını yaptırmaları, az aşılarını tamamlamaları, büyüklerimizden de 2 düze inaktif aşılama olanlar var ise onların da üçüncü düze aşılarını tamamlamaları baş döndürücü akilane bir yaklaşım olacaktır” biçiminde konuştu.

“(Üniversite öğrencileri) Bir hocaları adına bunu söylüyorum açıkçası; fiziksel mesafeye baş döndürücü ilgi etmeleri gerekiyor”

Kendi üniversitelerinin yerleşke girişine bir aşılama noktası kurduklarını ve aşılama iktisap etmek talip öğrencilerin haydi haydi bu noktalarda aşılarını olabildiklerini vurgulayan Prof. Dr. İlhan, şunları kaydetti:

“Kampüs girişi döllenme baş döndürücü ehemmiyetli bir yaklaşım. Bunu öteki üniversiteler de uygulayabilir. Bunun baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Genç arkadaşlarımız, öğrencilerimiz, ego de bir hocaları adına bunu söylüyorum açıkçası. Fiziki mesafeye baş döndürücü ilgi etmeleri gerekiyor. Aynı bölgede bulunuyorlarsa, aşılı olsalar da olmasalar da behemehâl ortamın kalın pıtrak bembeyaz iklim ile havalandırılmasına ilgi etmeleri gerekiyor. Tabi bundan sonra bunu anlatmaya lazım namevcut lakin birbirlerine ilişik eşyaları kullanmamaları gerekiyor. Kalabalık iktisap etmek güzel. Ama oldukça belirgin bölgelerde ve hudutlu sayıda bir araya gelirlerse, hem kendilerinin enfekte olmayacağını, bununla birlikte hepsi ihtimal yurtta kalmıyor. Türkiye'nin gelişigüzel durumunda evlerinde durma fail öğrencilerimiz de var. Enfeksiyonu arkadaşlarından alıp evlerine götürüp büyüklerini enfekte edebileceklerini de söylememiz gerekiyor. Tabi ki dinç arkadaşlarımızın da aşılama olmayanlar var ise yahut az aşıları var ise aşılama olmaları akilane bir yaklaşım olacaktır.”

Utku Şimşek

İLGİLİ HABER
Yerli aşılama TURKOVAC İzmirde fahri vatandaşlara evvela kat uygulandı Yerli aşılama 'TURKOVAC' İzmir'de fahri vatandaşlara evvela kat uygulandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?