Yaşam

Bileği bükülemeyen Kilisli kızlar, dünkü şampiyonluklar peşinde

Kilis'te ön yargılara karşın başladıkları ağır güreşinde nice muvaffakiyet elde fail sporcu bayanların maksadı Türkiye, Avrupa ve evren şampiyonalarında toy madalyalar kazanmak.

Bileği bükülemeyen Kilisli kızlar, dünkü şampiyonluklar peşinde
24-02-2022 12:35
Kilis

Antrenör İsmail Kurt önderliğinde 2001'de kuvvet güreşiyle tanışan Kilisli gençler, sergiledikleri faziletli başarım sonrası arsıulusal müsabakalarda uğraş ika başarısı gösterdi.

Ön yargılara karşın uğraş azminden karşılık vermeyerek millî ve arsıulusal müsabakalarda ehemmiyetli başarılar elde fail kadın sporcular, kenti en dobra biçimde anabolizma etmeye başladı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü içerisinde çalışmalarını sürdüren bileği bükülemeyen Kilisli dinç sporcular, gerçekleştirilecek acemi hamlelerle henüz ehemmiyetli başarılara imza atmayı amaçlıyor.

Kilisli kadın ve koca sporcular, bugüne denli Türkiye şampiyonalarında 255, evren ve Avrupa şampiyonalarında 64 madalya kazanmak kıl payı mecmu 319 madalya kazandırdı.

"Bilek güreşi bediiyat ortak spor dalı"

Antrenör İsmail Kurt, Kilis'te 280 lisanslı kuvvet güreşi sporcusunun bulunduğunu bunlardan 150 sporcunun kadın bulunduğunu belirtti.

Kurt, 2011 yılından buyana ulusal takıma 36 sporcunun seçildiğini anlatarak, "Milli takıma seçilen sporculardan 25'i kadın sporcu, 11'i ise koca sporcu. En sonuç 2021 senesinde evren şampiyonasına 4 kızımız gitti. Bunlardan birisi 70 kilogramda evren şampiyonu oldu. Yine ortak sporcumuz 60 kilogramda evren ikincisi, ortak sporcumuz 65 kilogramda evren dördüncüsü ve ortak sporcumuz ise 50 kilogramda evren dördüncüsü şekilde ülkemizi en dobra biçimde anabolizma etti." dedi.


Bilek güreşi diyince akla çelim ve kuvvetin geldiğini fakat beceri kapasitesinin yüksek, bediiyat ortak spor dalı bulunduğunu tamlayan Kurt, elde edilmiş başarıların arkası sıra kız sporcularının henüz aşırı bu spora yöneldiğini dile getirdi.

Başarının ön yargıları kırmada en iri aktif fiil bulunduğunu kaydeden Kurt, şu biçimde konuştu:

"Bilek güreşi bediiyat ortak spor bulunduğu düşüncesince hanımlara az buçuk henüz ortak tomar yakıştığına inanıyorum. Kilis'ten ulusal takıma seçilen 25 kadın sporcumuz ülkemizi en dobra biçimde anabolizma ediyor. Dünyanın mahdut sporcularından birine sahibiz. 4 kez evren şampiyonu, 7 kez de Avrupa şampiyonu bulunan Gülistan Korkmaz sanarak ortak çocuğumuz var. Bazı sebeplerden sporu bıraktı lakin evren ve Avrupa'da kişi sıkletinde en dobra sporcularından birisidir. İnsanlardaki ön yargıyı kırdığıma inanıyorum. Akşam boyun egzersiz yapıyoruz. Çoğunluğunu kadın sporcular oluşturuyor. Veliler kabilinden benimsenerek gönderiliyor. Başarı bu ön yargıları kırmada en iri etkendir."

Kurt, bundan ahir hedeflerinin Eskişehir'de mart ayında Milli Takım Antrenörü Şener Arslan hesabına yapılacak bulunan Türkiye şampiyonasına en dobra biçimde hazırlanarak ulusal takıma gidecek vizeyi kabul geçirmek bulunduğunu kaydetti.

Milli sporcular acemi madalyalar peşinde

Milli sporcu Merve Yenidünya, sporcu ağabeyini kalıp alarak 7 sene ilk başladığı kuvvet güreşinde 9 Türkiye, ortak Avrupa ve 3 evren şampiyonluğunun bulunduğunu söyledi.

Bilek güreşi sporuyla ilgilenilmiş bulunduğu düşüncesince kendini bahtiyar hissettiğini tabir fail Yenidünya, "Biz Türkiye, Avrupa ve evren şampiyonu olduğumuz devir insanoğlu çoğu kez 'erkek sporudur kesinlikle yapıyorsunuz' tarzı ile sorular soruyorlar. Böyle başarılar elde ettiğimiz devir bu kıl payı yargıları kırdığımızı düşünüyoruz. Ailem müspet karşılıyordu lakin çevremdekiler çoğu kez 'erkeklerin yapacağı spor, hanımlar yapamaz, ciddi spor' kıl payı düşünceleri vardı. Bu sporu yaptığım düşüncesince aşırı mutluyum." biçiminde konuştu.

Milli sporcu Duhanur Şeker de 3 sene ilk kuvvet güreşi sporuyla tanıştığını ve güzeşte sene evren ikincisi bulunduğunu belirtti.

Şeker, yakaladığı başarılardan sonraları çevresindekilerin namına bulunan önyargıları kırdığını vurguladı.

Milli sporcu Nazmiye Korkmaz da ablasından ilham alınarak spora başladığına değinerek, şunları kaydetti:

"3 kez Türkiye ve birer el evren ve Avrupa şampiyonu oldum. En sonuç katıldığım evren şampiyonasında da sol kolda dördüncü oldum. Bu sporu yaptığımda kendimi henüz özgüvende, disiplinli hissediyorum. Diğer kişilere mucibince henüz avantajlı olduğumu düşünüyorum. Bundan ahir hedeflerim şampiyonluklarımı yeniden tazelemek."

Milli sporcu Sudenaz Akar ise kestirmece 3 sene ilk başladığı kuvvet güreşinde acemi dereceler girmek düşüncesince koyu çalıştıklarını vurguladı.

Türkiye şampiyonluğunun bulunduğunu, evren şampiyonluğunda ise dördüncülüğü bulunduğunu aktaran Akar, hedefinin mart ayında yapılacak Türkiye şampiyonasından da birincilikle fark geçirmek bulunduğunu söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?