Teknoloji

Bilim insanları: 'Saçlı' kara delikler Hawking’in 'bilgi paradoksunu' açıklıyor

Bilim insanları, kara deliklerin işleyişine bağlı geliştirdikleri “saçlılık teorisinin”, geçmiş el adlı sanlı fizikçi Profesör Stephen Hawking çeşidinden 1974’te tanımlanan “bilgi paradoksunu” açıkladığını kanıt etti.

Bilim insanları: 'Saçlı' kara delikler Hawking’in 'bilgi paradoksunu' açıklıyor
17-03-2022 19:12
Ankara

BBC’nin haberine göre, Sussex Üniversitesi’nden Profesör Xavier Calmet ve ekibi, kara delik kabilinden yutulan yıldızlara ilgilendiren bileşenlerin kara deliğin yerçekimi dalında müşterek iz bıraktığını ortaya koyduklarını belirtti.

Calmet ve ekibi, yıldızın kara delikte bıraktığı ize “kuantum saçı” ismini verdi.

Söz konusu teorinin, kuantum mekaniğini ve umumi izafilik kuramını ihlal etmeden kara deliğe giren cisimlere ilgilendiren bilginin gine ortaya çıkmasına müsaade verdiğini aktaran Calmet, sonunda Hawking kabilinden “bilgi paradoksu” namına tanımlanan çelişkinin de açığa kavuşturulduğunu savundu.

Çalışma, “Physical Review Letters” dergisinde yayımlandı.

Hawking’in “bilgi paradoksu”

Hawking, kara deliklere giren cisimlerin bilgisine ehil olunamayacağını korumak için çaba sarfeden Albert Einstein’ın umumi izafilik kuramı ile bu cisimlere ilgilendiren bilginin kaybolmasını olanaksız gören kuantum mekaniğinin müşterek aykırı düşünce oluşturduğunu tez etmişti.

Kara deliklere giren cisimlerin bilgisine ne olduğuna bağlı derinlemesine seneler yürüttüğü incelemelerin peşi sıra Hawking, “Kara Delikte Bilgi Yitimi (Entropi) ve Yumuşak Saçlar” isimli sanlı makalesinde, bu bilginin kaybolmadığını ve kara deliklerin çevresini kuşatan görüngü ufkunda arazi meydan faton kuşaklarında kaydedilebileceğini belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?